Η Philosofish ο νέος ισχυρός παίκτης στην ιχθυοκαλλιέργεια

Η Philosofish ο νέος ισχυρός παίκτης στην ιχθυοκαλλιέργεια

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο νέοι ισχυροί πόλοι δημιουργούνται στον κλάδο των ελληνικών ιχθυοκαλλιεργειών, ύστερα από περίπου τέσσερις δεκαετίες κυριαρχίας των εταιρειών «Σελόντα» και «Νηρεύς». Η απόκτηση των δύο τελευταίων από τον όμιλο «Ανδρομέδα» δεν σήμανε αλλαγές μόνο στις τρεις αυτές εμπλεκόμενες στη μεγάλη συγχώνευση επιχειρήσεις, αλλά συνέβαλε –αν όχι προκάλεσε– στη δημιουργία του νέου μεγάλου πόλου στις ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες, της εταιρείας Philosofish, γνωστής κυρίως με το προηγούμενο όνομά της «Μπιτσάκος Ιχθυοκαλλιέργειες». H ριζική αυτή αλλαγή στον κλάδο ήρθε σε μια χρονιά όπου οι τιμές στα δύο βασικά παραγόμενα είδη, τσιπούρα και λαβράκι, βρέθηκαν στο χειρότερο επίπεδο της δεκαετίας. Κάτι που σημαίνει αυξημένες προκλήσεις για τα νέα επιχειρηματικά σχήματα, αλλά και μεγαλύτερη αισιοδοξία για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, δεδομένου ότι στον κλάδο εισρέουν «φρέσκα» κεφάλαια.

Η πρώτη χρονιά-σταθμός για την Philosofish ήταν το 2015, όταν στο μετοχικό της κεφάλαιο εισήλθε το επενδυτικό fund Diorasis, ελληνικών συμφερόντων αλλά με έδρα στο Λουξεμβούργο, το οποίο απέκτησε ουσιαστικά τον έλεγχο της εταιρείας «Μπιτσάκος Ιχθυοκαλλιέργειες» έναντι τιμήματος 20 εκατ. ευρώ. Ο δεύτερος μεγάλος σταθμός ήταν φέτος, όταν πριν από λίγους μήνες η Philosofish απέκτησε περιουσιακά στοιχεία των εταιρειών «Νηρεύς» και «Σελόντα», ύστερα από τη σχετική απόφαση που εξέδωσε η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης (DG Comp) για να εγκρίνει τη συγκέντρωση «Ανδρομέδας», «Νηρέα» και «Σελόντα». Ετσι, η Philosofish που διέθετε μονάδες ιχθυοκαλλιεργειών με παραγωγή 5.000 τόνων, αγόρασε μονάδες με δυναμικότητα περίπου 12.000 τόνων, καθώς και εκκολαπτήρια δυναμικότητας 85 εκατ. τεμαχίων γόνου, αλλά και σχετικές μεταποιητικές μονάδες. Υπενθυμίζεται ότι μέρος των περιουσιακών στοιχείων των «Σελόντα» και «Νηρέα» αγόρασαν και τα «Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς».

Με βάση τα νεοαποκτηθέντα περιουσιακά στοιχεία η Philosofish αναμένεται πλέον να αυξήσει την παραγωγή της σε τσιπούρα και λαβράκι, σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε δημοσίευμα της ξένης ειδικευμένης ιστοσελίδας Undercurrent News, σε 20.000 τόνους και θα μετατραπεί έτσι στον Νο 2 «παίκτη» στον κλάδο των ελληνικών ιχθυοκαλλιεργειών.

Ο μεγαλύτερος «παίκτης» που δημιουργείται, αυτός που προέκυψε από την εξαγορά των «Σελόντα» και «Νηρέα» από την «Ανδρομέδα», θα ελέγχει περίπου 70.000 τόνους παραγωγής, η οποία αποτελεί πάνω από το 50% της συνολικής παραγωγής της Ελλάδας σε τσιπούρα και λαβράκι ιχθυοκαλλιέργειας. Σημειώνεται ότι η παραγωγή των δύο αυτών ειδών διαμορφώθηκε στην Ελλάδα το 2018 σε 117.000 τόνους, ενώ το 2019, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Συνδέσμου Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών (ΣΕΘ), υπολογίζεται ότι έφτασε τους 119.000 τόνους.

Οι τιμές, ωστόσο, βρέθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο της δεκαετίας, καθώς στο λαβράκι δια-μορφώθηκαν σε επίπεδα κάτω από τα 3 ευρώ, ενώ στην τσιπούρα λίγο πάνω από τα 4 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι για να αντισταθμίσουν τις απώλειες οι εταιρείες, θα πρέπει η μέση τιμή στα δύο είδη να βρίσκεται στο επίπεδο των 4,80 ευρώ.

Παράγοντες του κλάδου, πάντως, εκτιμούν ότι η παραγωγή στην Ελλάδα υπό τις κατάλληλες συνθήκες, αλλά και με τα νέα κεφάλαια που εισρέουν στον κλάδο, μπορεί ακόμη και να τριπλασιαστεί. Εκτός από την Diorasis, σημαντικά είναι τα κεφάλαια που προέρχονται από την Amerra, η οποία αρχικά επένδυσε στην «Ανδρομέδα» και στη συνέχεια στις «Νηρεύς» και «Σελόντα», ενώ καθοριστικός κρίνεται και ο ρόλος της Mubadala Investment Company, μέτοχος της «Ανδρομέδας», αλλά και του νέου μεγάλου σχήματος που δημιουργείται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή