«Παγωμένες» παραμένουν οι τιμές των χειμερινών εξοχικών

«Παγωμένες» παραμένουν οι τιμές των χειμερινών εξοχικών

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Βαρυχειμωνιά» επικρατεί στις τιμές των κατοικιών σε δημοφιλείς, άλλοτε, χειμερινούς προορισμούς, κόντρα σε ό,τι συμβαίνει συνολικά στην ελληνική αγορά ακινήτων, η οποία βρίσκεται σε  αλματώδη ανάπτυξη. Οι ήπιοι χειμώνες των τελευταίων ετών σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα θερινά τουριστικά θέρετρα της Ελλάδας είναι αυτά που κυρίως προσελκύουν τουρίστες, αλλά και επενδυτές, έχουν ως συνέπεια οι τιμές, σε σύγκριση με πέρυσι, σε κλασικούς χειμερινούς προορισμούς όπως η Αράχωβα και τα Καλάβρυτα να καταγράφουν μείωση πάνω από 6%. Από την άλλη, παρατηρείται το φαινόμενο ανόδου των τιμών των κατοικιών σε άλλα χειμερινά τουριστικά θέρετρα, είτε διότι η προσφορά εκεί είναι ακόμη σχετικά μικρή, είτε διότι δεν είναι απολύτως συνδεδεμένα με τα χειμερινά σπορ και είναι δημοφιλή και τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την ανάλυση των στοιχείων που πραγματοποίησε η ιστοσελίδα αγγελιών ακινήτων Spitogatos.gr, στην Αράχωβα, όπου βεβαίως η μέση τιμή πώλησης διατηρείται σε υψηλά επίπεδα (1.918 ευρώ/τ.μ.), το 2019 ήταν χαμηλότερη κατά 4,5% σε σύγκριση με το 2018. Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η μείωση, 6,3%, στις τιμές των ακινήτων στα Καλάβρυτα το 2019 σε σύγκριση με το 2018, με τη μέση τιμή πώλησης να διαμορφώνεται φέτος σε 1.235 ευρώ/τ.μ.

Πτώση των τιμών παρατηρήθηκε επίσης στο Μέτσοβο (κατά 3,8%), στην Αμφίκλεια (κατά 3,4%), στην Ελάτη και στο Περτούλι στον νομό Τρικάλων (κατά 3,3%), στα Ζαγοροχώρια, μεταξύ αυτών και στο Πάπιγκο (κατά 2,6%) και στο Πήλιο (κατά 1,9%).

Από την άλλη, παρατηρήθηκαν θεαματικές αυξήσεις στις τιμές των ακινήτων στην ορεινή Κορινθία, τα χωριά της οποίας αποτελούν ανερχόμενο προορισμό και βρίσκονται κοντά στην Αθήνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Spitogatos.gr, η μέση τιμή πώλησης των ακινήτων στην ορεινή Κορινθία διαμορφώθηκε φέτος σε 1.030 ευρώ/τ.μ., αυξημένη κατά 21,1% σε σύγκριση με το 2018.  Αύξηση τιμών κατά 7,5% καταγράφηκε στα ακίνητα στον Αγιο Αθανάσιο Πέλλας, που αποτελεί δημοφιλή προορισμό τα τελευταία χρόνια τόσο για τους κατοίκους της πρωτεύουσας όσο και της Βόρειας Ελλάδας. Η μέση τιμή πώλησης στην εν λόγω περιοχή διαμορφώθηκε το 2019 σε 1.014 ευρώ/τ.μ. Ανοδο τιμών, αν και μικρότερη, καταγράφηκε επίσης στο Καρπενήσι (κατά 3,8%) και στην ορεινή Αρκαδία (κατά 2,2%).

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της παραπάνω ανάλυσης, ο διευθύνων  σύμβουλος της Spitogatos κ. Δημήτρης Μελαχροινός, επεσήμανε τα εξής: «Από τα δεδομένα που εξήγαγε η ομάδα μας για τις τιμές πώλησης ακινήτων στα ελληνικά χειμερινά θέρετρα, είναι ξεκάθαρο ότι τα τελευταία 1-2 χρόνια υπάρχει αισθητά μειωμένη ζήτηση για αγορά εξοχικής κατοικίας στις περιοχές αυτές, ιδιαίτερα σε όσες βρίσκονται κοντά σε χιονοδρομικά κέντρα, μιας και η σεζόν τα τελευταία χρόνια έχει μικρύνει σημαντικά. Διαφαίνεται ότι το ελληνικό χειμερινό τουριστικό προϊόν έχει αρκετά περιθώρια βελτίωσης, ούτως ώστε να δημιουργηθεί μεγαλύτερη ζήτηση. Παρότι η οικονομική κατάσταση των Ελλήνων φαίνεται να βελτιώνεται και το επενδυτικό ενδιαφέρον από εσωτερικό και εξωτερικό να πολλαπλασιάζεται, το ενδιαφέρον για αγορά εξοχικής κατοικίας σε περιοχές που δεν συνδέονται άμεσα με το καλοκαίρι οριακά μειώνεται. Αυτό το συμπέρασμα θεωρούμε ότι δεν πρέπει να λειτουργήσει ως τροχοπέδη στην τουριστική ανάπτυξη αυτών των περιοχών, αλλά ως έναυσμα για περισσότερες δράσεις προβολής του εκάστοτε τοπικού τουριστικού προϊόντος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή