Το πρώτο αισθητηριακά φιλικό μουσείο

Το πρώτο αισθητηριακά φιλικό μουσείο

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μότο «Το μουσείο που σου κάνει κλικ», το Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής φιλοξενεί την πιο πλούσια και σπάνια συλλογή Πληροφορικής στη χώρα. Μεταξύ άλλων, ο επισκέπτης μπορεί να δει αντίγραφο του πρώτου ποντικιού –ήταν ξύλινο–, μία από τις πρώτες touch οθόνες του 1984, σκληρό δίσκο σε μέγεθος… ψυγείου, υπολογιστές-ορόσημα και πολλά άλλα. Είναι και πράγματα όμως που δεν μπορεί να δει. Ομως είναι εκεί και μπορούν να κάνουν όλη τη διαφορά. Το Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής είναι το πρώτο μουσείο στη χώρα, το οποίο πιστοποιήθηκε από τον οργανισμό TheHappyArt ως αισθητηριακά φιλικό, είναι δηλαδή πλήρως προσβάσιμο στα άτομα στο φάσμα του αυτισμού αλλά και σε ανθρώπους με προβλήματα αισθητηριακής επεξεργασίας.

«Το περιβάλλον είναι γεμάτο ερεθίσματα, φως, ήχος, μυρωδιές, κόσμος, υφές», εξηγούν στην «Κ» η Μαρία και ο Χρήστος Καρακασίδης, οι ιδρυτές του μη κερδοσκοπικού οργανισμού TheHappyArt. «Το νευρικό σύστημα ενός νευροτυπικού ατόμου μπορεί ταυτόχρονα να λαμβάνει και να επεξεργάζεται όλα τα παραπάνω ερεθίσματα. Το νευρικό σύστημα ενός ατόμου με αυτισμό δεν μπορεί να λάβει και να επεξεργαστεί ομαλά όλο το σύνολο των ερεθισμάτων. Κάποια μπορεί να ενοχλούν προκαλώντας μέχρι και έντονο σωματικό πόνο. Εμείς, χωρίς να παρεμβαίνουμε στον χώρο ή να επιφέρουμε δομικές αλλαγές, βελτιώνουμε τις συνθήκες και την αίσθηση που προκαλούν τα περιβαλλοντικά ερεθίσματα, ώστε το άτομο με αυτισμό ή προβλήματα αισθητηριακής επεξεργασίας και η οικογένειά του απροβλημάτιστα να περιηγηθούν και να απολαύσουν τη βόλτα τους».

Ολα ξεκίνησαν προ πενταετίας, όταν ως εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής η Μαρία διαπίστωνε καθημερινά πόσο δύσκολο ήταν για τις οικογένειες των μαθητών της, πολλοί εκ των οποίων στο φάσμα του αυτισμού, να βγαίνουν έξω για να διασκεδάσουν. Ετσι, σε πρώτη φάση, το TheHappyArt λειτούργησε ως ένα… «Αθηνόραμα» ειδικής αγωγής, μέσω του οποίου οι οικογένειες ενημερώνονταν για τις εκδηλώσεις της πόλης. Σταδιακά, άρχισαν να οργανώνουν οι ίδιοι αισθητηριακά φιλικές εκδηλώσεις, όπως θεατρικές παραστάσεις, αλλά και κινηματογραφικές προβολές. Αισθητηριακά φιλικές προβολές του

Το πρώτο αισθητηριακά φιλικό μουσείο-1

TheHappyArt διοργανώνονται στα Village Ρέντη στην Αθήνα, αλλά και στα ODEON του Εμπορικού Κέντρου Μακεδονία στη Θεσσαλονίκη. Πρόσφατα, συνεργάστηκαν με το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας, καθιστώντας σειρά προβολών αισθητηριακά φιλικές. Μεταξύ άλλων, σε αυτές τις προβολές οι αίθουσες δεν έχουν πλήρες σκοτάδι, ο ήχος είναι χαμηλός και χωρίς μπάσα, οι θεατές κάθονται σε απόσταση μεταξύ τους κ.ά.

Η απήχηση της δουλειάς τους είναι μεγάλη, και ιδιαίτερα συγκινητική. «Πολλοί γονείς μας λένε ότι βγήκαν από τα σπίτια τους πρώτη φορά», λέει η Μαρία Καρακασίδου. «Ή ότι πρώτη φορά κατάφερε όλη η οικογένεια μαζί να πάει σινεμά». Εχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι σε αυτές τις προβολές έρχονται και ηλικιωμένοι οι οποίοι προτιμούν πιο ήπιες συνθήκες θέασης.

Οι χώροι πολιτισμού αλλά και οι χώροι εκδηλώσεων ήταν το επόμενο βήμα. Ηδη το TheHappyArt ανέλαβε τη μετατροπή ενός συνεδρίου αισθητηριακά προσβάσιμο σε αυτιστικούς ενηλίκους. Οπως εξηγεί η Μαρία, υπάρχουν πολλοί αδιάγνωστοι αυτιστικοί οι οποίοι αντιμετωπίζουν αισθητηριακά προβλήματα σε αυτούς τους χώρους, ή άνθρωποι που έχουν διαγνωστεί και αποφεύγουν να βρεθούν σε δημόσιες εκδηλώσεις. Ειδικά για τους χώρους πολιτισμού, όπως το Μουσείο Πληροφορικής, ο οργανισμός διαθέτει στους επισκέπτες την κάτοψη του χώρου ώστε να ξέρουν από πριν πού θα πάνε, από πού θα μπουν, ποια είναι η διαδρομή που θα ακολουθήσουν κ.ο.κ. Επιπλέον, η λεγόμενη Κοινωνική Ιστορία προετοιμάζει το άτομο με αυτισμό για την εμπειρία, λειτουργώντας σαν ένας «πιλότος» για τη διαδοχή των ενεργειών (βρίσκεται διαθέσιμη online στο σάιτ του μουσείου). Παρέχεται στους επισκέπτες όλη η πληροφορία, με κάθε λεπτομέρεια, ώστε να είναι κατά το δυνατόν απροβλημάτιστη η συμμετοχή τους. Είναι προφανές ότι δεν υπάρχει πουθενά πλήρες σκοτάδι. Το προσωπικό του μουσείου επίσης έχει εκπαιδευτεί κατάλληλα ώστε να συνδιαλέγεται και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των επισκεπτών, όλων των επισκεπτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή