Αστυνομικά πυρά εναντίον Μαροκινού στο Παρίσι

Αστυνομικά πυρά εναντίον Μαροκινού στο Παρίσι

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Από πυρά αστυνομικών σκοτώθηκε χθες το πρωί 42χρονος Μαροκινός, ο οποίος απείλησε με μαχαίρι 25 εκατοστών μέλη αστυνομικής περιπόλου, στη συνοικία Λα Ντεφάνς.

Η εισαγγελία του Παρισιού ανακοίνωσε χθες ότι ο 42χρονος δράστης είχε δραπετεύσει από ψυχιατρικό νοσοκομείο στα περίχωρα της γαλλικής πρωτεύουσας, στα μέσα Ιουνίου. Σύμφωνα με τις Αρχές, εργαζόμενος εταιρείας ασφαλείας στον πύργο Enedis της Ντεφάνς ενημέρωσε την αστυνομία για την παρουσία του 42χρονου έξω από το κτίριο. Ο δράστης, που έφερε μεγάλο μαχαίρι, κατευθύνθηκε προς το σημείο όπου βρίσκονταν τρεις αστυνομικοί, οι οποίοι πραγματοποιούσαν περιπολία στην περιοχή, και κινήθηκε απειλητικά εναντίον τους, φωνάζοντας ότι θα τους σκοτώσει.

Οι αστυνομικοί έκαναν αρχικά χρήση πιστολιού ηλεκτρικής εκκένωσης, το οποίο όμως δεν λειτούργησε. Τα μέλη της περιπόλου αναγκάστηκαν τότε να κάνουν χρήση των όπλων τους, με αποτέλεσμα τον θάνατο του δράστη. Ο 42χρονος δέχθηκε πέντε σφαίρες στον θώρακα και στο πόδι, ενώ, παρότι μεταφέρθηκε ταχύτατα σε νοσοκομείο και παρά τις προσπάθειες των ιατρών, υπέκυψε στα τραύματά του μία ώρα μετά τη διακομιδή του.

Ο δράστης βρισκόταν παράνομα στη Γαλλία. Συνάδελφος εργαζομένης που τον είδε πρώτη, δήλωσε στην εφημερίδα Le Parisien: «Η φίλη μου είχε βγει από το κτίριο και στεκόταν στην πλατεία έξω από τον πύργο, για να καπνίσει, γύρω στις δέκα το πρωί. Ο άνδρας αυτός εμφανίσθηκε ξαφνικά κρατώντας ένα μεγάλο σκουριασμένο μαχαίρι. Μιλούσε μόνος του και χτυπούσε το κεφάλι του στις τζαμαρίες του πύργου Enedis.

Η συνάδελφός μου ειδοποίησε τους φρουρούς ασφαλείας και έτρεξε να κρυφτεί στο εσωτερικό του κτιρίου». Η συνοικία της Ντεφάνς, που φιλοξενεί μεγάλο αριθμό γραφείων επιχειρήσεων, έχει γίνει κατά το παρελθόν σκηνικό τρομοκρατικών ενεργειών. Στις 25 Μαΐου 2013, στρατιώτης που συμμετείχε στην αντιτρομοκρατική επιχείρηση Vigipirate δολοφονήθηκε με πολλές μαχαιριές από τον Γάλλο προσήλυτο στο Ισλάμ, Αλεξάντρ Ντοσί. Την πράξη του Ντοσί χαρακτήρισε «τρομοκρατική» ο ειδικός εισαγγελέας Φρανσουά Μολένς. Ο δράστης κρίθηκε, ωστόσο, ανίκανος να δικαστεί, μετά την πραγματογνωμοσύνη ψυχιάτρου.

Τον Νοέμβριο του 2015, λίγο μετά τις επιθέσεις αυτοκτονίας στο ποδοσφαιρικό γήπεδο Σταντ ντε Φρανς και στο Παρίσι, ο Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, θεωρούμενος ως εγκέφαλος των επιθέσεων στη γαλλική πρωτεύουσα, σχεδίαζε μαζί με δύο συνεργούς του επιθέσεις αυτοκτονίας στη συνοικία της Ντεφάνς και συγκεκριμένα στο πολυσύχναστο εμπορικό κέντρο Κατρ-Ταν.

Η τραγική εμπειρία των επιθέσεων στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2015, με περισσότερους από 138 νεκρούς, και η επίθεση εναντίον του περιοδικού Σαρλί Εμπντό τον Ιανουάριο του ίδιου έτους, έπεισε την τότε γαλλική κυβέρνηση, αλλά και τις διαδόχους της, να διατηρήσουν εν ισχύι την κατάσταση αυξημένης τρομοκρατικής επαγρύπνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή