Φώφη Γεννηματά και Κ. Σημίτης για ελληνοτουρκικά

Φώφη Γεννηματά και Κ. Σημίτης για ελληνοτουρκικά

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, ζήτημα το οποίο παραμένει σταθερά στην κορυφή της ατζέντας της Χαρ. Τρικούπη, βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης της Φ. Γεννηματά με τον Κ. Σημίτη στο γραφείο του στη Βουλή, έπειτα από πρωτοβουλία της πρόεδρου του ΚΙΝΑΛ. Πηγές κοντά στην ηγεσία του Κινήματος έκαναν λόγο για θερμό κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ, εκτός των εθνικών θεμάτων, η κ. Γεννηματά, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ευχαρίστησε τον πρώην πρωθυπουργό για τη στήριξή του στην παράταξη, λίγες εβδομάδες μετά την παρουσία του στο πρόσφατο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, όπου εκτιμάται ότι λειτούργησε ενωτικά εν μέσω έντονων εσωκομματικών αντιπαραθέσεων.

Σε ευρύτερο πλαίσιο, η πρωτοβουλία της επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ φαίνεται πως εντάσσεται σε ένα γενικότερο «παζλ» κινήσεων με άξονα τις εξελίξεις στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών, που, εκτός του ότι αποτελεί σαφώς μείζον θέμα για την παράταξη, θεωρείται ότι συνιστά και «ευνοϊκό έδαφος» σε καθαρά πολιτικό επίπεδο. Υπό αυτό το πρίσμα, οι τοποθετήσεις τόσο του κ. Σημίτη (μέσω του άρθρου του στα «Νέα») όσο και του Γ. Παπανδρέου (στην Κ.Ε., αλλά και σε συνέντευξή του στο Euronews) εκτιμάται ότι εκπέμπουν ένα μήνυμα «ισχυρής κοινής γραμμής από την προοδευτική παράταξη», που υπογραμμίζει τον ενεργό ρόλο της, όπως διαμηνύεται και από τη Χαρ. Τρικούπη. Αλλωστε, κοινός παρονομαστής των τοποθετήσεων των πρώην πρωθυπουργών ήταν η «υπεράσπιση» της γραμμής που χαράχθηκε από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο Ελσίνκι, προτάσσοντας την ανάγκη προσφυγής στη Χάγη για τη διευθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Εν ολίγοις, εν μέσω της έντονης τουρκικής κινητικότητας, ο ευρύτερος χώρος του ΚΙΝΑΛ, όπως τονίζεται, έχει ως στόχο να ωθήσει το πολιτικό εκκρεμές προς την «ενεργή εξωτερική πολιτική», γραμμή στην οποία έχει κινηθεί και η ίδια η κ. Γεννηματά στις παρεμβάσεις της για το ζήτημα, αφήνοντας αιχμές για έλλειψη πρωτοβουλιών και υποβάθμιση των εξελίξεων από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή