Περιβαλλοντικοί φόβοι Ισραηλινών για τον Λεβιάθαν

Περιβαλλοντικοί φόβοι Ισραηλινών για τον Λεβιάθαν

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περιβαλλοντικές επιφυλάξεις οδήγησαν στην αναβολή της εξόρυξης φυσικού αερίου από το μεγαλύτερο κοίτασμα, στη Μεσόγειο, τον Λεβιάθαν, λίγες ώρες πριν από την έναρξη των εργασιών. Εκπρόσωπος της ισραηλινής εταιρείας Delek δεσμεύθηκε ότι η εξόρυξη θα ξεκινήσει σε λίγες μέρες. Ωστόσο, η αναβολή δείχνει πως οι εταιρείες εκμετάλλευσης του κοιτάσματος έπρεπε πρώτα να διασφαλίσουν ότι η παραγωγή δεν θα έθετε σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων των ισραηλινών ακτών, που διατυπώνουν φόβους για την ασφάλεια της διαδικασίας και την εκπομπή καρκινογόνων ουσιών.

Το Λεβιάθαν βρίσκεται 130 χλμ. δυτικά της Χάιφας, σε βάθος 1.700 μ., και η πλατφόρμα βρίσκεται σε απόσταση 10 χλμ. από την ακτή, σημειώνει σε χθεσινό δημοσίευμά του το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Κοινότητες πολιτών που ζουν στα ισραηλινά παράλια προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη ζητώντας αναστολή των εργασιών εξόρυξης, φοβούμενες τη διαρροή επικίνδυνων δηλητηριωδών αερίων κατά τη διαδικασία. Δικαστήριο της Ιερουσαλήμ απέρριψε, έπειτα από προσωρινή παύση των εργασιών, τις δύο προσφυγές πολιτών και η ακρόαση μιας τρίτης μετατέθηκε, από την περασμένη Κυριακή, στις αρχές Ιανουαρίου. Το Ισραήλ φιλοδοξεί να εξασφαλίσει την ενεργειακή του αυτάρκεια, αλλά διευκολύνει και την έξοδο από τις λιγνιτικές μονάδες, αναδεικνυόμενο ταυτόχρονα σε μεγάλη δύναμη εξαγωγής φυσικού αερίου σε χώρες όπως η Αίγυπτος και η Ιορδανία. Την άδεια εκμετάλλευσης μοιράζονται οι ισραηλινές Delek και Ratio Oil Exploration και η αμερικανική Noble Energy. Η ιδιωτικά χρηματοδοτούμενη εκμετάλλευση του μεγαλύτερου ενεργειακού σχεδίου στην ισραηλινή ιστορία έχει κοστίσει έως σήμερα 3,4 δισ. ευρώ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή