Δίκη Χ.Α: Μετατροπή της κατηγορίας για τις επιθέσεις σε ΠΑΜΕ και Αιγύπτιους ψαράδες ζήτησε η εισαγγελέας

Δίκη Χ.Α: Μετατροπή της κατηγορίας για τις επιθέσεις σε ΠΑΜΕ και Αιγύπτιους ψαράδες ζήτησε η εισαγγελέας

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μετατροπή της κατηγορίας επί το ευνοικότερο για τους κατηγορουμένους στη δίκη της ΧΑ, σε ό,τι αφορά τις επιθέσεις σε βάρος των Αιγύπτιων Ψαράδων και των στελεχών του ΠΑΜΕ, πρότεινε η εισαγγελέας στην πολύκροτη  δίκη, συνεχίζοντας την αγόρευση της, που ξεκίνησε με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, όπου πρότεινε καταδίκη μόνον για τον Γιώργο Ρουπακιά.

Αν η εισαγγελική πρόταση γίνει δεκτή τότε μεγάλο μέρος του βαρύτατου κατηγορητηρίου θα καταπέσει και πολλοί, οι περισςότεροι ίσως κατηγορούμενοι θα τύχουν ευνοικής μεταχείρισης ακόμα και απαλλαγής.

Ειδικότερα, σε ό,τι α αφορά στην επίθεση στους Αιγύπτιους ψαράδες, το 2012, στο Πέραμα, η εισαγγελέας ζήτησε να μετατραπεί η κατηγορία για τους πέντε κατηγορούμενους της συγκεκριμένης υπόθεσης από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη από κοινού. Να σημειωθεί ότι κατά την επίθεση είχε τραυματιστεί σοβαρά ένας από τους τέσσερις αλλοδαπούς αλιεργάτες.  Σύμφωνα με την εισαγγελέα «αν οι δράστες είχαν ανθρωποκτόνο σκοπό θα τον είχαν υλοποιήσει. Θα είχαν επιμείνει παρά τις εκκλήσεις του παθόντος. Θα είχαν φροντίσει οι δράστες να σχεδιάσουν διαφορετικά το εγκληματικό αποτέλεσμα».

Για επίθεση στο ΠΑΜΕ

Για την επίθεση σε βάρος στελεχών του ΠΑΜΕ, το 2013 στο Πέραμα, η εισαγγελέας ζήτησε και πάλι τη μετατροπή της κατηγορίας για τους τέσσερις κατηγορουμένους στη συγκεκριμένη υπόθεση. Συγκεκριμένα, πρότεινε τη μετατροπή της κατηγορίας από απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε επικίνδυνη και απλή σωματική βλάβη, δηλαδή σε πλημμέλημα. Μάλιστα, όπως επισήμανε για την απλή σωματική βλάβη θα πρέπει να παύσει υφ’ όρων η ποινική δίωξη λόγω του ν. 4411/16χ

Κατά την εισαγγελέα δεν υπήρξε ο απαιτούμενος ανθρωποκτόνος δόλος για τους κατηγορούμενους της επίθεσης καθώς «αν τον είχαν, θα είχαν πετύχει το σκοπό τους και δεν θα τους σταματούσαν τα άτομα που φώναζαν «αστυνομία» ή το ότι δεν είχαν αρκετό χρόνο». Σύμφωνα με την εισαγγελέα «αν θέλει κανείς να διαπράξει ανθρωποκτονία, το καταφέρνει μέσα σε δευτερόλεπτα».

Διακεκριμένη οπλοκατοχή

Για το αδίκημα της διακεκριμένης οπλοκατοχής (κακούργημα) το οποίο βαρύνει μερίδα των κατηγορουμένων, ανάμεσά τους ο Νίκος Μιχαλολιάκος, Νίκος Μίχος, ο Ιωάννης Λαγός, κ.ά. η εισαγγελέας ζήτησε, κατά περίπτωση τη μετατροπή του συγκεκριμένου αδικήματος σε αδικήματα που ισοδυναμούν με πλημμελήματα. Ενδεικτικά, για τον Ν. Μιχαλολιάκο πρότεινε μετατροπή του αδικήματος της διακεκριμένης οπλοκατοχής σε παράνομη κατοχή όπλων (πλημμέλημα) ενώ για τον Ηλία Κασιδιάρη ζήτησε την πλήρη απαλλαγή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή