Η ιστορία τριών γυναικών στην Αίγυπτο του ’30

Η ιστορία τριών γυναικών στην Αίγυπτο του ’30

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΑΧΑ ΧΟΥΣΕΪΝ

Η προσευχή του αηδονιού

μτφρ.: Πέρσα Κουμούτση

εκδ. Gutenberg

Ο Τάχα Χουσεΐν (1889-1973) είναι μια σημαντική προσωπικότητα των αιγυπτιακών γραμμάτων, καθώς συνέβαλε στην εξέλιξη της σύγχρονης αιγυπτιακής λογοτεχνίας. Με τις αφηγηματικές επιλογές του, την εναλλαγή της πρωτοπρόσωπης με την τριτοπρόσωπη αφήγηση, τη σύνθεση του παραδοσιακού με το μοντέρνο στοιχείο, σημαδεύει την πορεία του μυθιστορήματος στη χώρα του.

Η ιστορία εκτυλίσσεται σε μια επαρχιακή περιοχή της Αιγύπτου, το 1930. Η Αμνα, μια έφηβος, η μητέρα και η αδελφή της αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το χωριό τους και να περιπλανηθούν σε διάφορα μέρη εξαιτίας ενός γεγονότος που εξέθεσε την αδελφή της και την τιμή της οικογένειας, κάτι που οι μικρές κοινωνίες δεν μπορούν να αποδεχτούν. Οι κάτοικοι των χωριών συμπεριφέρονται εχθρικά προς τις γυναίκες, ενώ κάποιοι άλλοι επιχειρούν να τις εκμεταλλευτούν. Η Αλμα αποφασίζει να εκδικηθεί τον άντρα που συνέβαλε στη δυστυχία της οικογένειάς της, φαίνεται όμως ότι πολλά πράγματα είναι απρόβλεπτα και η ζωή γεμάτη ανατροπές.

Η ιστορία των τριών γυναικών αποκαλύπτει την κοινωνική διαστρωμάτωση της Αιγύπτου, τις μεγάλες κοινωνικές διαφορές, τη δυσχερή θέση της γυναίκας σε μια κοινωνία όπου κυριαρχεί η μορφή του άντρα-αφέντη.

Πολύ καλή η μεταφορά στη γλώσσα μας και των τριών ιστοριών, αν και θα πρέπει να τονιστεί ότι οι δυσκολίες που είχε να αντιμετωπίσει η κ. Βρετού όταν μετέφραζε ένα πολύ απαιτητικό κείμενο, όπως το μυθιστόρημα «Με λένε Κόκκινο», το οποίο είναι μια σύνθεση μικρογραφιών «κεντημένων» με λέξεις, ήταν πολλές και ποικίλες. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή