Η νέα γενιά φώναξε «παρών» στη διάλεξη του Κωνσταντίνου Δασκαλάκη

Η νέα γενιά φώναξε «παρών» στη διάλεξη του Κωνσταντίνου Δασκαλάκη

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι η ελληνική κοινωνία βγαίνει από την πνευματική χειμερία νάρκη της κρίσης, από μία δεκαετία κατά την οποία το μυαλό μονοπωλήθηκε από την απαισιοδοξία. Στο κατάμεστο από νέους ανθρώπους Μέγαρο Μουσικής κάτι φάνηκε να πάλλεται από ζωή, από περιέργεια, από δίψα για το καινούργιο που έρχεται. Ολα αυτά στη διάλεξη του Κωνσταντίνου Δασκαλάκη, του Ελληνα επιστήμονα που μπορεί να εξηγεί πολύ γοητευτικά τα ζητήματα της τεχνητής νοημοσύνης. Προσκεκλημένος από τον σύλλογο «Οι Φίλοι του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών» και στο πλαίσιο του προγράμματος «Μεγάλοι Ελληνες», που ξεκίνησε το 2014, ο χαρισματικός συμπατριώτης μας απέδειξε πως η νέα γενιά θέλει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της τέταρτης τεχνολογικής επανάστασης.

Η νέα γενιά φώναξε «παρών» στη διάλεξη του Κωνσταντίνου Δασκαλάκη-1

Ο ΠτΔ με τη σύζυγό του, τη Δήμητρα Φιλίππου και τον επιστήμονα.PANOULIS PHOTOGRAPHY

Από κοντά και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, που άκουγαν με ενδιαφέρον τι μπορούν να κάνουν οι αλγόριθμοι στη ζωή μας και πώς, όσο και αν εξελιχθούν οι ανακαλύψεις, η σφαίρα της έμπνευσης, των συναισθημάτων, του ταλέντου θα παραμένει ακόμα υπόθεση των ανθρώπων. Οπως είπε ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, ένας υπολογιστής δεν μπορεί –προς το παρόν– να γράψει όπως ο Σαίξπηρ. Το συγκινητικό στοιχείο της βραδιάς είναι ότι ο επιστήμονας απάντησε σε ερωτήσεις που απηύθυναν ψηφιακώς, μέσω της εκπαιδευτικής πλατφόρμας 100mentors, μαθητές από 112 σχολεία και 12 πανεπιστημιακές σχολές, κατά τη διάρκεια του προηγούμενου μήνα. Συνεπώς, η όλη διαδικασία είχε τη σφραγίδα της συμμετοχής.

Η νέα γενιά φώναξε «παρών» στη διάλεξη του Κωνσταντίνου Δασκαλάκη-2

Αλίκη Παυλίδου, Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα, Φάνη Πάλλη – Πετραλιά. PANOULIS PHOTOGRAPHY

Η αλήθεια είναι ότι ο Δασκαλάκης, συνηθισμένος να διδάσκει στις ΗΠΑ, έχει και την αμεσότητα και το χιούμορ για να μιλήσει για δύσκολα και περίπλοκα θέματα, με τρόπο που να γίνεται απολύτως κατανοητός. Είναι κάτι ανακουφιστικό για εμάς τους Ελληνες, που συνδέουμε την πανεπιστημιακή αυθεντία με κάτι δυσπρόσιτο ή δυσνόητο. Αντιθέτως, εκείνος έχει τη χάρη να στέκεται μπροστά σε ένα τεράστιο κοινό με φυσικότητα. Το άκουγες στα σχόλια του κόσμου μετά το πέρας της εκδήλωσης.

Η νέα γενιά φώναξε «παρών» στη διάλεξη του Κωνσταντίνου Δασκαλάκη-3

Το κατάμεστο Μέγαρο Μουσικής, κατά τη διάρκεια της διάλεξης. PANOULIS PHOTOGRAPHY

Στις πρώτες σειρές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, η πρόεδρος Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, πρύτανης Ελένη Αρβελέρ, η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών Δήμητρα Κ. Φιλίππου. Παρευρέθησαν, επίσης, διακεκριμένοι άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, πολιτικοί, δημοσιογράφοι. Οι Φίλοι του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δελφών έχουν ως στόχο να αυξήσουν την ακτινοβολία του θεσμού, τον οποίο πολύ νωρίς οραματίστηκε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Είναι, πάντως, ωραίο ότι το Κέντρο, εκτός από το παρελθόν, βλέπει και προς το μέλλον. Αλλωστε, βρίσκεται στους Δελφούς, οπότε… αυτή είναι η μοίρα του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή