Εργαστήρι – Καραμανλίδικα του Φάνη: Παστομαγειρείο με προσφούρνια, πίτες και μπακλαβάδες

Εργαστήρι – Καραμανλίδικα του Φάνη: Παστομαγειρείο με προσφούρνια, πίτες και μπακλαβάδες

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το δεύτερο κατάστημα «Καραναμλίδικα του Φάνη» βρίσκεται σε ένα νεοκλασικό στην καρδιά της τουριστικής Αθήνας.

Η θέση: Σε ένα ακόμη πιο τουριστικό κομμάτι του κέντρου από ότι το πρώτο τους κατάστημα, λειτουργεί εδώ και μερικούς μήνες μεταξύ των σταθμών του Ηλεκτρικού Μοναστηρακίου και Θησείου, κοντά στην Ποικίλη Στοά.

Η ατμόσφαιρα: Αναβίωση του βυζαντινού «παστομαγειρείου», το κατάστημα είναι ανοιχτό προς την οδό Ερμού με κάμποσες «μπαλκονόπορτες» που μένουν διάπλατες όταν το επιτρέπει ο καιρός. Δεσποτικές ξυλόγλυπτες καρέκλες, μικρά μαρμάρινα τραπέζια καφενέ και οροφογραφίες στολίζουν τον χώρο που είναι ενιαίος με τους πάγκους κοπής τυριών κι αλλαντικών και τον πετρόκτιστο φούρνο.

Εργαστήρι – Καραμανλίδικα του Φάνη: Παστομαγειρείο με προσφούρνια, πίτες και μπακλαβάδες-1

Το φαγητό: Θα το πρότεινα με μεγάλη χαρά σε ξένους επισκέπτες της χώρας μας, μετά τη βόλτα τους στο ιστορικό κέντρο. Κυρίως για να τους κορδοθώ για την απίθανη ποικιλία τυριών κι αλλαντικών που βγάζει η χώρα μας, και που ο Φάνης ξεδιαλέγει προσεκτικά και τοποθετεί στις βιτρίνες του και σε ποικιλίες σε πλατώ. Η ατμόσφαιρα δεν είναι βέβαια το ίδιο cozy με το αντίστοιχο κατάστημα της Ευριπίδου, αλλά είναι οπωσδήποτε μια ευχάριστη στάση για μεζεδάκι ή γλυκό μετά την περαντζάδα στην Ερμού και τα πέριξ. Στο υπόγειο του καταστήματος βρίσκεται το εργαστήρι τους όπου ετοιμάζονται τα πάντα: από τα ζυμάρια 24ωρης ωρίμασης και τα μαγειρευτά μέχρι τα γλυκά.

Καλοσώρισμα με λεπτοκομμένο παστράμι Δράμας και κύβους από κασέρι Ξάνθης στην λαδόκολα, μαζί με δυο σφηνάκια τσίπουρο. Ορεκτικότατα. Δοκιμάσαμε την χωριάτικη ποντιακή σαλάτα με καπνιστή μελιτζανοσαλάτα και σκορδάτα παξιμάδια, τον βοδινό καβουρμά με τα αυγά, με πατάτες και λαχανικά, το προσφούρνι (τα βυζαντινά ψωμάκια που ψήνονταν σε υπαίθριους φούρνους, μαγειρεία και παστομαγειρεία) με παστουρμά, την καπνιστή φετόπιτα με μελιτζάνα και τη σουτζουκόπιτα με αυγά μάτια. Μου άρεσε το χουνκιάρ τους με ελαφριά κρέμα μελιτζάνας χωρίς μπεσαμέλ και το πολίτικο πλιγούρι βρασμένο σε ζωμό λαχανικών, με κουκουνάρι και φιδέ.

Εργαστήρι – Καραμανλίδικα του Φάνη: Παστομαγειρείο με προσφούρνια, πίτες και μπακλαβάδες-2

Στα μαντί η σάλτσα ντομάτας επιδέχεται μικροδιορθώσεων και στα αϊβαλιώτικα σουτζουκάκια θα ήθελα λίγη μπαχαρένια σπιρτάδα. Για την επόμενη επίσκεψη έχω σημειώσει να δοκιμάσω ταραμοσαλάτα με αυγοτάραχο Μεσολογγίου και χειροποίητα ντολμαδάκια. Στο σύνολό τους καλοφτιαγμένα, μεζεκλίδικα και πικάντικα πιάτα, λιγότερο τηγάνι από το κατάστημα της Ευριπίδου, περισσότερα φουρνιστά και μαγειρευτά. Στα Καραμανλίδικα θα πήγαινα ακόμα και μόνο για γλυκό. Η κυρία Βάσω η Αρκαδιώτισσα, μητέρα του Φάνη Θεοδωρόπουλου, είναι μαστόρισσα στα γλυκά. Με κατσικίσιο γάλα από την Τρίπολη φτιάχνει ένα μυρωμένο με ροδόνερο καζάν ντιπί με ξεροψημένη πέτσα, αλλά πολύ καλύτερο κάνει κιουνεφέ με αιγοπρόβειο βούτυρο του τυροκομείου Μπατζιωτάκη και κρέμα από κατσικίσιο γάλα (όταν υπάρχει διαθεσιμότητα φτιάχνουν και κιουνεφέ με κατσικίσιο τυρί Ίου). Από τους μπακλαβάδες τους δεν ξέρω αλήθεια ποιον να πρωτοδιαλέξω: τραγανό πολίτικο με φιστίκι ή τριπολιτσιώτικο μελωμένο, με καρύδι, αμύγδαλο και φιστίκι.

Ο λογαριασμός: 10-15 ευρώ/άτομο για 5-6 μεζεδάκια στη μέση.

Η κάβα: Διαθέτει μια μικρή αλλά καλή επιλογή από value for money ελληνικές ετικέτες κρασιών, ανάμεσα στις οποίες και 4 επιλογές από φυσικά κρασιά ήπιας οινοποίησης, αλλά δεν μένει μόνο σε αυτά. Υπάρχει μια ωραία συλλογή από εμφιαλωμένα ούζα, και τσίπουρα όχι μόνο φρέσκα αλλά και 7 παλαιωμένα, περί τις 10 μπίρες από ελληνικές μικροζυθοποιίες και ξινό νερό Φλώρινας.

Επιπλέον πληροφορίες: Όπως και στο πρώτο τους κατάστημα, έτσι κι από εδώ μπορούμε να ψωνίσουμε εκλεκτά ελληνικά τυριά κι αλλαντικά για το σπίτι. Διατίθενται σε πακέτο επίσης οι πίτες τους και τα γλυκά. Καθημερινά 13.00-23.00, εκτός Κυριακής.

Εργαστήρι – Καραμανλίδικα του Φάνη, Ερμού 119, Θησείο, Τ/210-32.19.119.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή