Οχι συμψηφισμοί με προσφυγικό

Οχι συμψηφισμοί με προσφυγικό

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mήνυμα ότι η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα εθνικά δίκαια «με όποιον τρόπο είναι απαραίτητος», καθώς και ότι ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν μπαίνουν σε καμία «ζυγαριά» ούτε συμψηφισμό με το προσφυγικό, απηύθυνε από τις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος απέδωσε τον «εκνευρισμό» της Τουρκίας στη διπλωματική της απομόνωση.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε την ικανοποίησή του για τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στα οποία δηλώνεται η αλληλεγγύη προς την Κύπρο και την Ελλάδα, η επισήμανση ότι η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών, καθώς και ότι δεν παράγει έννομα αποτελέσματα, ενώ μίλησε για «αμέριστη στήριξη» που έλαβε από τους Ευρωπαίους ομολόγους του στο Συμβούλιο. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον Εμανουέλ Μακρόν, τον οποίο ευχαρίστησε δημοσίως για τη στήριξή του, τόσο στο Συμβούλιο, όσο και στην πρόσφατη σύνοδο του ΝΑΤΟ, όπου τοποθετήθηκε δημοσίως υπέρ της Ελλάδας.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, σημείωσε ότι σχετική συζήτηση έγινε μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών και επανέλαβε ότι πρέπει να βρεθεί ένα modus vivendi με την Τουρκία, η οποία «πρέπει να κάνει αυτό που της αναλογεί, να ελέγχει τις ροές, να συνεργάζεται με την ελληνική ακτοφυλακή και να εξαρθρώνει τα δίκτυα των διακινητών». Τόνισε δε ότι το θέμα δεν μπαίνει σε συμψηφισμό με άλλες πολιτικές. Oπως είπε, «αν αυτό καταλήξει (σ.σ. η συμφωνία με τη Λιβύη) με υπαιτιότητα της Τουρκίας να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο προσφυγικό, θα τις διαχειριστούμε. Δεν θα κάνει η Ελλάδα την παραμικρή έκπτωση σε αυτά τα θέματα, επειδή μπορεί η Τουρκία να έρθει να εκβιάσει μέσω του προσφυγικού».

Ο πρωθυπουργός «έδειξε» ότι η ελληνική πλευρά θα συνεχίσει να επιμένει στην ακυρότητα της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης και σε όλα τα διεθνή φόρα, συμπεριλαμβανομένου του ΟΗΕ, όπου «δεν έχει αναρτηθεί ακόμα επίσημα η συμφωνία». «Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα δίκαια των ελληνικών θέσεων», υπογράμμισε, ενώ απέδωσε τον εκνευρισμό της Τουρκίας στο γεγονός ότι είναι «απελπιστικά απομονωμένη μετά την υπογραφή του μνημονίου με τη Λιβύη».

Σε ό,τι αφορά τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο στις 7 Ιανουαρίου, ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας αναφορά στις τελευταίες δηλώσεις του Τζέφρεϊ Πάιατ, που αφορούν το εθιμικό δίκαιο και τα κατοικημένα νησιά, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα εκπεμφθεί το ίδιο μήνυμα που εκφράζεται από τις ΗΠΑ για τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης. Πάντως, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι Ελλάδα και Τουρκία δεν θα φτάσουν σε κλιμάκωση, όμως, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «αυτό δεν εξαρτάται από εμάς». «Αν το μήνυμα δεν φτάνει στην άλλη πλευρά, αφορά αυτήν», τόνισε.

Ερωτηθείς μάλιστα για το ενδεχόμενο μιας νέας συνάντησης με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την πεποίθησή του ότι οι δίαυλοι πρέπει να μένουν ανοικτοί –τόσο μέσω ΜΟΕ, όσο και μέσω διερευνητικών επαφών– ώστε να βρεθεί κοινός τόπος για ζητήματα θαλασσίων ζωνών. «Δεν σταματάμε να συζητάμε, αλλά δεν συζητάμε για τις κάμερες και τις εντυπώσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι αν υπάρχει πρόθεση προόδου στα ζητήματα που προαναφέρθηκαν, «είμαι έτοιμος να συναντήσω τον κ. Ερντογάν ανά πάσα στιγμή». Oμως, πρόσθεσε, «δεν θεωρώ ότι κάτι τέτοιο τώρα θα ήταν παραγωγικό».

Για την οικονομία

Αναφερόμενος στην οικονομία, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι εξήγησε στους ομολόγους του πως οι κανόνες αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας που «έρχονται από το παρελθόν», ιδιαίτερα οι προβλέψεις που υποχρεώνουν τη χώρα στην επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, «έχουν ξεπεραστεί από τις ίδιες τις εξελίξεις». Και τόνισε ότι θα θέσει το ζήτημα της μείωσής τους (από το 2021) εντός του 2020. «Ακόμη και εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020 πιστεύω ότι μπορεί να ξεκινήσει αυτή η συζήτηση με έμπρακτα αποτελέσματα», επισήμανε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή