Τρεις όμηροι πειρατών απελευθερώθηκαν, ένας νεκρός

Τρεις όμηροι πειρατών απελευθερώθηκαν, ένας νεκρός

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από 40 ημέρες ομηρίας στο Δέλτα του Νίγηρα οι πειρατές απελευθέρωσαν τρία μέλη του πληρώματος που είχαν απαγάγει από το ελληνικών συμφερόντων δεξαμενόπλοιο «ELKA Aristotle», ενώ έγινε γνωστό ότι ο τέταρτος απαχθείς, ναυτικός από τις Φιλιππίνες, είναι νεκρός. Μεταξύ των ομήρων βρισκόταν και ο 20χρονος δόκιμος μηχανής Δημήτρης Γκιάτης, ο οποίος αναμένεται να επιστρέψει στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της διαχειρίστριας εταιρείας «European Products Carriers Ltd.», ο θάνατός του Φιλιππινέζου ναυτικού οφείλεται σε ασθένεια και δεν αποδίδεται σε κάποια ενέργεια των πειρατών. Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη η ακριβής αιτία, ούτε έγιναν γνωστά από την εταιρεία το όνομα και η ηλικία του θύματος.

Το ρεσάλτο έγινε στις δύο τα ξημερώματα της 4ης Νοεμβρίου. Το «ELKA Aristotle» ήταν αγκυροβολημένο περίπου εννέα ναυτικά μίλια μακριά από το λιμάνι της πρωτεύουσας του Τόγκο, Λομέ, όταν τουλάχιστον τρεις πειρατές κατόρθωσαν να ανεβούν στο κατάστρωμα. Παρότι στο πλοίο φέρεται να επέβαιναν και τέσσερις ένοπλοι φρουροί, οι εισβολείς ξέφυγαν παίρνοντας μαζί τους τον Ελληνα δόκιμο μηχανής, τον υποπλοίαρχο, τον ηλεκτρολόγο και έναν ναυτοπαίδα. Δύο από τους ομήρους κατάγονται από τις Φιλιππίνες και ένας από τη Γεωργία. Ενας φρουρός τραυματίστηκε στο πόδι από τα πυρά των δραστών. Ακολούθησαν διαπραγματεύσεις με τους πειρατές. Σύμφωνα με τη διαχειρίστρια εταιρεία του πλοίου, οι τρεις ναυτικοί που απελευθερώθηκαν εξετάστηκαν από γιατρούς, είναι καλά στην υγεία τους και απομένει να διευθετηθούν ορισμένες τυπικές λεπτομέρειες για να γυρίσουν στις οικογένειές τους. Δεν έχει γίνει γνωστό εάν τελικά καταβλήθηκαν λύτρα και ποιο ήταν το ύψος τους. Αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι του κ. Γκιάτη στην ανοιχτή θάλασσα.

Η Δυτική Αφρική αποτελεί τα τελευταία χρόνια ένα από τα πιο επικίνδυνα σημεία με συχνά κρούσματα επιθέσεων και ομηρίας ναυτικών. Ο Ντιρκ Σίμπελς, αναλυτής για θέματα ασφαλούς ναυσιπλοΐας στην εταιρεία Risk Intelligence, εξηγεί σε τηλεφωνική του συνομιλία με την «Κ» ότι οι εγκληματικές ομάδες που δρουν στα ανοιχτά του Τόγκο και του Μπενίν έχουν συνήθως ως βάση τους τη Νιγηρία. Διευκρινίζει ότι δεν επιτρέπεται στις εταιρείες να απασχολούν σε αυτές τις περιοχές δικό τους προσωπικό ασφαλείας. Στο Τόγκο το Πολεμικό Ναυτικό παραχωρεί στρατιωτικούς που αναλαμβάνουν αυτό το πόστο επ’ αμοιβή. Αντίστοιχα στη Νιγηρία τα πλοία μπορούν να φυλάσσονται από μισθωμένα συνοδευτικά σκάφη στα οποία πρέπει να επιβαίνουν εν ενεργεία στρατιωτικοί της χώρας. Εκτιμάται ότι περίπου 30 εταιρείες στη Νιγηρία παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες με το κόσμος ενοικίασης συνοδευτικού σκάφους να φτάνει έως και 15.000 δολάρια την ημέρα.

Ο κ. Σίμπελς θεωρεί ότι οι ίδιοι πειρατές που είχαν επιτεθεί λίγες ώρες νωρίτερα στο πλοίο «Bonita» μπορεί να βρίσκονται πίσω από το ρεσάλτο στο «ELKA Aristotle». Από το νορβηγικών συμφερόντων «Bonita» απήχθησαν εννέα ναυτικοί και μετά την απελευθέρωσή τους έγινε γνωστό ότι το μέρος της αιχμαλωσίας τους βρισκόταν σε μια περιοχή νοτιοδυτικά στο Δέλτα του Νίγηρα. Και στις δύο περιπτώσεις πιθανολογείται ότι οι πειρατές είχαν χρησιμοποιήσει ένα μητρικό σκάφος, ίσως κάποιο μεγάλο αλιευτικό, από το οποίο εφόρμησαν με μικρά ταχύπλοα εναντίον των στόχων τους. Στέλεχος σε ελληνική εταιρεία ασφαλείας, είχε εξηγήσει παλιότερα στην «Κ» ότι οι Νιγηριανοί πειρατές «συνήθως αρπάζουν τον καπετάνιο και τον Α΄ μηχανικό και τους απελευθερώνουν έπειτα από δύο εβδομάδες, μόλις λάβουν ως λύτρα 50.000-100.000 ευρώ ανά όμηρο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή