Πόζα αντί για έρμα

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλησίστιοι και νομοτελειακά οδηγούμεθα σε όξυνση της κρίσεως με την Αγκυρα. Κάποιοι προειδοποιούν για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου, απροσδιορίστου διαστάσεως, και στη συνέχεια διαπραγματεύσεις εφ’ όλης της ύλης. Αλλοι προεξοφλούν άμεση έναρξη συνομιλιών προς ρύθμιση προβλημάτων που η Αγκυρα συσσώρευσε στην τράπεζα διαπραγματεύσεων επί δεκαετίες, ήδη από την εποχή της χούντας, όταν εκτός όλων των άλλων προέκυψαν και τα «πετρέλαια του Αιγαίου».

Υπάρχει και η κατηγορία των ατάραχων, που θεωρούν ότι η ελληνική πολιτική πρέπει να αποσκοπεί στην αναβολή αναλήψεως πρωτοβουλίας έως ότου σταθεροποιηθεί κάπως το περιβάλλον στην περιοχή. Καθείς διαλέγει, φυσικά, και παίρνει ό,τι θέλει. Τα γεγονότα όμως έχουν τη δική τους δυναμική. Ανεξάρτητη από τον «καφενέ» εις τον οποίο μετετράπη η Ελλάς, με αυτοσχέδιους αναλυτές, σχολιαστές και ό,τι άλλο προκύψει για να γεμίσει η εικόνα στους δέκτες των τηλεοράσεων ή οι σελίδες των πάσης φύσεως εντύπων.

Σε αυτό το πλαίσιο χαοτικής πολυφωνίας το μόνον που μπορεί κανείς να απαιτήσει είναι η αυτοσυγκράτηση και η ανάληψη ευθύνης από τους κορυφαίους πολιτικούς. Στην παρούσα Βουλή μετέχουν τρεις πρώην πρωθυπουργοί –κατά σειράν οι Κώστας Καραμανλής, Γιώργος Παπανδρέου και Αντώνης Σαμαράς– πέραν του σημερινού πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προκατόχου του Αλέξη Τσίπρα.

Και οι πέντε αντιμετώπισαν σε διάφορες φάσεις προβλήματα διαφόρου εντάσεως με την Τουρκία. Ολοι τους διαθέτουν πείρα και δεν στερούνται ευφυΐας, φυσικά. Ας συσκεφθούν με σοβαρότητα, πέρα από τα φώτα της δημοσιότητος, ας καταθέσουν το απαύγασμα της εμπειρίας τους και ας αναλάβουν την ευθύνη τους έναντι των πολιτών αυτής της χώρας που κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια, έχοντας όλοι απέναντί τους τον Τούρκο πρόεδρο και παλαιότερα πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τίποτε από αυτά δεν θα συμβεί. Διότι οι Ελληνες πολιτικοί ηγέτες το μόνον που επιδιώκουν είναι η αυτοδικαίωσή τους, έναντι «αξέστων» ή «ιδιοτελών» αντιπάλων, έναντι «ανικάνων» συνεργατών. Τη εξαιρέσει εμού, οι πάντες ανίκανοι και δόλιοι. Αυτή είναι η αρχή που διέπει τις ενέργειές τους, πιστεύοντας ότι διά του τρόπου αυτού εξασφαλίζουν θέση περίοπτη στην Ιστορία. Αυταπατώνται. Η ελληνική πολιτική τάξη έχει πόζα. Καλλιεργεί ύφος τηλεοπτικής αποδοχής. Δεν έχει έρμα. Αυτό είναι το στοιχείο που τη χαρακτηρίζει διαχρονικώς. Ισως να αποτελεί από την άποψη αυτή μοναδικό φαινόμενο στην Ευρώπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή