Ισχυρή στήριξη των ελληνικών θέσεων από την Ε.Ε.

Ισχυρή στήριξη των ελληνικών θέσεων από την Ε.Ε.

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Μήνυμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και την Κύπρο έστειλαν οι ηγέτες της Ε.Ε. κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία αποτελεί βασικό εταίρο της Ε.Ε. σε μία σειρά από θέματα και κυρίως στη μετανάστευση. Συγκεκριμένα, η αναφορά του Συμβουλίου στην παράγραφο 19 του κειμένου συμπερασμάτων έχει ως εξής:

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει τα προηγούμενα συμπεράσματά του σχετικά με την Τουρκία της 22ας Μαρτίου και της 20ής Ιουνίου. Επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματά του της 17ης και 18ης Οκτωβρίου σχετικά με τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου. Το μνημόνιο συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης για την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο Θάλασσα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει νομικές συνέπειες για τα τρίτα κράτη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει χωρίς αμφιβολία την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα και στην Κύπρο σχετικά με αυτές τις ενέργειες της Τουρκίας».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμ. Μακρόν, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παρέθεσε μετά το πέρας της Συνόδου, αναφέρθηκε στην Τουρκία και για άλλη μία φορά τόνισε «ότι η αλληλεγγύη μεταξύ κρατών-μελών είναι απολύτως καίριας σημασίας, γι’ αυτό παίρνουμε κάθε χρήσιμο μέτρο για τον σκοπό αυτό και δεν θα ενδώσουμε σε οποιαδήποτε μορφής πρόκληση».

Σε διαφορετικό τόνο και με αναφορές στο προσφυγικό ζήτημα και στη σημασία να παραμείνει σε ισχύ η δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας κινήθηκαν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας. Ο κ. Μπορίσοφ είπε πως «όλοι οι ηγέτες μίλησαν πολύ, πολύ πιο ήπια για την Τουρκία χθες βράδυ» και πρόσθεσε πως «όλοι παρατηρούν ότι η συμφωνία (για τους πρόσφυγες) θα πρέπει να συνεχιστεί. Ολοι παρατηρούν ότι η Τουρκία έχει μια πολύ σημαντική γεωστρατηγική θέση», είπε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «ουδείς μιλάει πλέον για κυρώσεις στις εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία, αλλά το αντίθετο, επειδή όταν επιβάλλονται κυρώσεις η Τουρκία δεν σταματά αλλά στρέφεται στη Ρωσία για να εξοπλιστεί. Είπα στους Ελληνες συνεργάτες μου να βρουν τα εργαλεία να βοηθήσουν τους εαυτούς τους μόνοι τους, γιατί μπορεί να τους στηρίζουμε με όλους τους τρόπους, όμως τώρα η Τουρκία παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην περιοχή». Τον σημαντικό ρόλο που παίζει η Τουρκία στην περιοχή τόνισε και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, εκφράζοντας μία σειρά από κράτη -μέλη που δεν θα ήθελαν να δουν το τέλος της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας για το μεταναστευτικό. Η Τουρκία πέρα από εταίρος στη μετανάστευση, είναι μέλος του ΝΑΤΟ, ο πιο σημαντικός γείτονας της Ε.Ε. αλλά και γείτονας της Συρίας και γι’ αυτό περαιτέρω όξυνση στις σχέσεις Ε.Ε. – Αγκυρας δεν θα ήταν για το συμφέρον της Ε.Ε., όπως σημειώνουν διπλωμάτες στις Βρυξέλλες. Γι’ αυτό δεν είναι τυχαίο  που ο κ. Μισέλ ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός στις δηλώσεις του μετά τη λήξη της Συνόδου. Αφού ανέφερε ότι το Συμβούλιο εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στην Κύπρο και στην Ελλάδα πρόσθεσε ότι «είναι πολύ σημαντικό για το μέλλον να συνεχίσουμε τον διάλογο με αυτή τη σημαντική χώρα». Και πρόσθεσε ότι «γνωρίζουμε όσον αφορά τη μετανάστευση πως είναι πολύ σημαντικό να κρατήσουμε αυτή τη στενή συνεργασία». Ο ίδιος τόνισε τη σημασία ενός στρατηγικού οράματος βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα για το «τι θέλουμε από αυτή τη σημαντική χώρα για το μέλλον της Ευρώπης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή