Ποδόσφαιρο: Η απίστευτη ιστορία του Ντέιβιντ Μάρτιν

Ποδόσφαιρο: Η απίστευτη ιστορία του Ντέιβιντ Μάρτιν

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις καλύτερες ιστορίες τις γράφει η ίδια η ζωή, και ακόμη περισσότερο το ποδόσφαιρο. Τέτοια είναι αυτή του Ντέιβιντ Μάρτιν, του τερματοφύλακα που μεγάλωσε λατρεύοντας τη Γουέστ Χαμ όπου ο πατέρας του ήταν θρυλική μορφή. Πέρασε δύο δεκαετίες παίζοντας ποδόσφαιρο σε μικρές ομάδες, όταν ξάφνου μια ημέρα έγιναν όλα μαζί τα όνειρά του πραγματικότητα. O Αλβιν Μάρτιν, 61 ετών σήμερα, ήταν ως αμυντικός από τις κορυφαίες μορφές των «σφυριών» στη δεκαετία του 1980, ενώ έπαιξε και στην εθνική Αγγλίας. Τρεις χρονιές, μάλιστα, αναδείχθηκε ποδοσφαιριστής της χρονιάς για τον σύλλογό του. Κάθε καλοκαίρι στην προετοιμασία της Γουέστ Χαμ έπαιρνε μαζί του και τον γιο του, Μάρτιν, που γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 1986. Ο μικρός είχε πολύ μπόι, φθάνοντας στο 1,85 μ., και παρότι άρχισε ως αμυντικός γρήγορα κατάλαβε ότι του ταίριαζε η θέση του τερματοφύλακα.

Ξεκίνησε με όνειρο μια μέρα να φορέσει τη φανέλα της ομάδας που δόξασε ο πατέρας του, αλλά τα πράγματα δεν του ήρθαν καθόλου εύκολα. Αρχισε επαγγελματικά από τη Γουίμπλεντον στη χρονιά που οι «Ντονς» πήραν την πικρή απόφαση της μετανάστευσης στο Μίλτον Κινς, το 2003-4, πριν μετονομαστούν σε ΜΚ Ντονς. Ο Μάρτιν έμεινε εκεί ώς το 2006, όταν το όνειρο ήρθε κάπως πιο κοντά με την απόκτησή του από τη Λίβερπουλ.

Στους «ρεντς» όμως ο ανταγωνισμός ήταν τεράστιος για τον 20χρονο τότε «κίπερ», που άρχισε να… οργώνει την Αγγλία και τις μικρές της κατηγορίες ως δανεικός. Πέρασε έτσι από Ακρινγκτον Στάνλι, Λέστερ, Τρανμίρ, Λιντς και Ντέρμπι πριν επιστρέψει στους ΜΚ Ντονς όπου έμεινε επτά χρόνια. Το όνειρο πια τρεμόσβηνε και στα 31 του ο Μάρτιν πήγε στη μισητή για τη Γουέστ Χαμ, Μίλγουολ, βλέποντας ότι ποτέ του δεν θα κατάφερνε να παίξει σε έστω έναν αγώνα της Πρέμιερ Λιγκ. Από εκεί έφυγε ως αποτυχημένος αφού από λάθος του η Μίλγουολ έμεινε εκτός ημιτελικού του Κυπέλλου.

Κι όμως, το βιβλίο της καριέρας του είχε ακόμη πολλές σελίδες. Το περασμένο καλοκαίρι αποκτάται από τη Γουέστ Χαμ στα 33 του για να βοηθά στις προπονήσεις των κύριων τερματοφυλάκων, Φαμπιάνσκι και Ρομπέρτο (πρώην του Ολυμπιακού). Με τον Φαμπιάνσκι να τραυματίζεται και τον Ρομπέρτο να κάνει το ένα λάθος μετά το άλλο, ο Μάρτιν παίρνει κατόπιν λαϊκής απαίτησης φανέλα βασικού στο λονδρέζικο ντέρμπι στην έδρα της Τσέλσι.

Εκεί το όνειρό του της πρώτης συμμετοχής στην Πρέμιερ Λιγκ –και μάλιστα με τους «χάμερς»– γίνεται πραγματικότητα, και όχι μόνο: Ο Μάρτιν «κατεβάζει τα ρολά» κρατώντας το μηδέν, η Γουέστ Χαμ κάνει νίκη – έκπληξη με σκορ 0-1. Ο 33χρονος γκολκίπερ πέφτει με τη λήξη στο έδαφος, ξεσπώντας σε λυγμούς, κι όλα αυτά μπροστά στον πατέρα του, που παρακολουθούσε στα δημοσιογραφικά του Στάμφορντ Μπριτζ, ώσπου ο Ντέιβιντ ήρθε και χάθηκε στην αγκαλιά του, υπό το ιπποτικό χειροκρότημα των γηπεδούχων.

Πλέον ο Μάρτιν είναι βασικός εδώ και τρεις εβδομάδες, και όχι λόγω του πατέρα του… Είναι δε τόσο καλύτερες οι εμφανίσεις του σε σχέση με τον Ρομπέρτο, ώστε ο πρώην τερματοφύλακας του Ολυμπιακού πρόκειται σύντομα να πάρει… φύλλο πορείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή