Το παράδειγμα των Τρικάλων

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως μία περίπτωση που ξεχωρίζει όχι μόνο σε εθνικό, αλλά και σε διεθνές επίπεδο, τα Τρίκαλα είναι μια πόλη που ως σύγχρονο μοντέλο αξίζει να διερευνηθεί. Η διεύρυνση και η ανανέωση της ταυτότητάς της από τη δημοτική αρχή είναι κάτι όχι απλό, ούτε εύκολο. Απεναντίας, είναι κάτι σπάνιο να επιτευχθεί, πόσο μάλλον για μια μεσαίου μεγέθους επαρχιακή πόλη που δεν είχε ούτε τουριστικό προφίλ ούτε κάποιο άλλο δέλεαρ υπερτοπικού χαρακτήρα. Αυτές τις γραμμές τις γράφω στα Τρίκαλα, σε μια στάση διαδρομής στη Θεσσαλία, όπου τα θέματα που απασχολούν την καθημερινότητα της Αθήνας μοιάζουν μακρινά.

Ολα απαίτησαν βάθος χρόνου και σκληρή δουλειά και πολλά οφείλονται σαφώς στον δήμαρχο Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου και στους άξιους συνεργάτες του. Με ποιους επιλέγεις να δουλέψεις, πώς εμπνέεις, πώς κινητοποιείς, πόσο σαφής είσαι στη διατύπωση ενός οράματος, είναι όλα θέματα καίρια, αλλά όλα τα επιβεβαιώνει ή τα διαψεύδει η πραγματικότητα. Στα Τρίκαλα νιώθεις ότι η πόλη ευημερεί, υπάρχει χαρά και τάξη, αισθάνεσαι ότι ο κόσμος πιστεύει ότι η πόλη γίνεται καλύτερη, και αυτό το βλέπει και ο επισκέπτης. Θαυμάσια στολισμένη για τις γιορτές, με τον Ληθαίο ποταμό να διασχίζει το εμπορικό κέντρο της, η πόλη των Τρικάλων στέλνει ένα μήνυμα: λίγα λόγια, πολλή δουλειά.

Αυτές τις μέρες είναι πολύ δύσκολο να βρεις ελεύθερο δωμάτιο στα ξενοδοχεία όχι μόνο στα Τρίκαλα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Ο Μύλος των Ξωτικών στο Πάρκο Ματσόπουλου είναι προορισμός για εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες. Από τη Θεσσαλία, από την Κρήτη, από τη Θεσσαλονίκη, από την Αθήνα, από τις Βαλκανικές χώρες, από τη Ρωσία, πούλμαν με γκρουπ φέρνουν κόσμο. Με ξενάγησαν σε αυτό το πρότυπο χριστουγεννιάτικο χωριό, που έχει ελεύθερη είσοδο, και είδα τον λόγο της επιτυχίας του. Προσφέρει πλήρη και σύνθετη εμπειρία. Είναι ένα πρότυπο δημοτικής επιχειρηματικότητας με πρόσκληση σε δεκάδες επιχειρήσεις να διαθέσουν προϊόντα, με εξαιρετικές προδιαγραφές και γνώμονα την εμπειρία του επισκέπτη σε έναν τόπο χαράς. Δεν ξέρω αν υπάρχει προηγούμενο στην Ελλάδα. Ο κόσμος το ψηφίζει κατά χιλιάδες κάθε μέρα. Και, παρότι είναι μαζικό, είναι καλόγουστο, με διαδρομές και επιλογές που προστατεύουν από την πολυκοσμία.

Αυτές οι ιστορίες επιτυχίας με σεβασμό στον κόσμο έρχονται από τα Τρίκαλα. Επιβεβαιώνουν την ανάγκη οι καλοί να επιλέγουν τους καλούς για συνεργάτες. Και την επιθυμία των πολιτών να υποστηρίξουν αυτό που τους προφέρεται με σεβασμό. Ιστορίες αισιοδοξίας από την Κεντρική Ελλάδα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή