Χωρίς φρένο η αύξηση του παγκόσμιου χρέους την τελευταία οκταετία

Χωρίς φρένο η αύξηση του παγκόσμιου χρέους την τελευταία οκταετία

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο ύψος ρεκόρ των 55 τρισ. δολαρίων εκτινάχθηκε πέρυσι το χρέος των αναπτυσσόμενων χωρών, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας. Από το 2010 μέχρι πέρυσι, το χρέος των χωρών αυτών έχει αυξηθεί κατά 54 ποσοστιαίες μονάδες και ανέρχεται πλέον στο 168% του ΑΕΠ τους.

Η Παγκόσμια Τράπεζα χαρακτήρισε την αύξηση των τελευταίων οκτώ ετών «τη μεγαλύτερη, ταχύτερη και ευρύτερη σε σχεδόν πέντε δεκαετίες». Το ποσό των 55 τρισ. δολαρίων έχουν δανειστεί 100 χώρες, με την Κίνα να έχει λάβει τα περισσότερα. Σε αυτό το ποσό περιλαμβάνονται όλες οι μορφές χρέους – καταναλωτικό, επιχειρηματικό και δημόσιο. Σε κάθε περίπτωση, οι οικονομολόγοι της Παγκόσμιας Τράπεζας αναφέρουν στη μελέτη τους ότι στις αναπτυσσόμενες χώρες, τόσο ο δημόσιος όσο και ο ιδιωτικός τομέας εμφανίζουν όλο και μεγαλύτερη εξάρτηση από δανεισμό.

Το συνολικό χρέος των 100 χωρών αυξήθηκε, κατά μέσον όρο, κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ τους τον χρόνο, δηλαδή με ταχύτητα σχεδόν τριπλάσια από αυτή που αυξανόταν το χρέος των χωρών της Λατινικής Αμερικής κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους τη δεκαετία του 1970. «Η Ιστορία δείχνει ότι η μεγάλη αύξηση χρέους συμπίπτει συχνά με χρηματοπιστωτικές κρίσεις σε αναπτυσσόμενες χώρες, με μεγάλο κόστος για τον πληθυσμό τους», εξήγησε η κ. Σεϊλά Παζαρμπασίογλου, αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας. Οι πολιτικοί «θα πρέπει να αναλάβουν δράση αμέσως, ώστε να ενισχύσουν τη βιωσιμότητα του χρέους και να περιορίσουν την έκθεση σε οικονομικά σοκ», συμπλήρωσε. Σύμφωνα με την έκθεση, η ευρεία μείωση των επιτοκίων δανεισμού από τις κεντρικές τράπεζες μετά την κρίση του 2008, περιορίζει τον κίνδυνο εκδήλωσης κρίσης, «προς το παρόν».

Ομως, η ιστορία των προηγούμενων 50 ετών δείχνει ότι δυστυχώς το «προς το παρόν» δεν διαρκεί πολύ.

Περίπου στις μισές από τις 521 περιπτώσεις ταχείας αύξησης του εθνικού χρέους ακολούθησε χρηματοπιστωτική κρίση που μείωσε σημαντικά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ και τις επενδύσεις, σύμφωνα με τη μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Μια ακόμη ανησυχητική διαφορά του πρόσφατου κύματος αύξησης του χρέους σε σύγκριση με τα τρία προηγούμενα, είναι ότι το παρόν περιλαμβάνει ταυτόχρονη αύξηση τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου χρέους.

Το χρέος της Κίνας ως προς το ΑΕΠ της αυξήθηκε κατά 72 ποσοστιαίες μονάδες από το 2010 μέχρι πέρυσι, οπότε ανήλθε στο 255%. «Ωστόσο, το χρέος των αναπτυσσόμενων χωρών είναι σημαντικά υψηλότερο ακόμα και αν εξαιρέσουμε την Κίνα.

Είναι διπλάσιο του ονομαστικού χρέους το 2007», προειδοποιούν οι οικονομολόγοι της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή