Διπλωματία των πόλεων

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ πήρε τη σκυτάλη από τον Γιάννη Μπουτάρη στη «διπλωματία των πόλεων», πραγματοποιώντας την περασμένη εβδομάδα σειρά σημαντικών συναντήσεων στην Αλβανία  στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του για την εξωστρέφεια της πόλης και την ανάπτυξη συνεργασιών με όμορες περιοχές. Τα Γιάννενα ανήκουν στα ελληνικά αστικά κέντρα με ενδοχώρα πίσω από τα σύνορα και ισχυρό πολυεθνοτικό και πολυπολιτισμικό παρελθόν, πλεονεκτήματα που ο δήμαρχος Ελισάφ προσπαθεί να κεφαλαιοποιήσει, προς όφελος της ανάπτυξης της πόλης και της  φτωχής ορεινής Ηπείρου, αλλά και της ενδυνάμωσης των φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο λαών.

Τέτοιες πόλεις στη μεθόριό μας, δεμένες παραδοσιακά με τις «πίσω από τα σύνορα κοινωνίες», είναι η Φλώρινα, η Καστοριά, το  Κιλκίς, οι Σέρρες, η Δράμα, η Αλεξανδρούπολη, η Καβάλα και βεβαίως η Θεσσαλονίκη, οι οποίες φέρουν και σήμερα αποτυπώματα ενός ισχυρού πολυπολιτισμικού φορτίου.

Αυτή την προίκα «πούλησε», επιτυχώς κατά τους ψύχραιμους παρατηρητές, ως τουριστικό προϊόν για να τονώσει την οικονομία της Θεσσαλονίκης, αλλά και να διευκολύνει, αντικειμενικά, τις προσεγγίσεις της εξωτερικής μας πολιτικής σε θέματα διμερών σχέσεων, ο Μπουτάρης. Αυτό επιδιώκει ο δήμαρχος Ελισάφ ανοίγοντας διάπλατα τα παράθυρα της πόλης πρώτα στους Αλβανούς γείτονές (του) και, στη συνέχεια, όπως λέει ο ίδιος, σε Ισραηλινούς και Τούρκους, που έχουν ιστορικούς δεσμούς με τα Γιάννενα από την εποχή που ήταν «πρώτα στα γρόσια και στα γράμματα».

Αυτό επιχειρούν δειλά δειλά και άλλες μεθοριακές πόλεις μας στην Ηπειρο, στη Μακεδονία και στη Θράκη, όχι δίχως δυσκολίες, λόγω των προκαταλήψεων περασμένων εποχών.

Η πολιτιστική κληρονομιά όμως με τα μνημεία της, ακόμα και οι φυσικές ομορφιές, δεν φτάνουν από μόνα τους για να καταστήσουν μόνιμο πόλο έλξης των γειτόνων τα αστικά μας κέντρα στη μεθόριο και να οικοδομήσουν ισχυρές σχέσεις μεταξύ των κοινωνιών.

Η εμπειρία των Ιωαννίνων, όπου η νότια Αλβανία, από τα Τίρανα και κάτω, συρρέει στην πρωτεύουσα της Ηπείρου όχι μόνο, για τα αξιοθέατά της αλλά και για τα νοσοκομεία, τα ιατρικά κέντρα, το πανεπιστήμιο, την αγορά της, βεβαίως δείχνει ότι οι ηγεσίες των τοπικών κοινωνιών δεν πρέπει να επενδύσουν  αποκλειστικά και μόνο στον τουρισμό.

Η επιχείρηση γοητείας του Μωυσή Ελισάφ προς τους Αλβανούς γείτονες δεν θα είναι περίπατος. Βεβαίως και δεν (θα) κάνει εξωτερική πολιτική ο δήμαρχος, αλλά, όπως ο Μπουτάρης με το Μακεδονικό, θα βρει και εκείνος μπροστά του το Τσάμικο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή