Ματιές στον κόσμο

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πνεύμα των Χριστουγέννων κατά Φρανκ Κάπρα

ΧΟΛΙΓΟΥΝΤ

Οσα θεωρούμε αυτονόητα δεν είναι τόσο απλά. Και όσα θεωρούμε δεδομένα, κάποιοι άνθρωποι δούλεψαν σκληρά για να δώσουν χαρά σε εκατομμύρια ανθρώπους. Κάθε χριστουγεννιάτικη περίοδο, ορισμένες κινηματογραφικές ταινίες επανακάμπτουν είτε ως μια ταινία για όλη την οικογένεια και όλες τις γενιές είτε ως προσωπική επιλογή για επαφή με το παλιό, καλό σινεμά. Η ταινία του Φρανκ Κάπρα «It’s a Wonderful Life» είναι παραγωγής 1946, έχουν περάσει δηλαδή 73 χρόνια από τότε που βγήκε στις αίθουσες. Αγαπήθηκε όσο λίγες. Και αν κάποιοι τη θεωρούν ξεπερασμένη και γλυκερή, την απάντηση τη δίνει η ψήφος του κόσμου, σε όλες τις χώρες, όπου ακόμη και σήμερα βλέπεται και ξαναβλέπεται. Τι είναι μια χριστουγεννιάτικη ταινία; Μπορεί να είναι πολλά πράγματα και μεταξύ τους διαφορετικά, αλλά χωρίς αμφιβολία, αυτή η ταινία του Φρανκ Κάπρα με πρωταγωνιστή τον αξεπέραστο Τζέιμς Στιούαρτ είναι η επιτομή των Χριστουγέννων. Ο ήρωας αποπειράται να αυτοκτονήσει την παραμονή των Χριστουγέννων, απογοητευμένος και αποκαρδιωμένος από τη συμπεριφορά των ανθρώπων. Ο φύλακας άγγελός του, που έχει βαλθεί να τον σώσει, μας οδηγεί σε ένα διαρκές φλας μπακ, σε σημαντικά κεφάλαια της ζωής που παραλίγο να χαθεί και δείχνει πόσο διαφορετική και χειρότερη θα ήταν η ζωή στη μικρή αυτή κοινωνία εάν ο παρ’ ολίγον αυτόχειρας δεν είχε ποτέ γεννηθεί. Αν συγκινεί ακόμη το παλιό Χόλιγουντ είναι η άνεση που έχει με την εντιμότητα των αισθημάτων. Είναι τολμηρό ίσως σε μια ταινία να πρωταγωνιστούν η καλοσύνη και η πίστη στη ζωή και η συμπόνια και το ενδιαφέρον για τους άλλους. Είναι μια χριστουγεννιάτικη ιστορία σαν παραμύθι, αλλά επί της ουσίας είναι μια παραβολή με ηθικό δίδαγμα από μια εποχή που δεν ντρεπόταν κανείς να δηλώσει ηθικός και να είναι και ήρωας. Ισως αυτό είναι το μυστικό αυτής της κλασικής ταινίας που απλώς διδάσκει την αγάπη και συγκινεί. Ο ίδιος ο Φρανκ Κάπρα έλεγε ότι ήταν η αγαπημένη του ταινία και ότι κάθε Χριστούγεννα την έβλεπαν με την οικογένειά του. Μας θυμίζει επίσης τι είναι Χριστούγεννα, μακριά από τον τζίρο της αγοράς, τις προσφορές των ξενοδοχείων και τις επιδρομές στο σούπερ μάρκετ. Μας θυμίζει ότι ο άνθρωπος στη βάση του μπορεί να παραμένει αγνός και ότι τα Χριστούγεννα είναι μια καλή ευκαιρία να αφεθούμε στην απλότητα και στην καλοσύνη. Ακόμη και αν δεν γεμίζουν πλέον ταμεία. Σε κάθε περίπτωση, πολλές καλές ταινίες ενδείκνυνται. Η προσφορά μεγάλη.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Στο πωλητήριο της Μόργκαν

Στο Μουσείο και στη Βιβλιοθήκη Morgan στο Μανχάταν, το πωλητήριο είναι γνωστό ως ένα βιβλιοπωλείο τέχνης όπου μπορεί κανείς να βρει θαυμάσιες εκδόσεις και συναφή αντικείμενα που αρέσουν σε κάθε βιβλιόφιλο. Αυτή την περίοδο πολλά δώρα αγοράζονται στα πωλητήρια των μουσείων και είναι μια καλή ιδέα και για τις δικές μας αγορές στην Ελλάδα. Στο πωλητήριο της Βιβλιοθήκης Morgan δίνεται παραδοσιακά έμφαση στον χριστουγεννιάτικο κόσμο του Ντίκενς.

ΠΑΡΙΣΙ

Στον απόηχο του Μπερλιόζ

Στο ρομαντικό περιβάλλον του Παρισιού του παρελθόντος, το μουσείο αφιερωμένο στο έργο του συνθέτη Εκτόρ Μπερλιόζ. Το πατρικό του, που έγινε μουσείο, είναι ένα κτίσμα του 1680 και αποτελεί εθνικό μνημείο από το 1942. Από τις 22 Δεκεμβρίου θα εγκαινιαστεί μια νέα έκθεση με τίτλο «Trop fort Hector!», στην οποία θα παρουσιαστεί πλήθος έργων τέχνης από παλαιότερους και σύγχρονους καλλιτέχνες με διάφορα μέσα, όλα εμπνευσμένα από το πνεύμα του Μπερλιόζ.

ΒΑΣΙΛΕΙΑ

Ανοιγμα με Εντουαρντ Χόπερ

Η Βασιλεία, στην Ελβετία, είναι κέντρο σύγχρονης τέχνης και το Fondation Beyeler στην ευρύτερη περιοχή είναι ονομαστό για τις εκθέσεις του. Ανακοίνωσε την εναρκτήρια έκθεση για το 2020, που θα είναι αφιερωμένη στον αγαπημένο του διεθνούς κοινού, σημαντικό Αμερικανό ζωγράφο, Εντουαρντ Χόπερ. Θα παρουσιαστούν πάνω από 60 έργα ζωγραφικής και υδατογραφίες από διάφορα μουσεία και συλλογές. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί στις 26 Ιανουαρίου.

ΛΟΝΔΙΝΟ

Φλόρενς Νάιτινγκεϊλ

Στη National Portrait Gallery του Λονδίνου, ένας τρόπος για να τιμήσουν τα 200 χρόνια από τη γέννηση της Φλόρενς Νάιτινγκεϊλ (1820-1910) είναι να επαναφέρουν σε κοινή θέα ένα θαυμάσιο φωτογραφικό πορτρέτο της στην αίθουσα 25 του πρώτου ορόφου. Η Φλόρενς Νάιτινγκεϊλ συνδέθηκε με τον πόλεμο της Κριμαίας, έναν από τους φονικότερους πολέμους, και αγωνίστηκε για τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας. Η προσωπικότητά της σφράγισε μια εποχή και σηματοδότησε αλλαγές.

ΤΑΪΒΑΝ

Βιώσιμη αρχιτεκτονική

Ενας νέος πύργος κατοικιών με την υπογραφή του αρχιτεκτονικού γραφείου WOHA θα ανεγερθεί στην Ταϊβάν, αξιοποιώντας τη νέα τεχνογνωσία για τη βιώσιμη και ανθεκτική αρχιτεκτονική που εξοικονομεί ενέργεια και δεν επιβαρύνει το περιβάλλον όσο τα συμβατικά κτίρια. Η πρόσοψη «αναπνέει», καθώς κυριαρχεί η αστική χλωρίδα μέσα από κρεμαστούς κήπους και κατάφυτα μπαλκόνια, που είναι κομμάτια μιας συνολικής σύλληψης για μια φιλική στην ατμόσφαιρα αρχιτεκτονική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή