Σε 10 startups το 80% των επενδυτικών κεφαλαίων

Σε 10 startups το 80% των επενδυτικών κεφαλαίων

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δέκα ελληνικές startups άντλησαν πάνω από το 80% των κεφαλαίων που δόθηκαν φέτος από επενδυτικά κεφάλαια του Equifund (innovation window, early stage window) αλλά και από άλλους επενδυτές. Το 2019, δέκα νεοφυείς επιχειρήσεις –πολλές εκ των οποίων έχουν ωριμάσει επιχειρηματικά– άντλησαν συνολικά περί τα 130 εκατ. ευρώ από τα 150 εκατ. ευρώ που διοχετεύθηκαν συνολικά φέτος από τους επενδυτές, με τρεις εξ αυτών να αντιπροσωπεύουν πάνω από το 60% του συνολικού ποσού των 130 εκατ.

Ετσι, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Found.ation και του EIT Digital (Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας) που συντάχθηκε με την υποστήριξη του επενδυτικού κεφαλαίου Velocity.Partners, στην πρώτη θέση της λίστας με τις εταιρείες που έχουν λάβει μέχρι στιγμής για το 2019 την υψηλότερη χρηματοδότηση, φιγουράρει η Blueground η οποία εξασφάλισε 62,7 εκατ. ευρώ, ακολουθούμενη από τη Netdata με 17 εκατ. ευρώ.  Μάλιστα, η Blueground η οποία θεωρείται και ένα από τα success stories της εγχώριας νεοφυούς επιχειρηματικής σκηνής, ολοκλήρωσε πρόσφατα και άλλον έναν γύρο χρηματοδότησης ύψους 45,45 εκατ. ευρώ, στον οποίο συμμετείχαν το ευρωπαϊκό Prime Ventures και το αμερικανικό WestCap. Με την ανακοίνωση της συγκεκριμένης χρηματοδότησης, η Blueground έχει «σηκώσει» συνολικά περίπου 70 εκατ. ευρώ από το 2013 οπότε και ιδρύθηκε, ποσό που την τοποθετεί μεταξύ των εταιρειών με την υψηλότερη προσέλκυση χρηματοδότησης πανελλαδικά.

Στην τρίτη θέση κατατάσσεται η νεοφυής εταιρεία Balena, εξασφαλίζοντας συνολικά περίπου 13 εκατ. ευρώ, ενώ ακολουθεί η Weengs και η Spotawheel που διεκδικούν την 4η θέση αντλώντας και οι δύο περί τα 7 εκατ. ευρώ. Την 5η θέση της λίστας με τις 10 κορυφαίες startups συμπληρώνει η Plum με ποσό χρηματοδότησης κοντά στα 6,8 εκατ. ευρώ, ενώ ακολουθεί η Sentio Solutions (Feel) με 4,1 εκατ. ευρώ.

Την 7η θέση εξασφάλισε η εταιρεία Welcome Pickups που προσφέρει ένα εύχρηστο «τουριστικό» προϊόν (3,3 εκατ. ευρώ), ενώ την 8η θέση «κατέκτησε» η Accusonus. Η τελευταία άντλησε στις αρχές Νοεμβρίου χρηματοδότηση ύψους 3,3 εκατ. δολ., στοχεύοντας στη δημιουργία εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης και επεξεργασίας ήχου και βίντεο. Η Αccusonus αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα εταιρείας στην οποία έχουν συνεπενδύσει funds του Equifund αλλά και άλλοι επενδυτές. Την 9η θέση καταλαμβάνει η Augmenta, η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο της αγροτεχνολογίας, δημιουργώντας ένα δικό της hardware που «λύνει» τα χέρια των αγροτών. Η εταιρεία κατόρθωσε να αντλήσει 2,7 εκατ. ευρώ μέσα από μία επένδυση στην οποία συμμετείχαν ένα αμερικανικό fund και ένα εγχώριο.

Η δέκατη θέση μοιράζεται μεταξύ της Toorbee αλλά και της Flexcar που αμφότερες κέρδισαν την εμπιστοσύνη εγχώριων επενδυτών αντλώντας εκάστη 1,5 εκατ. ευρώ. Η έκθεση του Found.ation καταλήγει και στο συμπέρασμα ότι από τα κεφάλαια ύψους 215 εκατ. ευρώ που διαχειρίζονται funds του Equifund για επενδύσεις σε εταιρείες πρώιμων σταδίων ωρίμανσης, 60 εκατ. ευρώ έχουν επενδυθεί μέχρι σήμερα από τα τέλη του 2017 σε 74 ελληνικές startups. Μάλιστα, αυτές έχουν κατορθώσει να συγκεντρώσουν συνολικά 180 εκατ. ευρώ με τη συμμετοχή και άλλων επενδυτών. Ετσι, για κάθε 1 ευρώ που έχει επενδυθεί μέσω του Equifund, οι startups έχουν λάβει επιπλέον 2 ευρώ από άλλους επενδυτές. Υπενθυμίζεται ότι το Equifund που αποτελεί μετεξέλιξη του προγράμματος Jeremie, συνιστά ένα μεγάλο fund στο οποίο υπάγονται εννέα συνολικά επενδυτικά κεφάλαια με σκοπό να επενδυθούν τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ σε καινοτόμους ιδέες, νεοφυείς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ). Πρόσφατα, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης αναφέρθηκε στη δημιουργία ενός νέου χρηματοδοτικού προϊόντος, που θα ονομάζεται «grants to equity» και θα συμπληρώνει το Equifund. Θα αφορά επενδύσεις μικρότερου μεγέθους από αυτές που χρηματοδοτεί τώρα το innovation window του Εquifund.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή