Περιμένοντας τα αστέρια της επιχειρηματικότητας

Περιμένοντας τα αστέρια της επιχειρηματικότητας

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχουν κάποιοι σημαντικοί άνθρωποι ανάμεσά μας. Σημαντικοί, άγνωστοι αλλά καθόλου λίγοι. Υπολογίζονται σε 204.000 άτομα και είναι όσοι ξεκίνησαν πρόσφατα επιχειρηματική δραστηριότητα που χαρακτηρίζεται ως επιχειρηματικότητα ευκαιρίας. Είναι αυτοί που χρειάζεται η ελληνική οικονομία. Δεν είναι πάρα πολύ νέοι (36 ετών κατά μέσον όρο η ηλικία τους) τώρα που ξεκίνησαν, αλλά εντόπισαν ευκαιρίες και αρχίζουν επιχειρηματική δραστηριότητα. Μαζί τους, ακολουθούν και άλλα 214.000 άτομα που βρίσκονται στην αρχική φάση μιας νέας επιχείρησης, αλλά από αυτούς περίπου 87.000 έγιναν επιχειρηματίες από ανάγκη, επειδή δεν είχαν άλλη απασχόληση.

Ολοι αυτοί πάντως θα διαμορφώσουν το μέλλον της αγοράς. Αυτούς έχουμε σήμερα για να δημιουργηθεί το εισόδημα, οι θέσεις εργασίας, η ευημερία που χρειάζονται η σημερινή και οι μελλοντικές γενιές. Το 1930, μέσα στην απαισιοδοξία που είχε φέρει η μεγάλη κρίση, ο Τζον Μέιναρντ Κέινς είχε δημοσιεύσει δοκίμιο με τον τίτλο «Οι οικονομικές δυνατότητες των εγγονών μας» και στο οποίο διατυπώνονται αισιόδοξες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη. Περιγράφει τις δυνατότητες για το μέλλον, παρά την κρίση που ζούσαν. Και το μέλλον είναι αισιόδοξο παρότι προέβλεπε πτώση της ευημερίας και όχι βελτίωσή της την περίοδο εκείνη. Τα εγγόνια πάντως θα εργάζονταν λιγότερο, θα ζούσαν καλύτερα.

Τα σημερινή στοιχεία για τη νέα επιχειρηματική δραστηριότητα καταγράφουν το «δυναμικό» που «δουλεύει» για τα εγγόνια. Αυτό που θα φέρει την ευημερία που χρειάζονται «τα εγγόνια». Είναι από την Ετήσια Εκθεση για την Επιχειρηματικότητα 2018-19 που παρουσιάζει το ΙΟΒΕ σε συνεργασία με το διεθνές ερευνητικό πρόγραμμα Global Entrepreneurship Monitor (GEM).

Τα καλά νέα είναι ότι αυξάνεται φέτος η έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας με ίδρυση νέων μικρών επιχειρήσεων, ένδειξη ότι η αισιοδοξία επιστρέφει. Βέβαια, σχεδόν ένα τέταρτο από τις νέες επιχειρήσεις προσφέρουν απασχόληση μόνον στους ιδρυτές, αλλά σχεδιάζουν να κάνουν προσλήψεις στο προσεχές μέλλον.

Το αρνητικό είναι ότι στην πλειονότητά τους οι νέες επιχειρήσεις δεν ξεφεύγουν από την πεπατημένη. Εχουν χαμηλό ποσοστό εφαρμογής καινοτομιών, εισέρχονται σε αγορές που υπάρχει ήδη ισχυρός ανταγωνισμός και χρησιμοποιούν κυρίως καθιερωμένες τεχνολογίες. Γι’ αυτό και πολλές θα αποτύχουν.

Και όμως υπάρχει ελπίδα καθώς αυξάνεται το μερίδιο των επιχειρήσεων ευκαιρίας, παρότι παραμένει αρκετά κάτω από το αντίστοιχο ποσοστό σε χώρες καινοτομίας. Χρήσιμο ότι μειώνεται το ποσοστό της επιχειρηματικότητας ανάγκης είτε επειδή βελτιώνεται η απασχόληση είτε γιατί δεν αποδίδει. Στα αρνητικά περιλαμβάνεται ότι ενισχύεται το ποσοστό των αποφοίτων Λυκείου, ενώ είναι χαμηλά η επιχειρηματικότητα νεότερων ηλικιών και γυναικών. Κατά μέσο όρον περίπου 36 ετών, ξεκινάει επιχειρηματική δραστηριότητα με εφόδιο την εμπειρία και τις γνωριμίες αλλά με μικρότερο πάθος και ορμή από τους νεότερους.

Η νέα επιχειρηματικότητα αφορά μικρότερες επιχειρήσεις, που δεν έχουν τεχνολογικό ή καινοτομικό πλεονέκτημα, με περιορισμένη εξωστρέφεια αν εξαιρέσουμε τον τουρισμό, ενώ ο φόβος της αποτυχίας είναι ορατός.

Ωστόσο ανάμεσα στους 204.000 νέους επιχειρηματίες κρύβονται τα αστέρια. Είναι το 1%, οι 2.000 από τους οποίους περιμένουμε να κάνουν σημαντικές επιχειρήσεις και απ’ αυτούς ένας στους δέκα ίσως δημιουργήσει εταιρείες αστέρια, που θα αναδειχθούν στη διεθνή αγορά.

Ο Κέινς συνιστά να μην υπερβάλλουμε: «Δεν είναι καθόλου κακό να προετοιμάζουμε ήπια το πεπρωμένο μας ενθαρρύνοντας και πειραματιζόμενοι στις τέχνες της ζωής παράλληλα με τις δραστηριότητες που επιβάλλουν οι ανάγκες». Είναι άσκηση υπομονής η αναμονή των πρωταθλητών. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή