Λιουμπλιάνα by locals

4' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρωτότυπες αστικές παρεμβάσεις, μια παμπ-σημείο αναφοράς και το καλύτερο ψωμί της πόλης.

Χώρος δανεισμού Knjiznica Reci

Belokranjska 6

Τηλ. +386-30412602

Δευτέρα και Τετάρτη 16.00-19.00

 

Η έννοια της οικονομίας του διαμοιρασμού διαρκώς επεκτείνεται και η Knjiznica Reci είναι μία από τις πιο πρόσφατες πρωτοβουλίες που καταγράφονται στο ενεργητικό της πόλης. Περιγράφεται ως δανειστική βιβλιοθήκη, ωστόσο ο όρος χρησιμοποιείται καταχρηστικά, αφού από εδώ θα δανειστείτε πολλά πράγματα, όχι όμως βιβλία. Φιλοσοφία του χώρου είναι να μην ξοδεύει κάποιος χρήματα για την αγορά αντικειμένων που δεν χρησιμοποιεί τακτικά, αλλά να τα δανείζεται και στη συνέχεια να τα επιστρέφει. Για να γίνετε μέλος, είτε καταβάλλετε ένα συμβολικό ποσό ως εγγραφή είτε προσφέρετε κάποιο είδος σε εξοπλισμό.

– Jost Derlink


Κτίριο Mali Neboticnik

Igriska ulica 3

Δωρεάν

 

Αν έπρεπε να ξεχωρίσω ένα αρχιτεκτόνημα της Λιουμπλιάνα, αυτό δεν θα ήταν ούτε οι μπαρόκ εκκλησίες ούτε τα αναγεννησιακά κτίριά της. Το μοντερνιστικό Mali Νeboticnik είναι το αγαπημένο μου κτίσμα στην πόλη. Δεν πρόκειται για ουρανοξύστη («neboticnik» στα σλοβένικα), δίνει όμως αυτή την ψευδαίσθηση όταν το κοιτάζεις από συγκεκριμένη γωνία. Ο σχεδιασμός του είναι το στοιχείο που θα σας γοητεύσει.

– Jost Derlink


Παμπ Godec

3 Knezova ulica

Τηλ. +386-68626927

Δευτέρα-Παρασκευή 23.30,

Σάββατο και Κυριακή 18.00-23.00

Mπίρα 500 ml: 3 ευρώ

 

Η ονομασία «Godec Pub», δηλαδή «μουσική παμπ», προδιαθέτει θετικά όσους αγαπούν τη μουσική και οι ιδιοκτήτες της δεν θα τους απογοητεύσουν. Οι επιλογές είναι αυστηρά rock ’n’ roll και αυτό δεν έχει αλλάξει εδώ και πάνω από είκοσι χρόνια. Αυτό που όντως έχει αλλάξει είναι ότι ο κατάλογος έχει εμπλουτιστεί με νέες μπίρες, τόσο σε ποτήρι όσο και σε μπουκάλι, από σλοβένικα ζυθοποιεία, αλλά και ξένης παραγωγής. Η παμπ δεν σερβίρει φαγητό, προσφέρει όμως σαλάμι από τη Sevnica, πατρίδα της Μελάνια Τραμπ. Επίσης, δεν δέχεται κάρτες.

– Tjasa Janovljak


Παμπ Premier

Petkovskovo nabrezje 17

Τηλ. +386-4305231

Δευτέρα-Σάββατο 08.00-01.00,

Κυριακή 09.00-01.00

Μπίρα Human Fish: 3,70 ευρώ

 

Ο πεζόδρομος Petkovskovo θεωρείται από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για έξοδο στην πόλη. Η Premier Pub διαθέτει μεγάλη επιλογή από μπίρες, καθώς εκτός από ντόπιες ετικέτες θα βρείτε και Guinness σε ποτήρι και αρκετές ακόμα σε μπουκάλι, όπως είναι οι London Pride, London Porter, κ.ά. Οι περισσότερες είναι τόσο γνωστές που δεν χρειάζονται συστάσεις. Γι’ αυτό θα σας μιλήσω για τη Human Fish Beer, που παράγεται σε ένα τοπικό ζυθοποιείο και πήρε το όνομά της από ένα αμφίβιο που ζει στις σπηλιές της Σλοβενίας, γνωστό ως «ανθρώπινο ψάρι».

– Tjasa Janovljak


Τέχνη του δρόμου

Adamic-Lundrovo nabrezje 6

Καθημερινά όλο το 24ωρο

Δωρεάν

 

Μου αρέσει να ανακαλύπτω αστικές παρεμβάσεις που μεταμορφώνουν τις μεγαλουπόλεις. Το ασπρόμαυρο γκράφιτι με τίτλο «Αστική ζούγκλα» είναι μια μεγάλης κλίμακας τοιχογραφία του καλλιτέχνη Miron Milic, η οποία κοσμεί τo Κέντρο Ενημέρωσης Επισκεπτών στην πλατεία Krekovem. Λίγο πιο κάτω, αναζητήστε το «Καθιστό κορίτσι», που δημιούργησε ο Γάλλος φωτογράφος Julien de Casabianca. Αποτελεί μέρος του πρότζεκτ του «Going Out!», σύμφωνα με το οποίο ο καλλιτέχνης φέρνει στον δημόσιο χώρο έργα τέχνης που εκτίθενται σε μουσεία. Για παράδειγμα, η Henrika Santel, το κοκκινομάλλικο κοριτσάκι της τοιχογραφίας, αποτελεί αντίγραφο έργου από τη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης της Σλοβενίας.

– Mankica Kranjec


Κοινότητα Lomonada

Presernov trg

Kαθημερινά όλο το 24ωρο

 

Η λομογραφία είναι ένα είδος αναλογικής φωτογραφίας για την οποία χρησιμοποιούνται πλαστικές φωτογραφικές μηχανές, όπως οι Supersampler και οι Holga. Κεντρικό μότο του κινήματος Lomography είναι το «μη σκέφτεσαι, απλώς φωτογράφισε». Από τότε που το ανακάλυψα, έχω εθιστεί στα φιλμ: μου αρέσει να σπάω τους κανόνες και να πειραματίζομαι με το φως και τα χρώματα. Επίσης, είμαι μέλος της Lomo κοινότητας της Σλοβενίας, Lomonada. Αν θέλετε να μάθετε νέα μας, γίνετε φίλος του group Lomonada στο facebook.

– Mankica Kranjec


Φούρνος Pekarna Osem

Stari trg 17

Τηλ. +386-40562699

Δευτέρα-Παρασκευή 08.00-18.00,

Σάββατο 08.00-13.00

Μπαγκέτα: 1,30 ευρώ

 

Ο ιδιοκτήτης του φούρνου, Andrej Gerzelj, αφού μαθήτευσε κοντά σε Γάλλους, Ολλανδούς και Αμερικανούς αρτοποιούς, ανέπτυξε τις δικές του συνταγές – έχω δοκιμάσει ένα τραγανό ψωμί με τυρί και ένα με καρύδια και καφέ. Τα νόστιμα προϊόντα του φτιάχνονται με αγάπη, ντόπιο αλεύρι και χωρίς τεχνητά συστατικά ή χρώματα.

– Mankica Kranjec


Καφέ Crno Zrno

Gornji trg 17

Τηλ. +386-51220880

Δευτέρα-Παρασκευή 11.00-17.00,

Σάββατο 10.00-17.00,

Κυριακή 11.00-14.00

Speciality: 1,70 ευρώ

Λιουμπλιάνα by locals-1

Ξεκινήστε την ημέρα σας με έναν «speciality coffee» στο Crno Zrno.  © Blaz Godina

Ιδιοκτήτης του μικρού αυτού καφέ είναι ένας Κολομβιανός που ζει στη Λιουμπλιάνα και είχε την ιδέα να εισαγάγει επιλεγμένους κόκκους απευθείας από συμπατριώτες του παραγωγούς. Η γεύση του είναι έντονη και τα αρώματά του μεθυστικά. Οι baristi θα σας εξηγήσουν ότι τα «κεράσια» του καφέ μαζεύονται νωρίς και μουλιάζουν για μία δύο νύχτες. Ο κόκκος αφαιρείται, στεγνώνει και είναι έτοιμος για κόψιμο. Μετά την εκχύλιση, το ρόφημα αναμειγνύεται με πάγο για το λεγόμενο «speciality coffee», που σερβίρεται σε ποτήρι κρασιού.  

– Miha Poredos

Το Spotted by Locals είναι μια σειρά εφαρμογών και μπλογκ με επικαιροποιημένα tips από ντόπιους σε περισσότερες από 60 πόλεις σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική – www.spottedbylocals.com.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή