Μνημονεύετε Στέφανο Μάνο

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εάν έπρεπε να προσαρμόσω στις ελληνοτουρκικές διαφορές τον στίχο του Ελύτη «Οπου και να σας βρίσκει το κακό, αδελφοί, όπου και να θολώνει ο νους σας, μνημονεύετε Διονύσιο Σολωμό και Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη», θα αντικαθιστούσα τα δυο ονόματα με το όνομα του Στέφανου Μάνου.

Ο Στ. Μάνος είναι, όσο γνωρίζω, ο μόνος που διατύπωσε με καθαρότητα το θέμα. Τόσο οι πολιτικοί μας, όσο και σύσσωμα τα ΜΜΕ πλημμυρίζουν τους πολίτες με θολά κείμενα, νόμους, απειλές, τρομολαγνείες, αλλά αποφεύγουν να τους πληροφορήσουν καθαρά για τη σημερινή κρίση με την Τουρκία.

Εγραψε ο Στέφανος Μάνος («Κ», 8/12) πως θεωρεί αυτονόητο ότι αν προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης «η Χάγη μπορεί να οδηγήσει για πρώτη φορά στην αναγνώριση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας στο Αιγαίο». Προφανώς δεν είναι ο μόνος πολιτικός που γνωρίζει ότι η Τουρκία έχει κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο. Ομως κανείς άλλος δεν τολμάει να τα αναφέρει με το όνομά τους. Φοβούνται το εκλογικό λιντσάρισμα.

Ο Στ. Μάνος δηλώνει παρακάτω: «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε για να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας». Την αγαπάει τόσο, που λυπάται επειδή «τα δικά μας κυριαρχικά δικαιώματα μέχρι σήμερα μόνο στα χαρτιά τα έχουμε. Τα επικαλούμαστε, αλλά δεν τολμούμε να τα διεκδικήσουμε». Και διαπιστώνει: «Διαιωνίζεται μια αβεβαιότητα στις σχέσεις με την Τουρκία, που χωρίς αμφιβολία κάνει τους σοβαρούς μακροχρόνιους επενδυτές διστακτικούς». Τους επενδυτές δηλαδή που είναι απαραίτητοι για να εξασφαλίσουμε βιώσιμη ανάπτυξη. Καλύτερα λιγότερα, αλλά σαφή και αξιοποιήσιμα κυριαρχικά δικαιώματα, παρά θολές διεκδικήσεις. Τον πατριωτισμό και τον ρεαλισμό του, ο Στ. Μάνος τα πλήρωσε: Ο Κ. Καραμανλής τον διέγραψε από τη Ν.Δ. και ο λαός δεν άντεξε τις αλήθειες του όταν αργότερα ζήτησε την ψήφο του.

Το λογικό συμπέρασμα που αβίαστα προκύπτει από τα παραπάνω, είναι ότι μας συμφέρει η συνεκμετάλλευση του Αιγαίου με τους γείτονες. Προάγει την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ανάπτυξη. Τη συνεκμετάλλευση τη διατύπωσε στις 24/11 ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Θάνος Ντόκος. Εκτοτε εισπράττει ανελλιπώς το ανάθεμα από τους δεξιούς και τους αριστερούς πολεμοκάπηλους.

Ελπίζω ο Κυρ. Μητσοτάκης να καταφέρει να τους απομονώσει –αρκετοί βρίσκονται και μέσα στο κόμμα του– και να δώσει τέλος στην παράδοση να τιμωρούνται οι εραστές της αλήθειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή