Η προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις πρέπει να μειωθεί περισσότερο

Η προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις πρέπει να μειωθεί περισσότερο

4' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική ανάσα στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά δίνουν οι παρεμβάσεις στη φορολογία που ψηφίστηκαν τις προηγούμενες μέρες από τη Βουλή αναφέρει στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κ» ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κωνσταντίνος Κόλλιας. Ωστόσο, σημειώνει ότι θα πρέπει να μειωθεί η προκαταβολή, καθώς όπως αναφέρει πρόκειται για το πλέον άδικο μέτρο, επειδή στερεί σημαντική ρευστότητα από τα νομικά πρόσωπα, ενώ ζητεί από την κυβέρνηση να προχωρήσει ταχύτατα σε παρεμβάσεις σε ό,τι αφορά τους ρυθμούς απονομής της Δικαιοσύνης και την ασφάλεια των επενδύσεων. Τέλος, υποστηρίζει ότι με την εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων δημιουργούνται οι συνθήκες για μείωση της φοροδιαφυγής, αλλά και άμεσης επιστροφής του ΦΠΑ στις επιχειρήσεις.

– Ο νέος φορολογικός νόμος εκτιμάτε ότι θα συμβάλει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας;

– Σε πολύ μεγάλο βαθμό. Οι παρεμβάσεις του, στην κατεύθυνση τόσο της μείωσης του φορολογικού βάρους όσο και της ρύθμισης θεμάτων, που αφορούν τη δομή του φορολογικού συστήματος, δίνουν σημαντική ανάσα στις επιχειρήσεις, ώστε να μπορέσουν να αποκαταστήσουν το εύρυθμο της λειτουργίας τους, αλλά και στα νοικοκυριά, ώστε να δουν το διαθέσιμο εισόδημά τους να αυξάνεται και να καταναλώνουν υγιώς περισσότερο. Ο συγκεκριμένος νόμος, μάλιστα, έρχεται να αποκαταστήσει αδικίες και στρεβλώσεις, οι οποίες προκλήθηκαν από τα μέτρα περιοριστικής πολιτικής, που επιβλήθηκαν την περίοδο της κρίσης και ζημίωσαν σε μεγάλο βαθμό τους φορολογουμένους.

– Οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν πλέον να ανταγωνιστούν τις ευρωπαϊκές εταιρείες; Πιστεύετε ότι χρειάζεται περαιτέρω μείωση της φορολογίας η άλλες θεσμικές παρεμβάσεις;

– Το φορολογικό βάρος είναι ένας παράγοντας που παίζει σημαντικό ρόλο στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών απέναντι στις ευρωπαϊκές. Η μείωση της φορολογίας, που ήδη νομοθετήθηκε, είναι γενναία και σίγουρα βοηθάει σε αυτό. Θα μπορούσε να μειωθεί περαιτέρω, αλλά αυτό μπορεί να γίνει, μόλις η οικονομία πατήσει πολύ γερά στα πόδια της, υπό συνθήκες, δηλαδή, βιώσιμης και σταθερής ανάπτυξης. Πέραν αυτού, η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα βοηθήσουν επίσης σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση. Σε θεσμικό επίπεδο, απαιτούνται παρεμβάσεις σε ό,τι αφορά τους ρυθμούς απονομής της Δικαιοσύνης και την ασφάλεια των επενδύσεων. Οι αποφάσεις των δικαστηρίων να εκδίδονται ταχύτερα και οι επιχειρήσεις να έχουν, επίσης γρηγορότερα, πλήρη εικόνα της έγκρισης των επενδύσεών τους. Να μην έρχεται, δηλαδή, μια υπηρεσία και να ακυρώνει μια επένδυση, όταν αυτή έχει εγκριθεί από άλλες.   

– Θεωρείτε ότι πρέπει να μειωθεί η προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις; Είναι εφικτό με βάση το δημοσιονομικό περιβάλλον;

– Η προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις θα πρέπει να μειωθεί αισθητά. Πρόκειται για το πλέον άδικο μέτρο, καθώς στερεί σημαντική ρευστότητα από τα νομικά πρόσωπα, δεδομένου ότι καλούνται να προπληρώσουν φόρο για κέρδη, που οι φορολογικές αρχές εκτιμούν ότι οι επιχειρήσεις θα κάνουν την επόμενη χρονιά, με βάση τα αποτελέσματα της προηγούμενης χρήσης. Μάλιστα, επιβάλλεται από ένα κράτος, το οποίο μόνο συνεπές δεν είναι από την πλευρά του στις υποχρεώσεις του (επιστροφές φόρων και πληρωμές προμηθευτών) απέναντι στις επιχειρήσεις. Πολύ σωστά, λοιπόν, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έκανε μια πρώτη αρχή, προχωρώντας στην επιστροφή του 5% της προκαταβολής φόρου για φέτος. Και θεωρώ ότι αν οι συνθήκες το επιτρέψουν και υπάρξει περαιτέρω δημοσιονομικός χώρος, θα πάμε σταδιακά και σε περαιτέρω μειώσεις. Εύχομαι να υπάρξουν το ταχύτερο δυνατόν τα περιθώρια εκείνα, ώστε να μειωθεί σύντομα.

– Πώς βλέπετε το μέτρο των ηλεκτρονικών βιβλίων που θα εφαρμοστεί από το 2020. Θα οδηγήσει στη μείωση της φοροδιαφυγής και στη μείωση της γραφειοκρατίας και της ταχύτερης επιστροφής ΦΠΑ;

– Από τη στιγμή που η φορολογική διοίκηση θα έχει online πλήρη εικόνα των συναλλαγών των επιχειρήσεων, τότε δημιουργούνται οι συνθήκες εκείνες για μείωση της φοροδιαφυγής, σε συνδυασμό με τα ηλεκτρονικά τιμολόγια, που επίσης αναμένεται να εφαρμοστούν. Με αυτό τον τρόπο, θα περιοριστούν σημαντικά τα πλαστά και εικονικά τιμολόγια και η μη απόδοση ΦΠΑ. Μάλιστα, με τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το TAXIS θα υπάρχει πλήρης και άμεση καταγραφή των συναλλαγών και στη λιανική, ολοκληρώνοντας έτσι την online εικόνα των επιχειρήσεων. Είναι ένα μέτρο που στην πλήρη ανάπτυξή του θα πρέπει, υποχρεωτικά, να κάνει ταχύτερη έως και αυτόματη την επιστροφή ΦΠΑ προς τις επιχειρήσεις.

– Είστε αισιόδοξος για την ελληνική οικονομία το 2020;

– Ναι, είμαι αισιόδοξος, δεδομένου ότι με όλες τις παρεμβάσεις, που προανέφερα, δημιουργούνται οι συνθήκες για μεγαλύτερη και υγιή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Οσο ταχύτερα και δομημένα συμβεί αυτό, τόσο μεγαλύτερη και αποτελεσματικότερη θα είναι και η θωράκιση της οικονομίας μας από εξωγενείς παράγοντες αποσταθεροποίησης, όπως το Brexit, ο πόλεμος των δασμών, αλλά κυρίως το υφεσιακό περιβάλλον στην Ευρωζώνη.

– Είστε επικεφαλής της Δημοκρατικής Κίνησης Οικονομολόγων, της παράταξης, δηλαδή, που εκπροσωπεί τη Νέα Δημοκρατία στο Οικονομικό Επιμελητήριο. Παρ’ όλα αυτά, για τρίτη συνεχόμενη φορά, που διεκδικείτε την ψήφο των μελών σας στις 15 Δεκεμβρίου, έπειτα από δύο θητείες, το ψηφοδέλτιό σας δείχνει πολυσυλλεκτικό. Πώς το καταφέρνετε αυτό;

– Μέσα από τη δουλειά που έχουμε κάνει τα τελευταία έξι χρόνια. Διότι, ξέρετε, πάντα υπάρχουν οι ιδεολογικές καταβολές και προσεγγίσεις, αλλά στο επίπεδο του Οικονομικού Επιμελητηρίου υπάρχουν πάνω απ’ όλα τα προβλήματα και ζητήματα της καθημερινότητας των μελών μας, τα οποία χρήζουν αντιμετώπισης και είναι πάνω από κόμματα και ιδεολογίες.

Γι’ αυτό και στις φετινές εκλογές, το ψηφοδέλτιο της ΔΗΚΙΟ έχει δύο σημαντικά χαρακτηριστικά. Πρώτον, έχει υποψηφίους σχεδόν από όλους τους ιδεολογικούς χώρους του δημοκρατικού τόξου της χώρας. Δεύτερον, είναι ακόμα πιο αντιπροσωπευτικό και σε επίπεδο εκπροσώπησης της επαγγελματικής ταυτότητας των οικονομολόγων, έχοντας υποψηφίους αναλυτές, λογιστές, ορκωτούς, εφοριακούς, μελετητές, εκπαιδευτικούς, πανεπιστημιακούς, κ.ά.

Με αυτό το ψηφοδέλτιο πιστεύω ότι μπορούμε να πείσουμε ακόμα περισσότερα μέλη μας να μας εμπιστευθούν για ακόμα μία φορά, ώστε να ανεβάσουμε το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος ακόμα πιο ψηλά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή