Για την εξόφληση χρέους η δόση των 767 εκατ. από SMPs και ANFAs

Για την εξόφληση χρέους η δόση των 767 εκατ. από SMPs και ANFAs

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eγκαίρως, αλλά για εξόφληση χρέους και όχι για επενδύσεις, ήρθε η δόση των επιστροφών των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών, SMPs και ANFAs, ύψους 767 εκατ. ευρώ, που εγκρίθηκε στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.

Τα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια που είχαν σχετική υποχρέωση άναψαν το πράσινο φως και ο δρόμος άνοιξε, οπότε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) εκταμίευσε το ποσόν την περασμένη Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου και όχι στις αρχές Ιανουαρίου, όπως πιθανολογούνταν. Ωστόσο, το ποσόν κατευθύνθηκε στον ειδικό κλειστό λογαριασμό (segregated account) που προορίζεται για την εξόφληση χρέους, αποκλείοντας έτσι το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί για επενδύσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το Euro-group της 4ης Δεκεμβρίου έδωσε εντολή να διερευνηθεί το ενδεχόμενο να χρησιμοποιούνται εφεξής τα κεφάλαια των SMPs και ANFAs για επενδύσεις, κάτι που καλλιέργησε προσδοκίες πως αυτό θα μπορούσε να ισχύσει από την παρούσα δόση.

Ωστόσο, στον ΟΔΔΗΧ υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν δυνατόν να γίνει, καθώς η συγκεκριμένη δόση αντιστοιχεί στην πραγματικότητα στον Ιούνιο του 2019, που καθυστέρησε, και επομένως προορίζεται για το χρέος. Εφόσον υπάρξει θετική απόφαση για τη χρήση των SMPs και ANFAs για επενδύσεις, θα αφορά τις επόμενες δόσεις, με την πρώτη να τοποθετείται στα μέσα του 2020. Η απόφαση για την αλλαγή της χρήσης είναι πιθανό να ληφθεί στο Eurogroup του Μαρτίου του 2020.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση ετοιμάζει τις επενδύσεις που θα υποβάλει ως υποψήφιες για χρηματοδότηση, ώστε να μην υπάρξει καθυστέρηση.

Οι επενδύσεις στις οποίες προσανατολίζεται περιλαμβάνουν υποδομές ψηφιακού προσανατολισμού, για διαχείριση απορριμμάτων σε τουριστικές περιοχές και για διασύνδεση λιμανιών με οδικά δίκτυα.

Επίσης, έχει αναφερθεί το ενδεχόμενο να ενταχθεί ο Βόρειος Οδικός Αξονας της Κρήτης. Για τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, εξετάζεται να έχουν χαμηλότερη προκαταβολή φόρου για το ποσόν που θα επενδύουν σε κεφαλαιουχικό εξοπλισμό.

Η δόση που εκταμιεύθηκε την Παρασκευή ήταν η δεύτερη. Η πρώτη αντιστοιχούσε στον Δεκέμβριο του 2018 και δόθηκε με καθυστέρηση στα μέσα του 2019.

Απομένουν, σύμφωνα με την απόφαση των υπουργών Οικονομικών, άλλες 6 δόσεις, με την τελευταία να εκταμιεύεται τον Μάιο του 2022. Συνολικά, το ποσό θα φτάσει τα 5,4 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή