Στροφή ΣΥΡΙΖΑ στα θέματα καθημερινότητας

Στροφή ΣΥΡΙΖΑ στα θέματα καθημερινότητας

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν πως η περίοδος χάριτος της κυβέρνησης έχει τελειώσει. Τούτο δεν το στηρίζουν μόνο στο γεγονός ότι διανύουμε τον έκτο μήνα διακυβέρνησης Μητσοτάκη που ούτως ή άλλως αποτελεί ένα χρονικό ορόσημο για κάθε νέα κυβέρνηση. Η εκτίμηση είναι πως το πολιτικό πλαίσιο το οποίο διαμορφώνεται στη χώρα «ακυρώνει στην πράξη» τα όσα έλεγε ο πρωθυπουργός προεκλογικά και προμηνύει ένα διαφορετικό σκηνικό το 2020. Οπως σημειώνουν στελέχη του κόμματος, κάνοντας «μίνι» απολογισμό του πρώτου εξαμήνου, ο πρωθυπουργός «έχει αρχίσει να πέφτει θύμα της ίδιας του της αντιπολίτευσης». Στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών έχει κάνει καθαρή στροφή, «στηρίζοντας όσα κατήγγειλε μέχρι χθες», στην οικονομία οι αριθμοί είναι κατώτεροι των περιστάσεων και αυτό «θα φανεί το 2020», καθώς μέχρι τώρα «κυβερνά με τον προϋπολογισμό του Τσίπρα». Μεγάλη βάση όμως δίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ στο κοινωνικό πεδίο, καθώς υπάρχει η πεποίθηση πως η πολιτική της κυβέρνησης θα επιτείνει στο άμεσο μέλλον τις αντιδράσεις επειδή «θα εντείνει τις κοινωνικές ανισότητες». Ενδεικτικά στην Κουμουνδούρου αναδεικνύουν το θέμα του κοινωνικού μερίσματος, το οποίο «αφορά πολύ λιγότερους από εκείνους που περιελάμβανε η κυβερνητική πρόταση ΣΥΡΙΖΑ».

Στο διά ταύτα, στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι φανερό πως επιχειρούν να κάνουν μία «στροφή στην καθημερινότητα», ασκώντας αντιπολίτευση και σε επιμέρους ζητήματα που μπορεί στην παρούσα φάση να περνούν κάτω από τα «ραντάρ» της κεντρικής θεματολογίας, αλλά δημιουργούν «κοινωνικά ρεύματα» όπως επισημαίνει κομματική πηγή. Χθες, επί παραδείγματι, ο κ. Τσίπρας συνάντησε μέλη της αντιπροσωπείας 4.000 επιστημόνων των οποίων οι συμβάσεις λήγουν σε ένα μήνα και έχουν αβέβαιο εργασιακό μέλλον. Ο κ. Τσίπρας αφού ενημερώθηκε έκανε λόγο για «παλαιοκομματικές λογικές», κατηγορώντας την κυβέρνηση για «εξοργιστική αναντιστοιχία ανάμεσα στην πραγματικότητα και στην επικοινωνία». Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή μία αποστροφή του Νίκου Παπαγιωτόπουλου πως το ΥΕΘΑ προασπίζει «την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων αλλά και την εσωτερική ασφάλεια», ρωτά τον κ. Μητσοτάκη εάν έχει δώσει ο ίδιος τέτοια εντολή στον υπουργό του, λέγοντας πως η δήλωσή του αποτελεί «κίνδυνο για τη Δημοκρατία».

Τέλος, στον ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να αναγνώσουν και το αποτέλεσμα στη Μεγάλη Βρετανία όπου οι Εργατικοί υπέστησαν ιστορική ήττα. Προφανώς, η κάθε χώρα έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, αλλά το αποτέλεσμα μόνο αδιάφορο δεν μπορεί να είναι. Χαρακτηριστικά η κ. Μαριλένα Κοππά, σχολίασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως «η συντριπτική ήττα του Κόρμπιν μας διδάσκει τι δεν πρέπει να κάνει μια προοδευτική αριστερή παράταξη. Κυρίως αποδεικνύει για άλλη μία φορά ότι δεν μπορείς να κοροϊδέψεις τους ψηφοφόρους με ενδιάμεσες επαμφοτερίζουσες θέσεις. Χωρίς ξεκάθαρο πλαίσιο δεν πας πουθενά» σημείωσε, προσθέτοντας πως οι Βρετανοί «δεν ψήφισαν απλώς υπέρ του Brexit: ψήφισαν κατά του Κόρμπιν, της θολής πολιτικής του πρότασης αλλά και μιας αδιέξοδης στάσης στο θέμα του Brexit».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή