Αψιμαχίες στην Επιτροπή για την παραπομπή του Τραμπ

Αψιμαχίες στην Επιτροπή για την παραπομπή του Τραμπ

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η Επιτροπή Δικαιοσύνης της αμερικανικής Βουλής αναμενόταν να εγκρίνει χθες τις δύο κατηγορίες με βάση τις οποίες ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ θα παραπεμφθεί σε δίκη. Η εξέταση των κατηγοριών, υπό μορφή δίκης, θα ξεκινήσει στη Γερουσία στις αρχές του 2020, αφού πρώτα δοθεί η έγκριση της ολομέλειας της Βουλής, που αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα.

Η Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής αφιέρωσε δύο εικοσιτετράωρα στην εξέταση των κατηγοριών, με τους Ρεπουμπλικανούς να καθυστερούν τις ψηφοφορίες έως αργά το βράδυ της Πέμπτης. Λίγο πριν αυτές ξεκινήσουν, ο πρόεδρος της επιτροπής, ο Δημοκρατικός Τζέρολντ Νάντλερ, είπε: «Η ώρα πέρασε, είναι πολύ αργά. Θέλω οι βουλευτές να σκεφτούν τι έχει συμβεί τις τελευταίες δύο ημέρες, να κοιτάξουν τη συνείδησή τους πριν από τις τελικές ψήφους». Οι Ρεπουμπλικανοί διαμαρτυρήθηκαν ότι τίποτε δεν θα αλλάξει μέχρι το πρωί της Παρασκευής και ότι το μόνο που πετυχαίνει ο Νάντλερ είναι να τους κάνει να χάσουν τις πτήσεις που οι περισσότεροι είχαν κανονίσει, για να εγκαταλείψουν την Ουάσιγκτον.

Οι Δημοκρατικοί, από την πλευρά τους, δεν ήθελαν να γίνουν οι ψηφοφορίες σε ώρα μικρής τηλεθέασης, δεδομένου ότι όλη η διαδικασία παραπομπής του Ντόναλντ Τραμπ σε δίκη γίνεται κυρίως για το κυνήγι των εντυπώσεων – χωρίς πραγματικές πιθανότητες επιτυχίας. Τον Ιανουάριο, δέκα μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές, οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο θα εστιάσουν την αντιπολίτευσή τους στην κοινοβουλευτική δίκη του Τραμπ, χωρίς να είναι σαφές αν η επιλογή αυτή θα έχει απήχηση έξω από το αυστηρά κομματικό ακροατήριο. Οι δύο κατηγορίες που βαρύνουν τον Αμερικανό πρόεδρο είναι η κατάχρηση εξουσίας, όσον αφορά τις πιέσεις που άσκησε στον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι για να βλάψει τον πολιτικό του αντίπαλο Τζο Μπάιντεν, και η παρεμπόδιση των ερευνών του Κογκρέσου.

O Μπάιντεν βρίσκεται αντιμέτωπος με τον Μπέρνι Σάντερς για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, καθώς οι δύο υποψήφιοι έχουν ξεχωρίσει από το πλήθος. Πίσω από τους δύο πρώτους βρίσκεται ο νέος Πιτ Μπούτιτζιτζ, καθώς και η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν. Σε προεκλογική ομιλία της, η Γουόρεν έκανε λόγο για «στημένη» οικονομία, καταγγέλλοντας τις μονοπωλιακές πρακτικές σε πολλούς κλάδους και τη στασιμότητα των εισοδημάτων των εργαζομένων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή