Στο 1% το ελληνικό 10ετές εντός του 2020

Στο 1% το ελληνικό 10ετές εντός του 2020

4' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ελληνικά ομόλογα αποτελούν χωρίς αμφιβολία ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά στοιχήματα του 2019, με τις επιδόσεις τους να εντυπωσιάζουν αλλά και να αιφνιδιάζουν πολλούς.

Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές αντλώντας συνολικά 9 δισ. ευρώ και προσελκύοντας όλο και περισσότερους ποιοτικούς επενδυτές, σε συνδυασμό με τη βελτίωση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας και την ενίσχυση του κλίματος εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας μετά τις εκλογές, καθώς και με την ύπαρξη του μεγάλου αποθεματικού ρευστότητας των 32 δισ. ευρώ, λειτούργησαν ως «μαγνήτης» για τους ελληνικούς κρατικούς τίτλους, με αποτέλεσμα τη βουτιά του κόστους δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου κατά 70%.

Αν και μοιάζει δύσκολο αυτή η σημαντική υπεραπόδοση να επαναληφθεί το 2020, δεδομένου του ήδη μεγάλου ράλι που έχει σημειωθεί καθώς και της επιβράδυνσης που αναμένεται στην παγκόσμια οικονομία, οι αναλυτές εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι. Οπως σημειώνουν μιλώντας στην «Κ», τα ελληνικά ομόλογα έχουν τα «εφόδια» να αποτελέσουν και το 2020 ένα από τα κορυφαία trades διεθνώς.

Μάλιστα, δεν διστάζουν να επισημάνουν πως η Ελλάδα πλέον δεν έχει το προφίλ μιας χώρας της ευρωπεριφέρειας. «Αναμένουμε ότι η Ελλάδα θα βγει από την κρίση όπως ακριβώς το έκανε και η Ισπανία», σημειώνει χαρακτηριστικά μιλώντας στην «Κ» ο Σεμπάστιεν Γκάλι, ανώτερος μακροοικονομικός αναλυτής της Nordea Asset Management.

Οπως εξηγεί, αυτό σημαίνει ότι ο ελληνικός πιστωτικός κίνδυνος θα εκμηδενιστεί. Το πιο σημαντικό είναι ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος θα είναι όλο και πιο διαθέσιμο για τις στρατηγικές διαχείρισης κινδύνου από τις τράπεζες, καθώς λειτουργεί ως ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους κρίσης. «Ηταν ένας μακρύς και δύσκολος δρόμος, αλλά η Ελλάδα τελικά βγαίνει από την περιφέρεια», σημειώνει ο κ. Γκάλι.

Κάποιοι την αποκαλούν χώρα του ημι-πυρήνα (semi-core), καθώς δεν είναι τόσο ασφαλής όσο η Γερμανία, επομένως είναι αρκετά ελκυστική. Οπως εκτιμά, τα ελληνικά ομόλογα θα αποτελέσουν το 2020 μία από τις ευχάριστες νότες της Ευρώπης. Η πτώση των επιτοκίων και η επιστροφή της εμπιστοσύνης θα οδηγήσουν σε σημαντική ενίσχυση των οικονομικών προοπτικών της Ελλάδας, ενώ οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν, θα επιτευχθούν πολύ πιο εύκολα σε μια εποχή ανάπτυξης.

Στο 1% εκτιμά πως θα κινηθεί η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου η αναλύτρια της Capital Economics, Μέλανι Ντεμπόνο. Οπως σημειώνει στην «Κ», το πρόσφατο ράλι  αντικατοπτρίζει τη μεγαλύτερη όρεξη των επενδυτών για ομόλογα έναντι των μετοχών και αυτό ίσως έχει να κάνει με τις πρόσφατες γεωπολιτικές εντάσεις της Ελλάδας με την Τουρκία.

Εξυπηρέτηση χρέους

Και για την κ. Ντεμπόνο, οι προοπτικές τη Ελλάδας το 2020 είναι αρκετά φωτεινές. Οι πρόσφατες μειώσεις φόρων θα βοηθήσουν στην υποστήριξη της εγχώριας ζήτησης και η κυβέρνηση δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να εξυπηρετεί το χρέος της τα επόμενα χρόνια, δεδομένου του εξαιρετικά γενναιόδωρου προφίλ εξυπηρέτησης του χρέους.

«Θεωρούμε ότι οι θετικές οικονομικές προοπτικές θα υποστηρίξουν τα ελληνικά ομόλογα, οδηγώντας σε μείωση της απόδοσης από το σχεδόν 1,4% σήμερα (και το 4,4% στις αρχές του 2019) σε 1% μέχρι το τέλος του 2020, “νικώντας” ξεκάθαρα την Ιταλία, καθώς η απόδοση στους αντίστοιχους ιταλικούς τίτλους θα κινηθεί στο 1,25%».

Οι αναλυτές, παράλληλα, δεν αποκλείουν να δει η Ελλάδα το 2020 ακόμα και την επενδυτική βαθμίδα από τουλάχιστον έναν οίκο αξιολόγησης, δίνοντας έτσι νέα «καύσιμα» για περαιτέρω ράλι των ελληνικών τίτλων. Οπως σημειώνει στην «Κ» ο Τζενς Πίτερ Σόρενσεν, επικεφαλής αναλυτής της Danske Βank, «εξακολουθούμε να έχουμε μια πολύ θετική στάση απέναντι στην Ελλάδα το 2020, δεδομένων των βελτιωμένων προοπτικών των θεμελιωδών μεγεθών της οικονομίας και της αναμενόμενης αναβάθμισης της χώρας στην κατηγορία της “επενδυτικής βαθμίδας”».

Τα ελληνικά ομόλογα έχουν σημειώσει πολύ καλή πορεία φέτος και οι πρόσφατες πιέσεις ήταν ανάλογες με αυτές των άλλων χωρών της περιφέρειας, λόγω της χαμηλής ρευστότητας που υπάρχει στην αγορά κοντά στο τέλος του έτους, καθώς οι επενδυτές περιμένουν τις νέες κοινοπρακτικές εκδόσεις τον Ιανουάριο. Ετσι, η Danske Bank αναμένει ότι τα ελληνικά spreads θα μειωθούν στις αρχές του 2020 και θα κλείσει εντελώς η «ψαλίδα» με την Ιταλία.

Ενάρετος κύκλος

«Παρά το ιλιγγιώδες ράλι, παραμένουμε θετικοί για τα ελληνικά ομόλογα», σημειώνει ο στρατηγικός αναλυτής της Societe Generale, Κιάραν Ο’ Χάγκαν. Υπενθυμίζεται πως η γαλλική τράπεζα στις αρχές Νοεμβρίου είχε συστήσει στους πελάτες της να πουλήσουν τα ελληνικά ομόλογα –σημειώνοντας πως οι αποτιμήσεις τους είναι πλέον πολύ ανεβασμένες– και να περιμένουν κάποιο διάστημα προτού επιστρέψουν εκ νέου στην ελληνική αγορά. Οπως φαίνεται, η στιγμή ήρθε.  Σύμφωνα με τον Ο’ Χάγκαν, εξακολουθούν να υπάρχουν περιθώρια για αναβάθμιση του πιστωτικού προφίλ της Ελλάδας και αυτό θα στηρίξει την πορεία των ελληνικών τίτλων το 2020. Ο ΟΔΔΗΧ, τονίζει, ακολουθεί την πολιτική διαχείρισης χρέους που υιοθέτησαν η Πορτογαλία και η Κύπρος. Αυτοί οι εκδότες μπήκαν σε έναν ενάρετο κύκλο, όπου η ζήτηση των επενδυτών ώθησε τις αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης, καθιστώντας  έτσι ευκολότερο πλέον για τους επενδυτές να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα.

Αναμένει περισσότερες αναβαθμίσεις από τους οίκους, μετά και την τεράστια βουτιά των ελληνικών αποδόσεων. «Μπορεί οι οίκοι αξιολόγησης να μην το παραδέχονται, αλλά συχνά καταλήγουν να παρακολουθούν την πορεία των spreads», τονίζει χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή