Με τα φτερά της καινοτομίας

Με τα φτερά της καινοτομίας

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το λεωφορειάκι του αεροδρομίου σταματά έξω από ένα από τα πολλά παρόμοια βοηθητικά κτίρια που βρίσκονται διάσπαρτα στην πίστα του αεροδρομίου. Ανεβαίνουμε ένα σετ σκάλες, κάνουμε check in στο γραφείο υποδοχής και ακολουθούμε τον μακρύ διάδρομο που διατρέχει το εσωτερικό του ορόφου. Εδώ είναι το «στρατηγείο» του Digital Sky Challenge. Στα δεξιά, τέσσερα ειδικά διαμορφωμένα «δωμάτια εργασίας» σφύζουν από ζωή. Δεκάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών εργάζονται μπροστά από οθόνες ή ασπροπίνακες, κατά μόνας ή σε ομάδες, συζητούν, εξηγούν, σχεδιάζουν· βρίσκονται σε έναν δημιουργικό πυρετό με αντίπαλο το ρολόι.

Πενήντα ένας προγραμματιστές, χωρισμένοι σε δώδεκα ομάδες, από έντεκα ευρωπαϊκές χώρες, έχουν στη διάθεσή τους σαράντα οκτώ ώρες για να αναπτύξουν καινοτόμες ψηφιακές λύσεις σε τρεις κρίσιμους τομείς για την αεροπλοΐα: ασφάλεια, περιβάλλον και εμπειρία επιβατών. Σε διπλανούς χώρους έχουν διαμορφωθεί τέσσερις κοιτώνες με είκοσι κρεβάτια, αποδυτήρια και ντουζιέρες, χώρος χαλάρωσης, μίνι γκολφ, ένα καφέ-εστιατόριο με το ευφάνταστο όνομα «Food for thought», αλλά και ένας χώρος εργασίας για τους μέντορες και τους εκπροσώπους των διοργανωτών.

Το Digital Sky Challenge πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των οργανισμών SESAR Joint Undertaking και ACI EUROPE και φιλοξενήθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος», που στήριξε θερμά την ιδέα από την πρώτη στιγμή της σύλληψής της. «Μέσω του Digital Sky Challenge επιθυμούμε να δείξουμε τι μπορεί να επιτευχθεί αξιοποιώντας big data και τεχνικές τεχνητής νοημοσύνης προς όφελος των αερομεταφορών. Ήταν επίσης μια ευκαιρία να προβάλουμε το εύρος του ταλαντούχου δυναμικού που έχουμε την τύχη να διαθέτουμε στην Ευρώπη», τόνισε ο εκτελεστικός διευθυντής του SESAR Joint Undertaking Φλοριάν Γκιουγερμέ. 

Το γεγονός ότι το event φιλοξενήθηκε στο αεροδρόμιο διευκόλυνε τους συμμετέχοντες, οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα και να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις του. «Το “απογειωθείτε για την Αθήνα, για να επανεφεύρουμε τις αερομεταφορές” δεν ήταν μια τυχαία φράση-προτροπή με την οποία οι συνδιοργανωτές του Digital Sky Challenge απηύθυναν σε νέους επιστήμονες, επαγγελματίες και φοιτητές από τον χώρο των big data και της τεχνητής νοημοσύνης από όλο τον κόσμο πρόσκληση συμμετοχής σε αυτόν τον 48ωρο Διαγωνισμό Καινοτομίας στην Αθήνα. Ο στόχος φιλοξενίας και υλοποίησης του διαγωνισμού στο αεροδρόμιό μας ήταν στρατηγικός, αλλά και συμβολικός. Ως ένα αεροδρόμιο που θεωρείται πρωτοπόρο στον χώρο της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών διεθνώς, στηρίζουμε έμπρακτα την επιλογή μας να συμμετάσχουμε στην πρώτη γραμμή ανάπτυξης και υλοποίησης καινοτόμων λύσεων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κλάδου μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο», επισήμανε ο CEO του αεροδρομίου της Αθήνας, Γιάννης Παράσχης.

Σε μια γωνιά της αίθουσας που φιλοξενεί τις ομάδες που διαγωνίζονται στο κομμάτι της ασφάλειας, η ελληνική ομάδα JBM συνεργάζεται με δύο μέντορες. Ο Βασίλης Ξηρός, ο Δημήτρης Ξενίας, ο Μιχαήλ Φιλίππου και ο Νικηφόρος Κατάκης είναι πεμπτοετείς φοιτητές στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πολυτεχνείου. «Ασχολούμαστε με υπολογιστικά συστήματα, λογισμικό, ανάπτυξη εφαρμογών, machine learning. Ήρθαμε σε αυτόν τον διαγωνισμό γιατί κυνηγάμε ανάλογες ευκαιρίες, μας αρέσει να βγαίνουμε εκτός comfort zone», λέει ο Βασίλης Ξηρός. Ανέπτυξαν από το μηδέν μια εφαρμογή που παρέχει ένα δίχτυ ασφαλείας ικανό να αναλύσει τις αποστάσεις μεταξύ των αεροσκαφών, με σκοπό να προειδοποιήσει για κίνδυνο ενδεχόμενης σύγκρουσης, και απέσπασαν το πρώτο βραβείο στην κατηγορία της ασφάλειας, αλλά και δύο ακόμα ειδικά βραβεία από τις εταιρείες Honeywell και Airbus. Στην κατηγορία του περιβάλλοντος βραβεύτηκε η ομάδα INNOV’ ATM, με μια εφαρμογή που μπορεί να εντοπίσει τους επιβάτες –με τη συναίνεσή τους–, έτσι ώστε οι αεροπορικές εταιρείες και τα αεροδρόμια να γνωρίζουν πού είναι, με σκοπό να μειωθεί το άγχος του ταξιδιού και να αυξηθεί η ακρίβεια των πτήσεων. Τέλος, η ομάδα Eco Travellers διακρίθηκε στην κατηγορία «περιβάλλον», δίνοντας στους επιβάτες τη δυνατότητα, μέσω ενός app, να επιλέγουν τον πιο «πράσινο» τρόπο μεταφοράς. «Βγάζω το καπέλο στους νικητές του Digital Sky Challenge που ανέπτυξαν σε μόλις 48 ώρες καινοτόμες λύσεις που θα συμβάλουν στη βελτίωση της λειτουργίας των αεροδρομίων, με απτά οφέλη για τους επιβάτες, το περιβάλλον και την ασφάλεια», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ACI EUROPE, Ολιβιέ Γιανκοβέκ.

Μιλώντας για την αξία του διαγωνισμού, ο κ. Παράσχης τόνισε ότι «ο στόχος της ανάδειξης καινοτόμων και εφαρμόσιμων λύσεων επετεύχθη, γεγονός άλλωστε που καταδεικνύεται και από το ότι σημαντικοί οργανισμοί, όπως για παράδειγμα Airbus, Honeywell και άλλοι, έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και έσπευσαν να προσφέρουν άμεσα τη δυνατότητα στις ομάδες που διακρίθηκαν να εξελίξουν και να εφαρμόσουν τις προτεινόμενες λύσεις τους σε πραγματικό περιβάλλον. Παράλληλα, η επιτυχία του διαγωνισμού αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα για όλο τον κλάδο. Κάθε μας βήμα προς τη νέα ψηφιακή εποχή, με έντονο παγκόσμιο ανταγωνισμό, δεν μπορεί πάρα να βασίζεται σε στρατηγικές συνεργασίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και στη διαρκή προσέλκυση ταλέντου και δημιουργικής σκέψης από όλο το φάσμα του οικονομικού και επαγγελματικού χώρου». ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή