Εκπαιδευτικά παιχνίδια… αλλιώς

Εκπαιδευτικά παιχνίδια… αλλιώς

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποιο σονέτο του Νεοέλληνα ποιητή Κώστα Καρυωτάκη κλείνει με τους στίχους: «Μας διώχνουνε τα πράγματα, κι η ποίησις / είναι το καταφύγιο που φθονούμε»*; Ποιος χριστιανός θεολόγος και φιλόσοφος που επηρέασε την ανάπτυξη της δυτικής φιλοσοφίας έγραψε το μνημειώδες έργο «Civitas Dei»**;

Ερωτήσεις για καλά διαβασμένους έχει το παιχνίδι «Βιβλιοφάγος» και πώς αλλιώς θα μπορούσε να ονομαστεί το επιτραπέζιο που καλεί τους παίκτες να πάρουν στο ταμπλό τον δρόμο που οδηγεί στο αναπαυτικό σαλόνι του βιβλιοπωλείου Free Thinking Zone μέσα από ερωτήσεις και περιπέτειες. Σε μια περίοδο κατά την οποία οι αναγνώστες αναζητούνται, η Αρετή Γεωργιλή, ιδιοκτήτρια του βιβλιοπωλείου, δημιούργησε ένα παιχνίδι για να στρέψει τον κόσμο στο βιβλίο με συμμάχους τον Καμύ, τον Ομηρο, τη Μόρισον και άλλους μεγάλους δημιουργούς.

«Ηθελα να δημιουργήσω ένα διασκεδαστικό τρόπο για να προσελκύσουμε τους ανθρώπους στο βιβλίο, ειδικά όσους δεν είναι συστηματικοί αναγνώστες. Οι ερωτήσεις είναι δύσκολες, αλλά ο στόχος είναι οι παίκτες να αντλήσουν πληροφορίες που θα τους φανούν ενδιαφέρουσες και ίσως έτσι αναζητήσουν μετά το βιβλίο ή τον συγγραφέα της ερώτησης», μας λέει.

Το παιχνίδι δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της «Αθήνα Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Βιβλίου», είναι δίγλωσσο και αποτελείται από ένα ταμπλό και κάρτες με 600 ερωτήσεις. Οι παίκτες καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με την ελληνική και ξένη λογοτεχνία και τη φιλοσοφία, ενώ το ταμπλό του έχει αναπτυχθεί σε μια μεγάλη πλατφόρμα 3×3 μέτρων για να παίζεται και σε υπαίθριο χώρο. Με παρελθόν στον χώρο της επικοινωνίας και της διαφήμισης, η κ. Γεωργιλή μας λέει ότι οι προωθητικές ενέργειες στον χώρο του βιβλίου εξαντλούνται σε παρουσιάσεις, συζητήσεις και διαφημιστικές καταχωρίσεις, σε πιο παραδοσιακές πρακτικές, ενώ πολλές φορές λείπει η διασκεδαστική πλευρά των πραγμάτων.

Τα εκπαιδευτικά παιχνίδια συνήθως «χάνονται» μέσα στον ορυμαγδό των ηλεκτρονικών και των αμιγώς ψυχαγωγικών παιχνιδιών, ενώ η μειωμένη αγοραστική δύναμη οδηγεί, σε πολλές περιπτώσεις, τους καταναλωτές σε πιο φθηνές λύσεις χωρίς εγγύηση ποιότητας. Αυτό ωστόσο δεν φαίνεται να αποθαρρύνει τους δημιουργούς των εκπαιδευτικών παιχνιδιών.

Εκπαιδευτικά παιχνίδια… αλλιώς-1

Ο «Βιβλιοφάγος» είναι δίγλωσσος και αποτελείται από ένα ταμπλό και κάρτες με 600 ερωτήσεις.

Νοητικές προκλήσεις

Ενας από αυτούς είναι και ο Σπύρος Καρέκος που με τον γιο του Ιγνάτιο τελειοποίησαν πριν από δύο χρόνια το παιχνίδι γρίφων «Οι άθλοι του Ηρακλή», το οποίο κυκλοφορεί στα πωλητήρια μουσείων και στο Διαδίκτυο. Ο οικουμενικός ήρωας της ελληνικής μυθολογίας προσπαθεί να ολοκληρώσει τους 12 άθλους του και οι παίκτες να προβληματιστούν και να δοκιμάσουν τις νοητικές τους δυνάμεις στην κατασκευή ισάριθμων παζλ. Γεωμετρικά μοτίβα, μαθηματικές ακολουθίες, σύμβολα της Γραμμικής Β συμπλέκονται και αλλάζουν τους όρους των άθλων. Από την εξίσωση αφαιρείται η σωματική δύναμη και προστίθεται η νοητική.

«Το παιχνίδι δημιουργήθηκε μέσα στην κρίση. Ηθελα να δείξω ότι παρά τα όσα συνέβαιναν στη χώρα μας, τα μυαλά μας ήταν στη θέση τους. Ο Ηρακλής είναι στη συνείδηση του κόσμου αυτός που τα καταφέρνει μόνος του. Βέβαια, αντίπαλος στο παιχνίδι είναι μόνο ο χρόνος και παίζουν παραπάνω από ένας παίκτης», μας λέει ο 64χρονος εκπαιδευτικός.

Με σπουδές Χημικού Μηχανικού και αγάπη για τα μαθηματικά και τη μαθηματική σκέψη ο κ. Καρέκος ασχολείται από μικρός με τα νοητικά παιχνίδια και τους γρίφους. Για αρκετό διάστημα απασχόλησε το μυαλό του με την επίλυση του παζλ «Eternity II», τη συνέχεια της πρώτης έκδοσης του ομώνυμου παζλ του 1999 που καλούσε τους παίκτες να γεμίσουν ένα δωδεκάγωνο ταμπλό με 209 ανομοιόμορφα πολύγωνα φτιαγμένα από έναν συνδυασμό ισοσκελών ή μισών τριγώνων. Οι κατασκευαστές έδιναν έπαθλο 1 εκατομμύριο αγγλικές λίρες σε όποιον το έλυνε. Δύο μαθηματικοί του Κέμπριτζ μοιράστηκαν το έπαθλο και βοήθησαν στην κατασκευή του Eternity II, το οποίο παραμένει άλυτο από το 2007.

Εμπνευσμένος από τους γρίφους του άλυτου παζλ, ο κ. Καρέκος μετέτρεψε «Τα άλογα του Διομήδη», την «Κόπρο του Αυγεία», «Τα βόδια του Γηρυόνη» και άλλα μυθικά αγωνίσματα σε αινίγματα (μεταφρασμένα σε έξι γλώσσες) που θα σας κρατήσουν για αρκετή ώρα προβληματισμένους. Τουλάχιστον δεν κινδυνεύετε από τις «Στυμφαλίδες Ορνιθες».

* «Είμαστε κάτι…».

** Ο Αγιος Αυγουστίνος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή