Πέντε επενδυτές θα καταθέσουν προσφορά για το South Polis

Πέντε επενδυτές θα καταθέσουν προσφορά για το South Polis

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέντε ενδιαφερόμενοι επενδυτές, κυρίως εταιρείες επενδύσεων ακινήτων (ΑΕΕΑΠ) και ξένα επενδυτικά funds, όπως η Orilina Properties ΑΕΕΑΠ, η Brooklane Capital και το GreCo Fund της Dromeus Capital, συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων που αναμένεται να διεκδικήσουν το νέο σημαντικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων που έχει ετοιμάσει η Διεύθυνση Επενδυτικής Τραπεζικής της Alpha Bank. Στόχος είναι η πώληση τριών ακινήτων εισοδήματος, συνολικής λογιστικής αξίας 24 εκατ. ευρώ. Ο σχετικός πλειοδοτικός διαγωνισμός βρίσκεται στη δεύτερη φάση του, με τους ενδιαφερόμενους να αναμένεται να καταθέσουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές στις 16 Δεκεμβρίου.

Στα προς πώληση ακίνητα περιλαμβάνεται κατ’ αρχάς το συγκρότημα μεικτής χρήσης γραφείων, εμπορίου και ψυχαγωγίας South Polis, στο Δέλτα του Φαλήρου, το οποίο ανήκε στην «Μπ. Βωβός». Το South Polis είναι ακίνητο ψυχαγωγικών, εμπορικών και γραφειακών χρήσεων, συνολικής επιφάνειας ανωδομής 14.573 τ.μ., η ανάπτυξη του οποίου ολοκληρώθηκε το 2006 από τον όμιλο της «Μπ. Βωβός – Διεθνής Τεχνική», αποτελώντας επένδυση της τάξεως των 30 εκατ. ευρώ. Tα τελευταία χρόνια, το εν λόγω συγκρότημα είχε περάσει στον έλεγχο της Alpha Bank, με αντάλλαγμα την απομείωση χρεών της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων. Μεταξύ άλλων, στο συγκρότημα των δύο επιμέρους ακινήτων φιλοξενούνται αίθουσες κινηματογράφου της Village Roadshow, καλύπτοντας συνολικά τρία επίπεδα, κατάστημα της αλυσίδας Jumbo, όπως επίσης και γραφεία των εταιρειών Arrow Shipping και D.V.D Bank. Ο μεγαλύτερος μισθωτής με 6.150 τ.μ. είναι η Village, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν και 2.000 τ.μ. κενών χώρων γραφείων με θέα τη θάλασσα.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς ακινήτων, το συγκρότημα βρίσκεται σε εξαιρετικά προνομιακή τοποθεσία, καθώς προσφέρει απρόσκοπτη θέα προς τη θάλασσα, συνδέεται μέσω της Εσπλανάδας με το Κέντρο Νιάρχου στο Δέλτα του Φαλήρου, ενώ απέναντι βρίσκεται και το ολυμπιακό ακίνητο του Τάε Κβον Ντο, το οποίο παραμένει αναξιοποίητο, αλλά διαθέτει σημαντικές προοπτικές μελλοντικής αξιοποίησης.

Επίσης, προς πώληση έχουν ενταχθεί και δύο όμορα κτίρια γραφείων στην οδό Παπανικολή 22 στο Χαλάνδρι, απέναντι από την εκκλησία της Αγίας Αννας. Πρόκειται για ένα συγκρότημα συνολικής επιφάνειας 10.000 τ.μ., σημαντικό μέρος των οποίων είναι σήμερα μισθωμένο σε επώνυμες αλυσίδες λιανικής, τόσο εγχώριες όσο και διεθνείς. Μάλιστα, το επόμενο διάστημα, μέρος των χώρων θα καταληφθεί από τον δανικό όμιλο οικιακών ειδών Jysk, που αποτελεί τον πιο πρόσφατο μισθωτή.

Το ενδιαφέρον είναι ότι τα δύο αυτά κτίρια περιήλθαν στην κατοχή της Alpha Bank από πλειστηριασμό που διενήργησε η ίδια στο πλαίσιο της διαδικασίας εκκαθάρισης των κόκκινων δανείων. Ιδιοκτήτης ήταν διαφημιστική εταιρεία. Οπως εξηγεί στην «Κ» ο κ. Ευάγγελος Καλαμάκης, επικεφαλής της Διεύθυνσης Επενδυτικής Τραπεζικής του ομίλου της Alpha Bank, από τη στιγμή που οι προσφορές που υποβλήθηκαν για τα εν λόγω ακίνητα ήταν χαμηλότερες από το ελάχιστο όριο που είχε θέσει η τράπεζα, αποφασίστηκε η αγορά τους (και μάλιστα σε ιδιαίτερα δελεαστική τιμή). Μάλιστα, με δεδομένο ότι έχουν ενταχθεί στον διαγωνισμό για την πώληση του South Polis, εκτιμάται ότι θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν στην τράπεζα ένα αρκετά υψηλότερο τίμημα, σε σχέση με εκείνο που αποκτήθηκαν, δεδομένου ότι στο μεσοδιάστημα έχουν υπογραφεί νέα μισθωτήρια συμβόλαια με σημαντικές εταιρείες.

Επιπλέον, ο αγοραστής μπορεί να αξιοποιήσει και την παροχή χρηματοδότησης από την Alpha Bank, στο πλαίσιο σχετικού πακέτου που προσφέρεται. Πρόκειται για τη μέθοδο του vendor financing, μέσω της οποίας ο πωλητής, δηλαδή η τράπεζα, προσδοκά στην εξασφάλιση μεγαλύτερου τιμήματος, λόγω της παράλληλης δυνατότητας χρηματοδότησης της συναλλαγής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή