O νόμος East Med και η ομογένεια

O νόμος East Med και η ομογένεια

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια δύσκολη συγκυρία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η ελληνοαμερικανική κοινότητα διαδραματίζει τον δικό της καθοριστικό ρόλο οπλίζοντας Αθήνα και Λευκωσία με την υιοθέτηση από τις ΗΠΑ του νόμου «για την προώθηση συνεταιρισμών ασφάλειας και ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο» (Eastern Mediterranean Security and Energy Partnership Act), γνωστού ως East Med Act.

Με τον νόμο αυτό η Ουάσιγκτον διαμηνύει με επίσημο τρόπο ότι δεν οικοδομεί πλέον τη στρατηγική της στην περιοχή πρωτίστως στον ρόλο της Τουρκίας, αλλά ότι επενδύει διπλωματικά και ενεργειακά στο σχήμα Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, το οποίο αποκτά και θεσμικά νευραλγικό ρόλο στην πολιτική ασφάλειας της Αμερικής.

Εχοντας και την αμερικανική στήριξη, οι ηγέτες της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ προχωρούν στην υπογραφή στην Αθήνα τριμερούς συμφωνίας –με προοπτική να ενταχθεί και η Ιταλία– για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου East Med. Το έργο είναι τεράστιο. Εάν κριθεί τεχνικά εφικτό και οικονομικά βιώσιμο, θα γίνει. Υπάρχει και η προοπτική μεταφοράς του αερίου με LNG. Ανάλογα τις ποσότητες, οι σχεδιασμοί μπορεί να λειτουργήσουν και συμπληρωματικά. Σε κάθε περίπτωση, το μήνυμα που εκπέμπεται είναι ηχηρό και ο γεωπολιτικός συμβολισμός σαφής.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαδικασία υιοθέτησης του νομοσχεδίου από το Κογκρέσο διαδραμάτισε το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) σε στενή συνεργασία με την Αμερικανική Εβραϊκή Επιτροπή (AJC). Με προσβάσεις και στα δύο κόμματα, η ελληνική και η εβραϊκή κοινότητα της Αμερικής άνοιξαν δρόμους συνεργασίας που δύσκολα θα ανακοπούν.

Οπως τονίζουν η Αθήνα, η Λευκωσία, αλλά και οι Αμερικανοί υποστηρικτές του East Med, ο συγκεκριμένος νόμος, που προβλέπει και την άρση του εμπάργκο στην προμήθεια αμερικανικού οπλισμού στην Κύπρο, δεν αποτελεί κάποιου είδους αντιτουρκική προσέγγιση, αλλά αντανακλά τη νέα πραγματικότητα της πολυεπίπεδης συνεργασίας των ΗΠΑ με αξιόπιστους εταίρους, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ, και αραβικές χώρες με φιλοδυτικό προσανατολισμό, όπως η Αίγυπτος και η Ιορδανία. Δεν είναι τυχαίο το ότι τις τελευταίες εβδομάδες ο Ελληνας υπ. Εξωτερικών μετέβη στο Κάιρο και στο Αμμάν.

Τη στιγμή που η Ελλάδα ενεργοποιείται σε περιφερειακό επίπεδο για να ενισχύσει τη θέση της, έχει την τύχη να διαθέτει στις ΗΠΑ μια ομογένεια που αποδεικνύεται εξαιρετικά χρήσιμη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή