O Iων Δραγούμης είναι ποπ

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την πρώτη στιγμή που σε είδα στην Κωνσταντινούπολη, σε ερωτεύτηκα. Είπα: να η Ελλάδα προσωποποιημένη! Σαν να κουβαλούσες πάνω σου όλη την Ιστορία του έθνους.

– Ναι, γιατί ήμουν κοντή, φτωχή και άσχημη…

Με αυτή τη στιχομυθία, ανάμεσα στον Ιωνα Δραγούμη και στη Μαρίκα Κοτοπούλη, ο Δημήτρης Σαμόλης, ο οποίος υποδύεται τον γνωστό πολιτικό, διπλωμάτη και συγγραφέα του περασμένου αιώνα, προσπαθεί να με βάλει στην ατμόσφαιρα της παράστασης «Μαρίκα», του Πέτρου Ζούλια, που μόλις ανέβηκε στο θέατρο «Χώρα» και αφηγείται τη ζωή της Μαρίκας Κοτοπούλη. Τον ρόλο της σπουδαίας ηθοποιού, με την οποία ο Δραγούμης έζησε έναν μυθιστορηματικό έρωτα, έχει η Νένα Μεντή.

Για τον δικό του ρόλο, ο Δημήτρης μέχρι και μουστάκι άφησε! «Στην αρχή φορούσα ψεύτικο, αλλά δεν με ικανοποιούσε. Να ’μαι, λοιπόν, με αληθινό. Μόνο που είναι ξανθωπό και ο σκηνοθέτης μας με πειράζει. Λέει πως μοιάζω με Ρώσο μαφιόζο!».

Το έργο του Πέτρου Ζούλια «βρίσκει» την Κοτοπούλη στην ωριμότητά της, να φέρνει στο μυαλό της τον Δραγούμη, ο οποίος δολοφονήθηκε το 1920 σε ηλικία 42 ετών. Ο Δημήτρης πέρασε όλο το καλοκαίρι μελετώντας, για να μπορέσει να αποκωδικοποιήσει την προσωπικότητά του. «Διάβασα από βιβλία Ιστορίας και ημερολόγια μέχρι τις επιστολές του προς τη Μαρίκα – σε αυτές ο στιβαρός πολιτικός άνδρας είναι λες και γίνεται ξανά έφηβος. “Δικός σου μέχρι τον θάνατο”, της έγραφε. Οπως έγινε…». Με τη Νένα Μεντή είναι η τρίτη φορά που συνεργάζονται επί σκηνής. «Τι να πω για τη Νένα; Είναι φαινόμενο ηθοποιού και η υποκριτική της δεινότητα πάει χέρι  χέρι με μια υπέροχη προσωπικότητα: είναι ντόμπρα και γενναιόδωρη, σπάνια χαρίσματα για τον χώρο μας. Στον “Βουρκόλακα”, του Αργύρη Εφταλιώτη, ήμασταν έξι οι νέοι ηθοποιοί που παίζαμε μαζί της και εκείνη απαίτησε να παίρνουμε όλοι το ίδιο ποσοστό. Ποιος άλλος θα το έκανε;».

Ο Δημήτρης Σαμόλης αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου το 2009, τελειώνοντας παράλληλα και τη Νομική Σχολή Αθηνών. Λίγα χρόνια μετά, στη ζωή του μπήκε δυναμικά η μουσική – λόγω κρίσης. «Είχα μείνει αρκετούς μήνες χωρίς δουλειά, δεν είχα χρήματα, δεν έβγαινα καν από το σπίτι και, για να μην τρελαθώ, άρχισα να γράφω ποπ μελωδίες και στίχους. Ανέβασα το πρώτο μου τραγούδι στα σόσιαλ μίντια, εκεί το είδε ο Γιώργος Μουχταρίδης και το έπαιξε στον Pepper. Ετσι ξεκίνησε η καριέρα μου».

Αυτή την περίοδο, ο Δημήτρης βρίσκεται στο στούντιο ηχογραφώντας το νέο του άλμπουμ, που θα κυκλοφορήσει στα τέλη του χειμώνα. Προπομπός του είναι «Η δικτατορία της ευτυχίας», που ήδη ακούγεται στα ραδιόφωνα. Τι είναι αυτό το τραγούδι; «Σχολιάζω όσα ζούμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν υπάρχει καμιά αλήθεια. Μπορεί να ξυπνήσω χάλια, να σιχαίνομαι τον εαυτό μου και τη ζωή μου, αλλά θα σηκώσω το κινητό μου, θα βγάλω μια λαμπερή σέλφι με χίλια φίλτρα και θα την ανεβάσω. Εσύ, που είσαι στο σπίτι σου και αισθάνεσαι επίσης χάλια, θα πεις: όλοι περνάνε καλά εκτός από μένα. Και θα γίνεις ακόμα πιο χάλια! Αυτή τη δικτατορία της ευτυχίας ήθελα να σχολιάσω, μαζί με την ευκολία να βγάζουμε συμπεράσματα για πράγματα που δεν γνωρίζουμε, την τοξικότητα και την ανθρωποφαγία. Με χιούμορ, όμως, και αυτοσαρκασμό. Χωρίς να γίνομαι διδακτικός, χωρίς να κουνάω το δάχτυλο – είναι κάτι που με απωθεί και ως ακροατή. Μιλάω, άλλωστε, σε πρώτο ενικό πρόσωπο, γιατί δεν εξαιρώ τον εαυτό μου από αυτήν την παράνοια».

«Μαρίκα», Θέατρο Χώρα, Αμοργού 20, Κυψέλη. Το επόμενο live του Δημήτρη Σαμόλη είναι στις 26 Δεκεμβρίου στο Faust, Καλαμιώτου 11.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή