Οργή Αγκυρας εναντίον ΗΠΑ για Αρμενία

Οργή Αγκυρας εναντίον ΗΠΑ για Αρμενία

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε χθες τον Αμερικανό πρεσβευτή για να του εκφράσει την έντονη δυσφορία της Αγκυρας, ύστερα από την ομόφωνη απόφαση της αμερικανικής Γερουσίας να αναγνωρίσει ως γενοκτονία τη σφαγή των Αρμενίων από οθωμανικά στρατεύματα στη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η σχετική απόφαση, την οποία έλαβε η Γερουσία το βράδυ της Πέμπτης, ήρθε να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, που υποφέρουν το τελευταίο διάστημα λόγω της τουρκικής εισβολής εναντίον των Κούρδων στη βόρεια Συρία και της αγοράς ρωσικών πυραύλων S-400 από την Αγκυρα.

«Οσοι επιθυμούν να εκμεταλλευθούν την Ιστορία για πολιτικούς λόγους είναι δειλοί, απρόθυμοι να αντικρίσουν την αλήθεια», σχολίασε μέσω Twitter ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Οποιοι έχουν μπει στον κόπο να κοιτάξουν τα ιστορικά αρχεία, γνωρίζουν ότι τα χέρια του τουρκικού έθνους είναι καθαρά», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, σε εκδήλωση στρατιωτικής ακαδημίας, στη Σμύρνη. Προηγουμένως, ο Ιμπραήμ Καλίν, στενός σύμβουλος του προέδρου Ερντογάν για θέματα εξωτερικής πολιτικής, χαρακτήρισε την απόφαση της αμερικανικής Γερουσίας «άκυρη και ανυπόστατη», προειδοποιώντας ότι «δεν πρόκειται να αλλάξει την ορθή και αποφασιστική στάση της Τουρκίας σε οποιοδήποτε πολιτικό, στρατιωτικό ή οικονομικό ζήτημα».

Στο μεταξύ, ο πρώην πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου ανακοίνωσε χθες, όπως είχε προαναγγελθεί, την ίδρυση νέου πολιτικού φορέα, που θα διεκδικήσει μέρος της συντηρητικής  ισλαμικής βάσης του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Το Κόμμα του Μέλλοντος, όπως αποκαλείται, έχει έμβλημα ένα πράσινο φύλλο πλάτανου, που παραπέμπει στο Ισλάμ και στις βαθιές ρίζες του στην τουρκική κοινωνία.

Χωρίς να κατονομάσει προσωπικά τον Ταγίπ Ερντογάν, ο Νταβούτογλου κατήγγειλε την ατμόσφαιρα «προσωπολατρίας» που περιβάλλει τα τελευταία χρόνια την Τουρκία και ζήτησε την επάνοδο της χώρας σε ένα πρωθυπουργικό σύστημα, χωρίς προεδρικές υπερεξουσίες, με σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων και της ελευθεροτυπίας. «Αυτοί που κυβερνούν την Τουρκία δεν έχουν άλλη ατζέντα από την παραμονή τους στην εξουσία», υποστήριξε ο 60χρονος πολιτικός, ρίχνοντας ευθύνες στην κυβέρνηση για τη «βαθιά κρίση» της οικονομίας και για την «εγκληματική» κατάλυση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή