Εξασθενούν οι διεθνείς απειλές για την ευρωπαϊκή οικονομία

Εξασθενούν οι διεθνείς απειλές για την ευρωπαϊκή οικονομία

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η οικονομία της Ευρωζώνης δείχνει σημάδια ότι η επιβράδυνσή της φτάνει στο αποκορύφωμά της, δήλωσε χθες η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, κατά την πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε υπό τη νέα της ιδιότητα. Η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητη την πολύ επεκτατική νομισματική πολιτική της, ενώ το σχόλιο της κ. Λαγκάρντ υποδηλώνει ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται νέα μείωση επιτοκίων δανεισμού εάν δεν προκύψει ισχυρή επιδείνωση της οικονομίας.

Η κ. Λαγκάρντ είπε χθες ότι «υπάρχουν κάποια αρχικά σημάδια σταθεροποίησης της επιβράδυνσης της ανάπτυξης και μικρή ενίσχυση του υποκείμενου πληθωρισμού». Εκτίμησε, δε, ότι οι απειλές που αντιμετωπίζει η οικονομία –από γεωπολιτικούς παράγοντες μέχρι την ενίσχυση του οικονομικού προστατευτισμού και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αναδυόμενες οικονομίες– θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε χαμηλότερο από τον προβλεπόμενο ρυθμό ανάπτυξης και πληθωρισμό, ωστόσο «έχουν γίνει κάπως λιγότερο έντονες».

Πάντως, οι νέες προβλέψεις της ΕΚΤ μέχρι και το 2022 αποκαλύπτουν μια οικονομία με χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης και πληθωρισμό πολύ κάτω από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας. Για το 2019 η ΕΚΤ προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης της Ευρωζώνης 1,2% (1,1% προέβλεπε τον προηγούμενο Σεπτέμβριο), επιβράδυνση στο 1,1% το 2020 (1,2% η προηγούμενη πρόβλεψη) και ελαφρά επιτάχυνση στο 1,4% το 2021 και το 2022 (αμετάβλητη πρόβλεψη).

Στο μέτωπο του πληθωρισμού, η ΕΚΤ εξακολουθεί να χάνει τη μάχη για αύξησή του μεσοπρόθεσμα «κοντά αλλά κάτω από το 2%». Η κεντρική τράπεζα προβλέπει πληθωρισμό 1,2% φέτος, 1,1% το 2020, ενίσχυση στο 1,4% το 2021 και στο 1,6% το 2022. «Η κατεύθυνση είναι σίγουρα καλή. Είναι όμως ο στόχος που επιδιώκουμε; Οχι», παραδέχτηκε χθες η κ. Λαγκάρντ.

Η ΕΚΤ έχει να πετύχει τον στόχο της για τον πληθωρισμό από το 2013 παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλει διατηρώντας πολύ χαμηλά το κόστος του χρήματος, χορηγώντας φθηνά δάνεια στις τράπεζες και αγοράζοντας περιουσιακά στοιχεία 2,6 τρισ. ευρώ από το 2015 έως σήμερα.

Οι οικονομικοί αναλυτές προβλέπουν ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια δανεισμού ολόκληρο το 2020, εκτίμηση που ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο αφότου η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed) προέβλεψε, την Τετάρτη, ότι θα διατηρήσει αμετάβλητα τα αμερικανικά επιτόκια δανεισμού το επόμενο έτος. Η κ. Λαγκάρντ δεν είπε χθες κάτι που να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να περιμένουμε μεταβολή επιτοκίων στην Ευρωζώνη το 2020. Συνεχίζοντας την πολιτική Ντράγκι, η ΕΚΤ επανέλαβε χθες ότι θα διατηρήσει τα επιτόκια δανεισμού στα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα για παρατεταμένη χρονικό περίοδο και μέχρι να διαπιστώσει διαρκή σύγκλιση του πληθωρισμού με τον στόχο της. Η κ. Λαγκάρντ κάλεσε τις κυβερνήσεις να ακολουθήσουν πιο επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, ενώ ερωτηθείσα εάν θα χρειαστεί να μειώσει τα επιτόκια δανεισμού απάντησε ότι «γνωρίζουμε πολύ καλά τις παρενέργειες» των αρνητικών επιτοκίων δανεισμού.

Δεδομένης της «ανταρσίας» αρκετών κεντρικών τραπεζιτών τον Σεπτέμβριο κατά της απόφασης για μείωση του επιτοκίου δανεισμού για τράπεζες στο -0,5%, η κ. Λαγκάρντ τόνισε ότι στόχος της είναι η επίτευξη συναίνεσης. «Το λέω μια και καλή, δεν είμαι ούτε περιστέρι (σ.σ. να υποστηρίζω χαμηλά επιτόκια δανεισμού) ούτε γεράκι (σ.σ. να υποστηρίζω υψηλά επιτόκια δανεισμού). Φιλοδοξία μου είναι να είμαι αυτή η κουκουβάγια που συχνά συνδέεται με λίγη σοφία», είπε χθες η κ. Λαγκάρντ. Πρόσθεσε ότι η στρατηγική αναθεώρηση του τρόπου λειτουργίας της ΕΚΤ θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2020. Ορισμένοι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης έχουν επικρίνει τον κ. Ντράγκι λέγοντας ότι συχνά λάμβανε αποφάσεις σε στενό κύκλο συνεργατών του και προκαταλάμβανε τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ μέσω δημοσίων δηλώσεών του.

Στην αναμονή η Ελλάδα για το QE

Η Ελλάδα θα μπορέσει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) όταν θα ικανοποιήσει τα σχετικά κριτήρια της ΕΚΤ, ξεκαθάρισε χθες η πρόεδρός της Κριστίν Λαγκάρντ στην πρώτη της συνέντευξη τύπου, από τη νέα θέση της. Τα κριτήρια αυτά είναι η αξιολόγηση σε επενδυτική βαθμίδα από έναν τουλάχιστον οίκο και ο χαρακτηρισμός του χρέους ως βιώσιμου από την ΕΚΤ. Εκτιμάται ότι για την επενδυτική βαθμίδα θα χρειαστεί ενάμισης χρόνος. Η κ. Λαγκάρντ είπε ότι μόλις η Ελλάδα ικανοποιήσει αυτά τα κριτήρια, θα είναι αυτομάτως επιλέξιμη, αλλά έως τότε «πρέπει να σεβαστούμε τα κριτήρια και να παίξουμε με τους κανόνες». Από την άλλη πλευρά, η πρόεδρος της ΕΚΤ, η οποία θα συναντηθεί την ερχόμενη εβδομάδα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, επανέλαβε με τρόπο ότι παραμένει αντίθετη με τους υψηλούς στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων. Δηλώνοντας εντυπωσιασμένη από τις επιδόσεις της Ελλάδας στην ανάπτυξη και στα πρωτογενή πλεονάσματα, πρόσθεσε: «Εχω τις απόψεις μου σε αυτά, δεν τις επαναλαμβάνω». Τον Σεπτέμβριο είχε δηλώσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πως θεωρεί υπερβολικό τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ. Επίσης, έδωσε συγχαρητήρια στη χώρα και δήλωσε ενθουσιασμένη με την πρόοδο και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή