Προτεραιότητα η επίσπευση του Brexit

Προτεραιότητα η επίσπευση του Brexit

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ριζοσπαστικό κυβερνητικό πρόγραμμα παρουσίασε χθες ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, θέτοντας το «ταχύ Brexit» ως προτεραιότητα της κυβέρνησής του, μαζί με τη σύναψη νέων εμπορικών συμφωνιών και τη μεταμόρφωση της χώρας προς όφελος των ψηφοφόρων.

Μία εβδομάδα μετά τη συντριπτική νίκη των Συντηρητικών, η ομιλία της βασίλισσας προσέφερε στο κοινό λεπτομέρειες του προγράμματος του Τζόνσον, το οποίο αποσκοπεί στην εκπλήρωση των προσδοκιών των ψηφοφόρων στη βόρεια και κεντρική Αγγλία, που ψήφισαν για πρώτη φορά Συντηρητικούς.

Μεταξύ των δεσμεύσεων του πρωθυπουργού ξεχωρίζουν η ενίσχυση της χρηματοδότησης του εθνικού συστήματος υγείας (NHS), η αύξηση των ποινών για βίαια εγκλήματα και η διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Το Brexit παραμένει, όμως, η απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης, με την έξοδο από την Ε.Ε. να προγραμματίζεται για τις 31 Ιανουαρίου 2020.

«Πρώτο μας μέλημα είναι η ολοκλήρωση του Brexit. Θα απελευθερώσουμε τη χώρα από τον στραγγαλισμό της αβεβαιότητας, αποκαθιστώντας την εμπιστοσύνη στους πολίτες και στις επιχειρήσεις. Θα αποφύγουμε την παγίδα των αναβολών και των καθυστερήσεων, αποκλείοντας κάθε παράταση της εξόδου από την Ενωση πέρα από την 31η Ιανουαρίου 2020», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός στον πρόλογο της ομιλίας της βασίλισσας ενώπιον της Βουλής, που σηματοδότησε την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου.

Σήμερα, η Βουλή θα εγκαινιάσει το νομοθετικό έργο, ψηφίζοντας σειρά νομοσχεδίων με στόχο την επίσπευση του Brexit, με το αρμόδιο υπουργείο να διακόπτει τη λειτουργία του στις 31 Ιανουαρίου, έχοντας ολοκληρώσει την αποστολή του.

Χαρακτηρίζοντας το κυβερνητικό του πρόγραμμα «το πλέον ριζοσπαστικό της τελευταίας γενιάς», ο Τζόνσον αποκάλυψε τα σχέδιά του για αντικατάσταση της πολιτικής λιτότητας με αναπτυξιακά κίνητρα. Ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε σε ενίσχυση της χρηματοδότησης του NHS κατά 33,9 δισ. στερλίνες τον χρόνο, ενώ υποσχέθηκε βελτίωση των υποδομών στην Παιδεία και στις κοινωνικές υπηρεσίες. Την ίδια ώρα, υποσχέθηκε ριζική αναδιάρθρωση της άμυνας, της ασφάλειας και της εξωτερικής πολιτικής.

Παρά τη δέσμευση του Τζόνσον για ενίσχυση της εθνικής ενότητας, η επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον ανακοίνωσε χθες ότι θα παρουσιάσει εντός των προσεχών ημερών νομοσχέδιο με στόχο τη διενέργεια νέου δημοψηφίσματος, με ερώτημα την ανεξαρτησία της περιοχής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή