Προτάσεις για μικρούς αναγνώστες

Προτάσεις για μικρούς αναγνώστες

12' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξέρατε ότι το πρώτο σχολείο του Γαλιλαίου ήταν ένα μοναστήρι; Ότι οι γονείς του Πικάσο, για να τιμήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους αγίους και συγγενείς, του έδωσαν το όνομα Πάμπλο Διέγο Χοσέ Φρανθίσκο δε Πάουλα Χουάν Νεπομουθένο Μαρία δε λος Ρεμέδιος Θιπριάνο δε λα Σαντίσιμα Τρινιδάδ Ρουίθ ι Πικάσο; Ότι ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ ήταν μόλις πέντε ετών όταν έφτιαξε την πρώτη του σύνθεση και ότι ο Βίνσεντ βαν Γκογκ είχε το προσωνύμιο «Χριστός των ανθρακωρύχων»; Ότι ο Άλμπερτ Αϊνστάιν αγαπούσε το βιολί και ότι ο Λεονάρντο ντα Βίντσι δεν πήγε ποτέ σχολείο, αλλά ήταν αυτοδίδακτος; Στη σειρά βιβλίων «Μικρά παιδιά με μεγάλα όνειρα» των εκδόσεων Διόπτρα, σε κείμενα της Τζέιν Κεντ και με την εξαιρετική εικονογράφηση της Ισαμπέλ Μουνιόθ, ο Πάμπλο, ο Γαλιλαίος, ο Βόλφγκανγκ, ο Βίνσεντ, ο Άλμπερτ και ο Λεονάρντο αφηγούνται στους μικρούς αναγνώστες τη ζωή τους, παρακινώντας τους να μη σταματούν ποτέ να ονειρεύονται και να προσπαθούν. Στο τέλος κάθε βιβλίου υπάρχει εικονογραφημένο χρονολόγιο που συμπυκνώνει τα ορόσημα στη ζωή κάθε προσωπικότητας. Κυκλοφορούν, επίσης, τα δύο νέα βιβλία της σειράς «Συναρπαστικές ιστορίες»: «20 σπουδαία μυαλά που άλλαξαν τον κόσμο» και «20 σπουδαίοι εξερευνητές που άλλαξαν τον κόσμο».

 Για «40 επιστήμονες που άλλαξαν τον κόσμο» (εκδ. Μίνωας), διάσημους, αλλά και άλλους σχεδόν άγνωστους στο ευρύ κοινό, κάνει λόγο το βιβλίο της Αν Μπλανσάρ, παραθέτοντας ένα σύντομο βιογραφικό τους, πληροφορίες για το έργο τους και την προσφορά τους στην επιστήμη, άγνωστες και διασκεδαστικές λεπτομέρειες. Την ίδια στιγμή, ο Ζαν Μισέλ Μπιγιού ταξιδεύει τους αναγνώστες του σε «40 μνημεία από όλο τον κόσμο» (εκδ. Μίνωας), από την Πυραμίδα του Χέοπα, το Μπιγκ Μπεν και τον Πύργο του Άιφελ έως τον Παρθενώνα, την Όπερα του Σίδνεϊ και το Κολοσσαίο. Η ιστορία κάθε μνημείου εμπλουτίζεται με πληροφορίες για την κατασκευή του, την τοποθεσία του, χρήσιμες πληροφορίες και fun facts.

Για «Υπέροχες γυναίκες που έκαναν θαύματα» (εκδ. Μεταίχμιο) μιλάει η Κέιτ Πάνκχερστ, εξιστορώντας τα επιτεύγματα, μεταξύ άλλων, της επιστήμονα Ρόζαλιντ Φράνκλιν, της φυσιοδίφη Μαρία Σιμπίλα Μέριαν, της ηφαιστειολόγου Κάτια Κραφτ, της μαθηματικού Κάθριν Τζόνσον. Δεκατρείς γυναίκες που διέπρεψαν στους τομείς της επιστήμης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των τεχνών, αλλάζοντας τη ζωή τους, αλλά και τη θέση της γυναίκας στην εποχή τους. Η κάθε ιστορία ζωντανεύει στις σελίδες του βιβλίου με γρήγορο ρυθμό και κεφάτα, εύληπτα κείμενα.

«Μικρά αγόρια με μεγάλες ιδέες»: ο Στίβεν Χόκινγκ και ο Ντέιβιντ Μπάουι πρωταγωνιστούν στα βιβλία της σειράς της Ισπανίδας Μαρία Ισαμπέλ Σάντσεθ Βεγκάρα –έχει υπογράψει και τη σειρά «Μικρά κορίτσια με μεγάλες ιδέες»– που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος. Τα κείμενα είναι μικρά και περιεκτικά, οι σύντομες προτάσεις κάνουν ομοιοκαταληξία και διαβάζονται εξαιρετικά ευχάριστα.

Η Ελένη Κατσαμά εύχεται «Καλά Χριστούγεννα, κύριε Ντίκενς» (εκδ. Πατάκη) από τη σειρά «Οι μεγάλοι όταν ήταν μικροί», μεταφέροντας με μαεστρία τους αναγνώστες, μέσα από μια παραστατική αφήγηση, στην Αγγλία της βικτωριανής εποχής, ακολουθώντας τα βήματα του σπουδαίου Τσαρλς Ντίκενς, από το πολυτελές σπίτι των παιδικών του χρόνων στο Πόρτσμουθ έως τα στενά, βρόμικα σοκάκια του βιομηχανικού Λονδίνου και το σκοτεινό εργοστάσιο όπου αναγκάστηκε να εργαστεί όταν η οικογένειά του χρεοκόπησε. Ταυτόχρονα, συστήνει τους ήρωες των βιβλίων του Ντίκενς, διασταυρώνοντας τα βήματά τους με αυτά του μεγάλου συγγραφέα.

 

Προτάσεις για μικρούς αναγνώστες-1

 

Η επιστήμη αλλιώς

Ο απέραντος, μαγευτικός νυχτερινός ουρανός είναι γεμάτος ιστορίες και εικόνες. Αρκεί να παίξει κανείς «ενώστε τις κουκκίδες» από το ένα λαμπρό αστέρι έως το επόμενο, για να ανακαλύψει ανθρώπους, ζώα, αντικείμενα. Κάπου εκεί βρίσκονται η Μεγάλη και η Μικρή Άρκτος, ο Περσέας, η Ανδρομέδα, ο Ωρίωνας, που διηγούνται στους αιώνες τις συναρπαστικές τους ιστορίες, όπως τις εμπνεύστηκαν πριν από εκατοντάδες χρόνια καθημερινοί άνθρωποι και σπουδαίοι επιστήμονες. Στο βιβλίο «Κοιτάζοντας τα αστέρια» (εκδόσεις Καπόν) η βραβευμένη γραφίστρια και art director Σάρα Γκίλινχαμ συγκέντρωσε τους ογδόντα οκτώ επίσημους, αναγνωρισμένους διεθνώς αστερισμούς, φιλοτέχνησε μια εξαιρετική εικονογράφηση και κατέγραψε πληροφορίες για την ιστορία και τους θρύλους που τους συνοδεύουν. Με πλοηγό το βιβλίο της Γκίλινχαμ, οι ερασιτέχνες αστρονόμοι θα ξεκινήσουν ένα ταξίδι γνώσης στις γειτονιές του έναστρου ουρανού και δεν θα τον κοιτάξουν ποτέ ξανά με τον ίδιο τρόπο.

Πώς θα ήταν μια ρεαλιστική εξωγήινη εισβολή; Ποιος είναι ο πέμπτος πίθηκος; Τι είναι το τίποτα; Πώς εφηύραμε τον χρόνο; «What the fact» (εκδ. Κλειδάριθμος) ή αλλιώς 39 + 1 ιστορίες της επιστήμης που θα σου… ανατινάξουν τον εγκέφαλο, από τον Mikeius, τον  Έλληνα YouTuber με τους εκατοντάδες χιλιάδες followers. Ένα βιβλίο εμπνευσμένο από τα επεισόδια της ομότιτλης εκπομπής με τα εκατομμύρια views, στην οποία ο Mikeius αναλύει επιστημονικά θέματα με τρόπο διασκεδαστικό και ανατρεπτικό.

Ο Κρις Φέρι πιστεύει ότι δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς για να γνωρίσουν τα παιδιά τον ξέφρενο και υπέροχο κόσμο της φυσικής. Τα βιβλία του «Η φυσική του Νεύτωνα για μικρά παιδιά» και «Γενική θεωρία της σχετικότητας για μικρά παιδιά» κυκλοφορούν, σε επιμέλεια Τίνας Νάντσου, από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος στη σειρά «Πανεπιστήμιο για μικρά παιδιά». Οι μικροί αναγνώστες, παρατηρώντας εικόνες που παρουσιάζονται με ορθό επιστημονικό τρόπο, μπορούν να αντιληφθούν τη δύναμη της βαρύτητας, να κατανοήσουν τι είναι μια μαύρη τρύπα, να μάθουν για τη μάζα.

 

Προτάσεις για μικρούς αναγνώστες-2

 

Χριστουγεννιάτικες ιστορίες

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι ήταν ο Αϊ-Βασίλης πριν γίνει Αϊ-Βασίλης; Είχε… προϋπηρεσία στη διανομή; Μήπως ήξερε από καμινάδες; Και πώς έγινε στρογγυλή η κοιλίτσα του; O Στίβεν Κρένσκι εξηγεί «Πώς βρήκε τη δουλειά του ο Αϊ-Βασίλης» (εκδ. Παπαδόπουλος), περιγράφοντας με κέφι και χιούμορ τις περιπέτειες του ευέλπιδος νέου που κατέληξε να γίνει ο διασημότερος γενειοφόρος του κόσμου, σε ένα βιβλίο απλώς απολαυστικό.

Αφού λοιπόν ο Αϊ-Βασίλης έγινε ο Αϊ-Βασίλης, ένα πρωινό λίγο πριν από το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, αποφασίζει να δοκιμάσει τη στολή του και ανακαλύπτει ότι το παντελόνι τού είναι στενό και το κόκκινο σακάκι δεν κουμπώνει με τίποτα. Οι τάρανδοι γελούν μαζί του. Οι καλύτεροι ράφτες και σχεδιαστές ειδοποιούνται για να ετοιμάσουν μια καινούργια στολή. Μήπως, όμως, τελικά είναι προτιμότερο να είναι κανείς ο εαυτός του; Την απάντηση δίνει «Η καινούργια στολή του Αϊ-Βασίλη» (εκδ. Καστανιώτη) του Μανώλη Νικόλτσιου, μια διασκεδαστική, αναπάντεχη περιπέτεια του αγαπημένου αγίου των παιδιών.

Τον Αϊ-Βασίλη, όμως, περιμένει και μια «Χριστουγεννιάτικη έκπληξη» (εκδ. Λιβάνη) σε κείμενο του Μπερνάρ Βιγιό και χαριτωμένη εικονογράφηση της Σουσάνα Ρόντσι. Όλο τον χρόνο καταγράφει τις επιθυμίες των παιδιών και μέσα σε μόνο μία νύχτα ταξιδεύει στη Γη, για να πραγματοποιήσει τα όνειρά τους. Αν όμως όλα τα παιδιά της Γης ήθελαν να του κάνουν ένα δώρο, τι θα ήταν αυτό; Ένα βιβλίο που μιλάει για την αξία την ανταπόδοσης και τη χαρά της προσφοράς με έναν διόλου προφανή, αλλά ουσιαστικό τρόπο.

Η μικρή Ρόζα, από την άλλη, στέλνει στον Άγιο Βασίλη ένα γράμμα, ζητώντας του ως δώρο ένα ταξίδι στον Βόρειο Πόλο, και μια συναρπαστική περιπέτεια ξεκινά. «Ο Άγιος Βασίλης και το μαγικό κουτί» (εκδ. Διόπτρα) των Κάθριν Τζέικομπ και Αγκ Γιατκόφσκα είναι ένα βιβλίο που κάνει πραγματικότητα το πιο τρελό όνειρο και την πιο θερμή επιθυμία όλων των παιδιών, μια επίσκεψη στο σπίτι του Αϊ-Βασίλη.

Την παραμονή των φετινών Χριστουγέννων, ο Κρίστιαν γίνεται δέκα χρονών. Στο σπίτι, όμως, τίποτα δεν θυμίζει γιορτές· η οικογένειά του πενθεί τον θάνατο της μεγάλης του αδελφής. Η αναπάντεχη γνωριμία του με την τρελούτσικη, ανέμελη Χέντβιχ θα του δώσει την αποφασιστικότητα να ανοίξει ξανά την πόρτα του σπιτιού του στο πνεύμα των Χριστουγέννων. Η Nορβηγίδα Μάγια Λούντε υπογράφει «Το πνεύμα του χιονιού» (εκδ. Κλειδάριθμος), ένα συγκινητικό, ανθρώπινο, τρυφερό μυθιστόρημα για την απώλεια, την ανθρώπινη δύναμη, την οικογενειακή αλληλεγγύη. Ένα βιβλίο που στο τέλος του αφήνει ένα αίσθημα θαλπωρής και παρηγοριάς, ανάμεικτο με γλύκα και ελπίδα, σαν τα καλύτερα χριστουγεννιάτικα παραμύθια.

«Το χριστουγεννιάτικο δέντρο του κυρίου Γουίλομπι» (εκδ. Άγκυρα) είναι φρέσκο, γυαλιστερό και καταπράσινο. Είναι όμως πολύ ψηλό για το σαλόνι και ο μπάτλερ τού κόβει την «άχρηστη» κορυφή. Αυτό όμως που δεν χρειάζεται ο κύριος Γουίλομπι γίνεται το χριστουγεννιάτικο δέντρο της καμαριέρας του, που αναγκάζεται όμως και αυτή να κόψει την κορυφή, η οποία καταλήγει στο σπιτάκι του κηπουρού. Το συναρπαστικό ταξίδι της κορυφής συνεχίζεται από σπίτι σε σπίτι, ακολουθώντας το πνεύμα των γιορτών και επιβεβαιώνοντας πως ό,τι αξίζει δεν πάει χαμένο.

Αγάπη, φιλία, διαφορετικότητα 

Ο μαύρος γάτος Μεφίστο ξέρει από πρώτο… πόδι τη σκληρότητα των ανθρώπων. Τον κλοτσούν, τον αποκαλούν γρουσούζη, κλέφτη, αλητάκι. Η ελευθερία του νιώθει ότι δεν αξίζει χωρίς σπίτι, χάδι και θαλπωρή. Αποφασίζει να αφήσει τις στέγες της μεγαλούπολης και να αναζητήσει την τύχη του αλλού. Όταν επιστρέφει, όμως, όλοι τον υποδέχονται ως σωτήρα, που θα τους απαλλάξει από τα ποντίκια που έχουν πλημμυρίσει την πόλη. Οι όψιμες τιμές, ωστόσο, δεν θα πείσουν τον Μεφίστο να απαρνηθεί τον εαυτό του και την ελευθερία του. Το «Μεφίστο» του πολυβραβευμένου Μπερνάρ Βιγιό, σε εικονογράφηση του εξαιρετικού Αντουάν Γκιγιόπ και έμμετρη απόδοση της Κατερίνας Σχινά, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Στερέωμα, φωτίζει το ενδεχόμενο όσα δεν γνωρίζουμε ή όσα φοβόμαστε να είναι το εισιτήριό μας για την ευτυχία. Ακολουθώντας τα βήματα του Μεφίστο, καταγράφοντας με ευαισθησία τις σκέψεις και τα συναισθήματά του, γεννά σκέψεις για την αξία της ανεκτικότητας, τον πλούτο της διαφορετικότητας, την παγίδα της προκατάληψης, τιμώντας τελικά την αυτοδιάθεση, την αυτάρκεια και την ελευθερία.

Μια μάσκα που κρύβει επιμελώς τα ελαττώματα όλων αναστατώνει το σπίτι, το σχολείο, την πόλη του μικρού Τουρνίπ. Όταν αποφάσισε να τη φορέσει για να κρύψει τα μεγάλα αυτιά του, δεν μπορούσε να φανταστεί ότι το ίδιο θα έκαναν οι γονείς, οι συμμαθητές, οι δάσκαλοι, οι συμπολίτες του για να καλύψουν ό,τι δεν τους άρεσε στην εμφάνισή τους. Τώρα όλοι είναι ίδιοι, κανείς δεν ξεχωρίζει. Το βιβλίο «Μια λαμπρή ιδέα» (εκδ. Λιβάνη) της Ιρανής εικονογράφου και συγγραφέα Νάργες Μοχαμαντίν παρουσιάζει με τον πιο γλαφυρό τρόπο την αξία της μοναδικότητας και της διαφορετικότητας.

Η δύναμη της αγάπης, που ακόμα και τα μισά τα κάνει ολόκληρα, θριαμβεύει στο βιβλίο της Τασούλας Επτακοίλη «Η τσαγιέρα που ανθίζει» (εκδ. Καστανιώτη). Όταν η κυρία Βιργινία Ροφηματά πετά στα σκουπίδια την αγαπημένη της πράσινη μεταλλική τσαγέρα-λιβάδι, τα λουλούδια που τη στολίζουν μαραίνονται. Λίγη πλαστελίνη και πολλή αγάπη θα μπορέσουν να την κάνουν να ανθίσει ξανά και να χαμογελάσει σαν τον ήλιο.

Η Πέτρα, από την άλλη, είναι τόσο μικρή, που κανείς δεν της δίνει σημασία. Τα ζώα της γειτονιάς δεν κάνουν παρέα μαζί της, την υποτιμούν και τη στενοχωρούν. Η Πέτρα, όμως, αρνείται να εγκαταλείψει το όνειρό της να γίνει μεγάλη. Ώσπου ανακαλύπτει ότι είναι Σπόρος και ριζώνει και αναπτύσσεται. Και τότε πρέπει να αποφασίσει πώς θα φερθεί σε όσους την είχαν πληγώσει. Στο βιβλίο «Μεγάλη» (εκδ. Διάπλαση), σε κείμενο και εικονογράφηση του Κανισάλες, τα φαινόμενα απατούν, αλλά η επιμονή, η καλοσύνη, η γενναιοδωρία και η μεγαλοψυχία θριαμβεύουν.

Ένα βιβλίο γεμάτο όνειρα, όπως μαρτυρά ο τίτλος του, είναι ο «Ονειροταχυδρόμος» (εκδ. Πατάκη) του Κώστα Μάγου. Ο ταχυδρόμος των ονείρων μοιράζει τα καλούδια του ταχυδρομικού σάκου του κάθε βράδυ στο προσκεφάλι μικρών και μεγάλων, βοηθώντας τους να ζήσουν, την ώρα του ύπνου, τις βαθύτερες επιθυμίες τους. Έως τη στιγμή που ο βασιλιάς αποφασίζει να κλέψει τον σάκο του, για να μάθει αν οι υπήκοοί του θέλουν το κακό του. Όπως τα όνειρα βγαίνουν σιγά σιγά από τον σάκο, έτσι, λέξη τη λέξη, γράφεται σε αυτό το βιβλίο μια τρυφερή ιστορία για τις αξίες και όσα είναι σημαντικά στη ζωή.

Η ενσυναίσθηση και η αλληλοκατανόηση πλέκουν το νήμα της ιστορίας της Γαλλιδούλας Ματού, η οποία, επιστρέφοντας κάθε μέρα στο σπίτι από το σχολείο, στέκεται στο κοντινό τζαμί και δοκιμάζει κάθε φορά και ένα διαφορετικό ζευγάρι παπούτσια. Με τον τρόπο αυτόν «τρυπώνει» και κρυφοκοιτά ένα μικρό κομμάτι της ζωής τους, προσπαθεί να φανταστεί πώς είναι ως άνθρωποι και να μπει στη θέση τους. «Τα παπούτσια των άλλων» (εκδ. Ίκαρος) της Άλκηστης Χαλικιά είναι ένα βιβλίο τρυφερό και πρωτότυπο.

H Νεφέλη, από την άλλη, αντιμετωπίζει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα στο σχολείο. Φοβάται να πει μάθημα, μήπως κάνει λάθος, κυριεύεται από πανικό, καταφεύγει σε ασφαλή μέρη ταξιδεύοντας με το μυαλό και μένει σιωπηλή. Ώσπου μερικές μαγικές λέξεις τής δίνουν τη δύναμη να πιστέψει στον εαυτό της. «Τα φανταστικά μου ταξίδια» (εκδ. Μίνωας) του Βασίλη Κουτσιαρή είναι ένα σύγχρονο παραμύθι για την αυτοπεποίθηση και την ενθάρρυνση.

 

Προτάσεις για μικρούς αναγνώστες-3

 

Ιστορίες για εφήβους

Η Ελλάδα του 2019 μέσα από τα καθάρια μάτια ενός 10χρονου αγοριού. Στο νέο βιβλίο της σπουδαίας Άλκης Ζέη, της σημαντικότερης εν ζωή Ελληνίδας συγγραφέα παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας, «Ένα παιδί από το πουθενά» (εκδ. Μεταίχμιο), ο μικρούλης Ίκαρος Λαμπρίδης προσπαθεί μέσα από τον λαβύρινθο της οικογενειακής του ιστορίας και στο ψηφιδωτό της σύγχρονης Αθήνας να βρει τη θέση του στον κόσμο. Μαζί με τους αναγνώστες ανακαλύπτει άγνωστες λέξεις, όπως «άστεγος», «Πολυτεχνείο», «γητευτής», συλλογίζεται πάνω στη φιλία, στη δικαιοσύνη, στην καλοσύνη, στην αγάπη και παίρνει υπέροχα μαθήματα ζωής, άλλοτε με βήμα βαρύ από τη λύπη, την αγωνία και τον φόβο και άλλοτε χοροπηδώντας με χαρά από λέξη σε λέξη και από σελίδα σε σελίδα.

Το Πολυτεχνείο είναι η αφετηρία της ιστορίας, που αρχίζει ένα βροχερό σαββατιάτικο απόγευμα, όταν οι δίδυμοι Έλια και Ίωνας ζητούν από τη νονά Αγγελική να τους διηγηθεί τις παιδικές της περιπέτειες στα χρόνια της δικτατορίας. Τότε ήταν, δύο μέρες μετά την 21η Απριλίου, που η μικρή Αγγελική ή Βίδρα, τα δίδυμα αδέλφια της, ο Γιώργης ή Σαρδέλας και ο Πετρής ή Σπίθας, η Σαλίνα ή Ραφαέλα, ο Σπύρος, ο Λάμπης, ο Νικόλας και ο Φάνης ίδρυσαν τις «Τιράντες με πείσμα» (εκδ. Ψυχογιός), τη δική τους Φιλική Εταιρεία, ενάντια στην καταπίεση του θείου Βρασίδα ή «Δικτάτορα» και του χωροφύλακα του μικρού τους οικισμού στον Τύμβο του Μαραθώνα. Το καινούργιο βιβλίο του εκπαιδευτικού και συγγραφέα Μερκούριου Αυτζή, μέσα από τα παιδικά μάτια και τα άγουρα, αλλά ουσιαστικά συναισθήματα, μέσα από στιγμές χαράς, ξεγνοιασιάς, αλλά και ευθύνης, χωρίς διδακτισμό, με τρόπο άμεσο, δίνει πολύτιμη τροφή για σκέψη.

Ο Φίλιπ, η Νταϊάνα, ο Τζακ και η Λούσι-Αν ζουν μία ακόμη συναρπαστική «Περιπέτεια στην κοιλάδα», το τρίτο βιβλίο της σειράς «Περιπέτεια» της  Ένιντ Μπλάιτον, που επανεξέδωσαν πρόσφατα οι εκδόσεις Μίνωας – προηγήθηκαν τα «Περιπέτεια στο κάστρο» και «Περιπέτεια στο νησί». Μια γενναία γεύση από τη γραφή της αγαπημένης των παιδιών, πολυγραφότατης Βρετανίδας συγγραφέα, που έχει υπογράψει τις διασημότερες και διαχρονικότερες παιδικές περιπέτειες μυστηρίου των τελευταίων δεκαετιών.

Ψάχνοντας μια νέα πατρίδα

Ο Παλμίρ είναι ένα δρακάκι μικρό, μα πολύ θαρραλέο. Όταν αναγκάζεται να εγκαταλείψει τον τόπο του με μοναδική του αποσκευή μια άδεια βαλίτσα, φοβάται και στενοχωριέται, αλλά δεν το βάζει κάτω. Διασχίζει αφιλόξενους τόπους, ξεφεύγει από παγίδες, ώσπου φτάνει σε ένα όμορφο μέρος που θα μπορούσε να κάνει σπίτι του. Το βιβλίο «Παλμίρ» (εκδ. Διάπλαση) του Ζιλ Μπομ, υποψήφιο για βραβείο UNICEF 2019, είναι ένα τρυφερό βιβλίο για τη μετανάστευση, την αποδοχή, την καλοσύνη.

Όπως ο Παλμίρ, έτσι και ο μικρός Μουζαφέρ –ο ήρωας του ομώνυμου βιβλίου των εκδόσεων Αρμός, το οποίο έγραψε η Χάρις Τσεκούρα– έχασε την πατρίδα του. Είναι ένα ασυνόδευτο προσφυγόπουλο, που όμως δεν σταματά να ονειρεύεται και να παλεύει για τη ζωή του, κερδίζοντας μια νέα πατρίδα. ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή