Εκατομμύρια ευρώ για το ολυμπιακό μανιφέστο του Πιερ ντε Κουμπερντέν

Εκατομμύρια ευρώ για το ολυμπιακό μανιφέστο του Πιερ ντε Κουμπερντέν

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα 8.000.000 ευρώ άγγιξε το μανιφέστο του Πιερ ντε Κουμπερντέν που σηματοδότησε την έναρξη των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Το, δεκατεσσάρων σελίδων, έγγραφο που χρονολογείται από το 1892 πουλήθηκε οκτώ φορές επάνω από την αρχική εκτίμηση, την οποία είχε ορίσει ο οίκος δημοπρασιών Sotheby΄s, και έφτασε τα 7.916.191 ευρώ. Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή που έχει καταβληθεί για ένα αθλητικό αντικείμενο.

Σε 5.000 λέξεις και 14 σελίδες ο βαρόνος Πιερ ντε Κουμπερντέν είχε συμπεριλάβει το όραμα του για την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων μία διοργάνωση που θα αποτελούσε «ειρηνικό ανταγωνισμό των χωρών». Ο Γάλλος ιστορικός και φιλέλληνας οραματιζόταν ένα κόσμο ενωμένο κάτω από την «ομπρέλα» του αθλητισμού. «Οι νέες τεχνολογίες, οι εξελίξεις στην ανθρώπινη έρευνα προωθούν την πρόοδο του ανθρώπου. Ετσι, και οι αθλητικοί αγώνες δεν πρέπει να υπάρχουν μόνο στις στρατιωτικές επιδείξεις. Ο αθλητισμός μπορεί να προσφέρει πολλά στην ειρήνη», αναφέρει, μεταξύ άλλων, στο μανιφέστο του.

Η ομιλία του Πιερ ντε Κουμπερντεν πραγματοποιήθηκε στις 25 Νοεμβρίου 1892 στη Σορβόνη κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Αθλητικού Συνεδρίου. «Ελπίζω να με βοηθήσετε ώστε να ολοκληρώσω αυτό το μεγάλο και ευεργετικό έργο: την καθιέρωση των Ολυμπιακών Αγώνων», είχε πει αλλά, τότε, οι σύνεδροι τον αντιμετώπισαν με αδιαφορία. Δύο χρόνια μετά διοργάνωσε ο ίδιος συνέδριο στη Σορβόνη, στο οποίο πήραν μέρος αντιπρόσωποι από 14 χώρες, και κατά τη διάρκειά του αποφασίστηκε η ίδρυση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής με πρώτο πρόεδρο τον Δημήτριο Βικέλα. Κατά τη διάρκεια αυτού του συνεδρίου προτάθηκε και η Αθήνα ως τόπος τέλεσης της πρώτης διοργάνωσης.

Το μανιφέστο είχε αρχική τιμή 900.000 ευρώ αλλά ύστερα από μία γεμάτη υπερένταση κόντρα ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους που διήρκεσε 12 λεπτά έφτασε τα 7.916.191 ευρώ. Πρόκειται για τα περισσότερα χρήματα που έχουν διατεθεί για την απόκτηση κάποιου χειρόγραφου στον συγκεκριμένο Οίκο.

Ο νέος του ιδιοκτήτης αυτού του τόσο σημαντικού κομματιού της ολυμπιακής ιστορίας δεν έγινε γνωστός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή