Πιστοί στο μάρκο παραμένουν οι Γερμανοί 18 χρόνια μετά

Πιστοί στο μάρκο παραμένουν οι Γερμανοί 18 χρόνια μετά

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και έχουν περάσει 18 χρόνια από την εισαγωγή του ευρώ, οι Γερμανοί δεν λένε να αποχωριστούν το αγαπημένο τους μάρκο. Για ορισμένους το μάρκο δεν ήταν ποτέ ένα απλό νόμισμα, αλλά αντιπροσώπευε παράλληλα τη σταθερότητα και την ευημερία, εξ ου και πολλοί Γερμανοί, ιδίως κατά τη διάρκεια της κρίσης, αναπολούν την περίοδο κατά την οποία κυκλοφορούσαν με μάρκα στο πορτοφόλι τους.

Χαρτονομίσματα και κέρματα συνολικής αξίας 12,46 δισ. μάρκων ή αντίστοιχα 6,37 δισ. ευρώ κυκλοφορούσαν μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Deutsche Welle. Σε χαρτονομίσματα, τα οποία σήμερα ενδέχεται να έχουν αποκτήσει μεγάλη συλλεκτική αξία, κυκλοφορούν 5,83 δισ. μάρκα, ενώ σε κέρματα 6,63 δισ. μάρκα.

Οι Γερμανοί και ιδίως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία δεν εμπιστεύονταν τις τράπεζες και συνήθιζαν να κρύβουν μετρητά στο σπίτι τους. Ως αποτέλεσμα, μία μεγάλη ποσότητα μαρκών δεν ανταλλάχθηκε ποτέ, επειδή οι Γερμανοί ήταν δύσπιστοι απέναντι στο καινούργιο νόμισμα ή επειδή πολύ απλά ξεχνούσαν ότι διατηρούσαν μετρητά στο σπίτι.

Ενδεικτικά, έχουν σημειωθεί πολλές περιπτώσεις, στις οποίες οι κληρονόμοι ανακαλύπτουν χρήματα κρυμμένα σε έπιπλα, σε βιβλία, σε σοφίτες αποθανόντων συγγενών. Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό εύρεσης 300.000 μάρκων σε υπόγειο Γερμανίδας μετά τον θάνατό της το 2018. Επρόκειτο για το υψηλότερο ποσό, που ανταλλάχθηκε στην κεντρική τράπεζα τα τελευταία χρόνια. Τα συνηθέστερα ποσά, που ανταλλάσσονται πλέον, κυμαίνονται μεταξύ 150.000 και 200.000 μάρκων και συνήθως αποτελούν κληρονομιές, όπως αναφέρεται στη γερμανική Deutsche Welle.

Ενα μεγάλο μέρος των 12,46 δισ. μάρκων, που δεν έχουν ανταλλαχθεί μέχρι σήμερα, βρίσκεται εκτός Γερμανίας και κατά κύριο λόγο στις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας. «Το γερμανικό μάρκο ήταν ένα από τα πιο σταθερά νομίσματα και χρησιμοποιείτο και σε άλλες χώρες ως μέσο διατήρησης αξίας», όπως εξηγεί στην Deutsche Welle ο Γιοχάνες Μπέρμαν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου  της κεντρικής τράπεζας της χώρας, επισημαίνοντας ότι αναφέρεται κυρίως στα χαρτονομίσματα υψηλής ονομαστικής αξίας.

Βέβαια, πολλά ακόμη μάρκα ενδέχεται να βρίσκονται στα χέρια  συλλεκτών. Ιδίως οι επετειακές εκδόσεις των χαρτονομισμάτων των 5 και των 10 μάρκων, που εξέδιδε ενίοτε η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, ενδέχεται με τα χρόνια να έχουν αποκτήσει αξιοσημείωτη συλλεκτική αξία. Δεν ισχύει βέβαια το ίδιο  για τα κέρματα, τα οποία διατηρούνται από τους Γερμανούς κυρίως ως αναμνηστικά ή βρίσκονται ξεχασμένα σε συρτάρια και παλιά ρούχα.

Σε αντίθεση με τις περιπτώσεις άλλων χωρών της Ευρωζώνης, μεταξύ αυτών και της Ελλάδας, η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να δέχεται μάρκα προς ανταλλαγή, ενώ δεν θέτει καμία προθεσμία ή περιορισμό στο ύψος του ποσού. Μάλιστα, η ισοτιμία ευρώ προς μάρκο διατηρείται σταθερή από το 2002 στο 1,956 μάρκο.

Μετά τη μαζική ανταλλαγή μάρκων με ευρώ το 2002, η κεντρική τράπεζα της χώρας δέχεται ετησίως 70 έως 90 εκατομμύρια μάρκα. Ο Ομοσπονδιακός Σύνδεσμος Γερμανικών Τραπεζών (BdB) είχε προτρέψει παλαιότερα τους Γερμανούς να πωλούν τα μάρκα σε ειδικούς εμπόρους, οι οποίοι θα αναγνώριζαν την ενδεχόμενη συλλεκτική τους αξία. Αντιθέτως, συνιστούσε να μην τα ανταλλάξουν στην τράπεζα, όπου θα λάμβαναν μόνο την αντίστοιχη ονομαστική τους αξία σε ευρώ, σύμφωνα με παλαιότερο σχετικό δημοσίευμα της γερμανικής Deutsche Welle.

Τόσο δημοφιλές φαίνεται πως παραμένει το μάρκο στη Γερμανία, ώστε ορισμένες εταιρείες λιανικής το δέχονται στις καθημερινές συναλλαγές. Μεταξύ αυτών βρίσκεται και η εταιρεία ρούχων H&M στη Γερμανία, η οποία από το φθινόπωρο του 2018 δέχεται κανονικά τα μάρκα για τις συναλλαγές, επιστρέφοντας βέβαια ρέστα σε ευρώ. «Πρόκειται για μία εξυπηρέτηση στους πελάτες μας. Οπως ακριβώς μπορούν να πληρώσουν σε γιεν ή δολάρια», εξηγεί στη γερμανική Deutsche Welle εκπρόσωπος της εταιρείας ρούχων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή