Το Κονκλάβιο (25/12/19)

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάλλιο αργά…

Κάλλιο αργά, παρά αργότερα. Αναφέρομαι στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Αρχικά υποτίθεται ότι θα γινόταν στο τέλος του χρόνου –κάτι που δεν πίστευε κανένας από τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ–, κατόπιν στις αρχές του 2020 και εντέλει αποφασίστηκε από την Πολιτική Γραμματεία της Δευτέρας ότι θα διεξαχθεί στις 14-17 Μαΐου. Από το σχέδιο επτά σημείων που ανακοινώθηκε, κρατώ το γεγονός ότι την ευθύνη συντονισμού της Οργανωτικής Γραμματείας από την πλευρά του Πολιτικού Συμβουλίου ανέλαβαν η Εφη Καλαμαρά και ο Νίκος Μπίστης.

Σιωπητήριο (μέχρι νεωτέρας)

Μένω κυρίως στον δεύτερο, καθώς δεν προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από τις «Γέφυρες». Θυμίζω ότι προ ημερών –όπως και ο Αντώνης Λιάκος– είχε «αδειάσει» τον Παύλο Πολάκη για τα όσα είπε περί Σημίτη, Ιμίων και προδοτών, κάνοντας λόγο για εθνικιστική ρητορεία. Αρα εμμέσως και τη γραμμή που ακολούθησε για ένα διάστημα και ο Τσίπρας, που πλέον το «μαλάκωσε», αντιλαμβανόμενος προφανώς ότι, στο κοινό που υποτίθεται ότι απευθύνεται πλέον, η σκληρή γραμμή δεν περνάει. Πληροφορούμαι μάλιστα ότι η εισήγηση για τα δύο ονόματα εγκρίθηκε ομόφωνα.

Εντάξει. Προφανώς δεν περιμένει κανείς ότι πρόσωπα σαν τον Παναγιώτη Λάμπρου θα πλέουν σε πελάγη ευτυχίας με αυτή την επιλογή. Αλλά το γεγονός ότι δεν σηκώθηκε κανένας να μιλήσει εναντίον, λέει πολλά. Οχι ότι συμπάθησαν τον Μπίστη, αλλά ότι έχουν αντιληφθεί πού το πάει ο Τσίπρας και κηρύττουν σιωπητήριο. Τουλάχιστον προς το παρόν.

Κυβερνώσα Αριστερά

Σημειώνω ότι ως προπομπός θα προηγηθεί (2-4 Απριλίου) διεθνές συνέδριο για την αποτίμηση της «Πρώτης φοράς Αριστερά» και τη διεθνή εμπειρία της «Προοδευτικής Διακυβέρνησης», με απλά λόγια την αποτίμηση της τετραετίας της «κυβερνώσας Αριστεράς». Κάποιοι θεωρούν ότι όλο αυτό είναι αντικειμενικό άνοιγμα στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, καθώς θα έρθουν πολλοί ξένοι να μιλήσουν, ενώ στο πρόγραμμα υπάρχουν και Πράσινοι. Μένει να φανεί.

Αντάλλαξαν ευχές

Συναγερμός σήμανε χθες από την είδηση ότι ο Νίκος Δένδιας μίλησε με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο τηλέφωνο. Φαίνεται, όμως, ότι ήταν απλώς μια κίνηση αβρότητας από τον Τούρκο ΥΠΕΞ –λόγω των ημερών–, καθώς έμαθε ότι ο Δένδιας βρίσκεται ιδιωτικώς στην Κωνσταντινούπολη. Θυμίζω, άλλωστε, ότι οι δυο τους υπήρξαν και φίλοι, από την εποχή που αμφότεροι μετείχαν στις συνεδριάσεις της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στο Blair House

Αρκετά πληροφορούμαι ότι είναι τα δωμάτια που έχουν κρατηθεί για τη φιλοξενία του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Blair House, απέναντι από τον Λευκό Οίκο, για τις 7 Ιανουαρίου, ημέρα της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Ντόναλντ Τραμπ. Μου λένε ότι όποιος ταξιδέψει με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος θα μείνει εκεί. Θυμίζω ότι εκεί είχε φιλοξενηθεί και ο Αλέξης Τσίπρας με την Μπέτυ Μπαζιάνα. Ηταν ο δεύτερος Ελληνας πρωθυπουργός που πέρασε το κατώφλι του ιστορικού κτιρίου. Ο πρώτος ήταν ο Κώστας Σημίτης το 2002.

Εχουμε νέο Σύνταγμα

Σε περίπτωση που αγωνιούσατε λόγω των χαλαρών ρυθμών που επιβάλλουν οι μέρες, έχουμε νέο Σύνταγμα. Για την ακρίβεια, το σχέδιο του νέου Συντάγματος με όλες τις τροποποιήσεις το υπέγραψε ο πρόεδρος της Βουλής λίγο μετά τα κάλαντα στο Κοινοβούλιο, ώστε να πάει στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 

Κάτι τρέχει με το Μέτσοβο 

Κάτι τρέχει με το Μέτσοβο και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Δεν θεωρώ τυχαίο ότι το επιλέγει για την ολιγοήμερη ανάπαυλα των Χριστουγέννων, καθώς και ότι το είχε επισκεφθεί προεκλογικά (ενώ θυμίζω ότι είχε πάει στα Γιάννενα δύο φορές). Να είναι, άραγε, ο μετσοβίτικος καθαρός αέρας που θα τον βοηθήσει να λάβει τις αποφάσεις του για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Πολύ πιθανόν. Με την ευκαιρία, σημειώνω, όπως έμαθα εκ των υστέρων, ότι στο Μέτσοβο ο Μητσοτάκης αποφάσισε για έναν άλλο πρόεδρο: της Βουλής. Αυτά τον περασμένο Ιούνιο κατά την προεκλογική επίσκεψή του εκεί, όπου «κλείδωσε» ο Κώστας Τασούλας. Τι να πω…Προφανώς ο καθαρός αέρας οξυγονώνει τον εγκέφαλο. Σε κάθε περίπτωση, περισσότερο απ’ ό,τι το Μέγαρο Μαξίμου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή