Εκλεισαν deals 180 δισ. με ελληνική βοήθεια

Εκλεισαν deals 180 δισ. με ελληνική βοήθεια

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συμφωνίες εξαγορών που αγγίζουν τα 180 δισ. ευρώ –ποσό σχεδόν ίσο με το ΑΕΠ της Ελλάδας– έχουν φέτος πραγματοποιηθεί με τη βοήθεια της νεοφυούς επιχείρησης Dialectica, ιδρυτές της οποίας είναι ο Γιώργος Τσαρούχας και ο Φρεντ Κόρκετ. Η νεοφυής εταιρεία έχει κατορθώσει να παράσχει με τον δικό της ευρηματικό τρόπο συμβουλευτικές υπηρεσίες για λογαριασμό θεσμικών επενδυτών και συμβουλευτικών εταιρειών, οι οποίες έχουν οδηγήσει φέτος στην αξιολόγηση 3.500 επενδυτικών ευκαιριών. Από αυτές, προέκυψαν εκατοντάδες συμφωνίες εξαγοράς εταιρειών, που πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη και στην Ιαπωνία αλλά και σε αγορές μικρότερου μεγέθους όπως η Νότια Κορέα και η Μέση Ανατολή. Ποια είναι όμως η Dialectica;

Στο άκουσμα του ονόματός της, ο νους κατευθείαν ανατρέχει στη μέθοδο της διαλεκτικής, που μέσω του διαλόγου, οι συνομιλητές καταλήγουν σε αληθή συμπεράσματα. Γύρω από αυτή τη λογική κινείται και το αντικείμενό της, αφού δίνει τη δυνατότητα σε επενδυτές να έρθουν σε επαφή με εξειδικευμένα άτομα της αγοράς προκειμένου να εξετάσουν το ενδεχόμενο μιας εξαγοράς. «Είναι μία διαδικασία που ονομάζεται knowledge brokering, την οποία γνώρισα το διάστημα κατά το οποίο εργαζόμουν στο εξωτερικό μαζί με μεγάλους θεσμικούς επενδυτές», αναφέρει ο κ. Τσαρούχας. Οπως σημειώνει, «εμείς βοηθάμε τους πελάτες μας στον τομέα της έρευνας αγοράς, αναλύοντας το επιχειρηματικό περιβάλλον στο οποίο λειτουργεί μία εταιρεία που θέλουν να εξαγοράσουν (πελάτες, ανταγωνισμός, κανάλια διανομής). Αυτό που προσφέρουμε παραπάνω είναι η διαδικασία σύνδεσης των πελατών μας με ειδικούς που γνωρίζουν τα χαρακτηριστικά της αγοράς. Η διαφορά μας, λοιπόν, με μία συμβουλευτική είναι ότι εμείς παρέχουμε πρόσβαση στους ειδικούς προκειμένου ο πελάτης να αξιολογήσει εάν πρέπει να κάνει αυτή την εξαγορά».

Η Dialectica διαθέτει βάση δεδομένων με τουλάχιστον 100.000 άτομα, που περιλαμβάνει από απλούς εργαζομένους σε βιομηχανικές μονάδες μέχρι CEOs επιχειρήσεων υψηλής κεφαλαιοποίησης. Μολονότι δεν μπορεί να αποκαλύψει το πελατολόγιό της, ο κ. Τσαρούχας, αναφέρει ενδεικτικά ότι πέρυσι η Dialectica εργάστηκε για λογαριασμό ενός πελάτη σε μία από τις μεγαλύτερες εξαγορές εταιρείας χημικών. «Αντίθετα, στην Ελλάδα δεν έχουμε δραστηριότητα αλλά έχουμε κατά καιρούς βοηθήσει πελάτες μας να αξιολογήσουν επενδύσεις στον τομέα της υγείας, των ιχθυοκαλλιεργειών και της ναυτιλίας». Τη ραγδαία ανάπτυξη της Dialectica δεν αποδεικνύει μόνο η συμβολή της στο κλείσιμο τόσο μεγάλων deals. Από την ίδρυσή της το 2015, η εταιρεία έχει φθάσει να απασχολεί 150 εργαζομένους σε Ελλάδα και Λονδίνο, με την προοπτική ο αριθμός αυτός να αυξηθεί στους 300 μέσα στο επόμενο διάστημα. Τα συμβόλαια με τους πελάτες υπογράφονται στο Λονδίνο, ενώ στην Αθήνα, όπου η εταιρεία ασχολείται με το market research για λογαριασμό ενός πελάτη (επενδυτής, εταιρεία, συμβουλευτική εταιρεία), εργάζονται πάνω από 100 άτομα. Εν τω μεταξύ, τα καλαίσθητα κτίριά της στο Θησείο δίνουν την εντύπωση μιας εταιρείας διεθνών προδιαγραφών, με τον εσωτερικό χώρο να παραπέμπει σε αντίστοιχους μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών. «Στο Λονδίνο είναι πολύ δύσκολο για μία νεοφυή εταιρεία, σαν τη δική μας, να προσελκύσει εργατικό δυναμικό με αντίστοιχες δεξιότητες. Ο ανταγωνισμός δηλαδή είναι ισχυρότερος, διότι πολλοί από αυτούς στρέφουν το ενδιαφέρον τους σε μεγάλες εταιρείες παρά σε νεοσύστατες», αναφέρει ο ίδιος στην «Κ».

​​​​​​Η έλξη που προκαλεί το προϊόν της στους πελάτες της, επιτρέπει στον κ. Τσαρούχα να σχεδιάσει την επέκταση του εγχειρήματός του στις ΗΠΑ εντός του 2020 και τη δημιουργία 100 θέσεων εργασίας μέσα σε μία τριετία. «Αυτό σημαίνει ότι συνολικά την επόμενη τριετία η εταιρεία θα μετρά περίπου 500 άτομα», καταλήγει.

Η αρχική ιδέα 

Μπορεί το εγχείρημα της Dialectica να υλοποιήθηκε το 2015, όταν δηλαδή η χώρα μας βρισκόταν σε φάση αποσταθεροποίησης, όμως ο κ. Τσαρούχας συνέλαβε την ιδέα δημιουργίας της ένα χρόνο πριν. «Τη διαδικασία του knowledge brokering τη γνώρισα όσο εργαζόμουν στα γραφεία μεγάλων θεσμικών επενδυτών. Tην ιδέα όμως για την ίδρυση της Dialectica άρχισα να τη διαμορφώνω το 2014, ενόσω σπούδαζα οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Ετσι, όταν ολοκλήρωσα τις σπουδές, μεταφέρθηκα στο Λονδίνο, όπου ίδρυσα την εταιρεία μαζί με τον συνεταίρο μου Φρεντ Κόρκετ». Αποτέλεσε όμως η επιλογή της Ελλάδας «ρίσκο» εκείνη την περίοδο; «Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα δεν επηρέαζε τις δραστηριότητές μας, επειδή οι πελάτες μας εστιάζουν το ενδιαφέρον τους σε άλλες, μεγαλύτερες αγορές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή