Στ. Πέτσας: Εχουμε το δίκαιο και τους συμμάχους με το μέρος μας

Στ. Πέτσας: Εχουμε το δίκαιο και τους συμμάχους με το μέρος μας

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής και τα όσα πέτυχε η Ελλάδα αναφέρθηκε, σε πρωινή του συνέντευξη, στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ.Πέτσας «εμείς ζητήσαμε σε αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Την ύψιστη δυνατή  πολιτική καταδίκη αυτών των ενεργειών. Την αναγνώριση ότι η «συμφωνία» Τουρκίας-Λιβύης δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα, είναι μια άκυρη «συμφωνία». Και τρίτο, την πλήρη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου. Αυτά και τα τρία τα πετύχαμε. Και όταν οι ηγέτες βάζουν την υπογραφή τους σε αυτά τα συμπεράσματα, μετά ένας ολόκληρος μηχανισμός, από τους Υπουργούς μέχρι τις γραφειοκρατικές δομές της Ε.Ε., μπαίνουν  σε κίνηση για να είναι σε ετοιμότητα να εξειδικεύσουν, είτε πλαίσια κυρώσεων είτε άλλες ενέργειες που θα βοηθήσουν την Ελλάδα στην προάσπιση των δικαιωμάτων της».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ακόμη ότι «είμαστε ψύχραιμοι, ξέρουμε ότι το δίκιο είναι με το μέρος μας, ξέρουμε ότι έχουμε τους συμμάχους μας, ξέρουμε ότι μπορούμε να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Και αυτό θα κάνουμε».

Σχολιάζοντας τη στάση της Τουρκίας ο κ. Πέτσας σημείωσε: «Η συμπεριφορά αυτή ότι «προχωρώ μόνος μου και ορίζω, όπως εγώ νομίζω, θέματα που καλύπτονται πάντα από το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας» , τελικά οδηγούν, όπως είδαμε, σε μια διπλωματική απομόνωση. Από τις χώρες της περιοχής, την Ιταλία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, αλλά και από άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, οι Η.Π.Α., η Ρωσία, από παντού υπήρξε καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας, η οποία την απομόνωσε. Δεν πρέπει να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι  ο κ. Ερντογάν κάνει κάποιες σπασμωδικές κινήσεις. Αντίθετα, αυτό ήταν κάτι αναμενόμενο, γιατί πρέπει πάντα να βλέπουμε αυτές τις αντιδράσεις, στο πλαίσιο και των εσωτερικών εξελίξεων που υπάρχουν σε χώρες όπως η Λιβύη και η Τουρκία. Και αυτή η πίεση στο εσωτερικό βγαίνει συνήθως με σπασμωδικές ενέργειες στο εξωτερικό».

Για τις έρευνες στις θαλάσσιες ζώνες και τις επιστολές της Ελλάδας στον Ο.Η.Ε. ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε: «Η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε υπογράψει τέσσερις συμφωνίες για έρευνες υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης, αλλά, δυστυχώς, δεν προχώρησε στην κύρωσή τους. Ήρθε η νέα Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, προχώρησε άμεσα στην κύρωση και είδαμε το τραγελαφικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, η Κυβέρνηση του οποίου είχε υπογράψει τις συμφωνίες δεν ψήφισε την κύρωσή τους στη Βουλή. Πρέπει να είμαστε σοβαροί, να κοιτάζουμε μακριά και να είμαστε ψύχραιμοι».

Για την επίσκεψη Πρωθυπουργού στις Η.Π.Α., ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εκτίμησε τα ακόλουθα: «Είναι μια καλή ευκαιρία για την Ελλάδα να προωθήσει όλα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά και θέματα που αφορούν την οικονομία, τις επενδύσεις. Επίσης, θα μπορέσει ο Πρωθυπουργός  -πρώτη φορά μετά το πολύ σημαντικό βήμα που έγινε, για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού- να μιλήσει στην Ομογένεια και να πει ότι η Ελλάδα, έστω και με μισό αιώνα καθυστέρηση, κατάφερε να κάνει πράξη το πνεύμα και το γράμμα του Συντάγματος και να δώσει τη δυνατότητα στους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό, να ψηφίζουν από τον τόπο της μόνιμης διαμονής τους».

Τέλος, αναφερόμενος στα θέματα της οικονομίας ο Στέλιος Πέτσας υποστήριξε, στην τηλεοπτική του συνέντευξη, ότι όπως έχει πει και ο πρωθυπουργός τα καλά νέα θα έρχονται σταδιακά. «Όταν κερδίζουμε δημοσιονομικό χώρο, θα μπορούμε να μειώνουμε φόρους και εισφορές, που είναι η βασική μας μέριμνα, αλλά και να στηρίζουμε αυτούς οι οποίοι είναι πιο ευάλωτοι και έχουν την ανάγκη στήριξης της Πολιτείας. Αυτό θα το κάνουμε συνεχώς, όσο κερδίζουμε δημοσιονομικό χώρο. Πιστεύουμε ότι τα στοιχεία ανάπτυξης της οικονομίας, που έχουμε δει στο πρώτο 9μηνο είναι θετικά». Ερωτηθείς, τέλος για τα πρωτογενή πλεονάσματα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε: «Ο Πρωθυπουργός έθεσε το θέμα στο ανώτατο επίπεδο και πιστεύουμε μέσα στο 2020 θα έχουμε καλά νέα για το 2021 και μετά».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή