Εως τις 31 Δεκεμβρίου η πληρωμή εισφορών Νοεμβρίου μη μισθωτών

Εως τις 31 Δεκεμβρίου η πληρωμή εισφορών Νοεμβρίου μη μισθωτών

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προθεσμία έως την τελευταία ημέρα του έτους, την Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2019, έχουν οι 1,4 εκατ. μη μισθωτοί ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι αλλά και αγρότες προκειμένου να καταβάλουν τις εισφορές Νοεμβρίου για το τρέχον έτος. Τα ειδοποιητήρια πληρωμής αναρτήθηκαν χθες στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ και περιλαμβάνουν τα βεβαιωμένα ποσά που πρέπει να πληρωθούν έως τις 31/12/2019. Την ίδια ημερομηνία θα πραγματοποιηθεί η καταβολή της εισφοράς μέσω άμεσης χρέωσης τραπεζικού λογαριασμού (πάγια εντολή).

Προσοχή: Οι εισφορές Νοεμβρίου 2019 θα πρέπει να καταβληθούν εντός της προβλεπόμενης ημερομηνίας, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα θεωρηθούν οφειλή. Το νέο σύστημα με την ελεύθερη επιλογή μεταξύ των 6 κατηγοριών εισφορών αναμένεται να ισχύσει από 1η Ιανουαρίου 2020. Αλλωστε, ο σχετικός νόμος δεν έχει ψηφιστεί ακόμη.

Μάλιστα, σύμφωνα με το βασικό σενάριο που επεξεργάζονται στο υπουργείο Εργασίας, το νέο σύστημα δεν θα ισχύει αναδρομικά, από τις 4 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους. Αυτό στην πράξη σημαίνει πως για το 2019 εκκρεμεί ακόμη η ανάρτηση των ειδοποιητηρίων του Δεκεμβρίου (προς τα τέλη Ιανουαρίου), καθώς και η εκκαθάριση των εισφορών μετά τον συμψηφισμό εκείνων που πληρώθηκαν με αυτές που αντιστοιχούν στο εισόδημα του 2019. Εφόσον δεν πληρωθούν, θα αποτελούν χρέος για τον ασφαλισμένο και θα τον ακολουθούν και στο επόμενο σύστημα. 

Να σημειωθεί πως η έγκαιρη καταβολή των εισφορών Νοεμβρίου έχει ιδιαίτερη σημασία και για όσους έχουν ενταχθεί στις 120 δόσεις, καθώς η μη καταβολή βεβαιωμένων τρεχουσών εισφορών είναι αιτία απώλειας της ρύθμισης. Μάλιστα, με πρόσφατη νομοθετική διάταξη δόθηκε μια άτυπη «δεύτερη ευκαιρία» σε περισσότερους από 80.000 οφειλέτες ασφαλιστικών ταμείων, οι οποίοι, ενώ εντάχθηκαν στην ευνοϊκή ρύθμιση των έως 120 δόσεων, την έχασαν. Πλέον και αυτοί θα μπορούν να επανενταχθούν, υπό την προϋπόθεση ότι έως τις 31 Μαΐου 2020 θα πληρώσουν και τις χαμένες δόσεις και τις βεβαιωμένες εισφορές.

Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση χάνεται αν δεν καταβληθεί ποσό που αντιστοιχεί σε δύο δόσεις ή αν δεν καταβληθούν βεβαιωμένες οφειλές που δημιουργήθηκαν μετά την 1/1/2019. Σε περίπτωση μη μισθωτών, βέβαια, ως βεβαιωμένες οφειλές νοούνται αυτές που προκύπτουν μετά και την ολοκλήρωση της ετήσιας εκκαθάρισης, που θα ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του 2020.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή