Με κέρδη για τις ευρωπαϊκές αγορές φεύγει το 2019

Με κέρδη για τις ευρωπαϊκές αγορές φεύγει το 2019

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδικά κινήθηκαν για μια ακόμη φορά χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με σχεδόν όλους τους ευρωπαϊκούς δείκτες να καταγράφουν μικρά κέρδη. Το έτος που τελειώνει ήταν για τις ευρωπαϊκές αγορές η καλύτερη χρονιά μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, με τους επενδυτές να παραμένουν αισιόδοξοι προσβλέποντας σε βελτίωση της παγκόσμιας οικονομίας μετά τα τελευταία ευοίωνα στοιχεία από την Κίνα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,3% χάρη στην άνοδο του Xetra DAX της Φρανκφούρτης, που αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από εξαγωγικές εταιρείες. Εχει πάρει ώθηση μετά την πρόσφατη προσέγγιση Ουάσιγκτον και Πεκίνου, αλλά και εν μέσω αισιοδοξίας ότι επίκειται ένα ήπιο Brexit. Μιλώντας στο Reuters ο Κρις Μπέιλι, στρατηγικός αναλυτής στη Raymond James, επισημαίνει ότι «ως συνήθως οι αγορές χρειάζονται μια θετική έκπληξη για να κινηθούν ανοδικά, όπως η υπογραφή της προκαταρκτικής συμφωνίας Κίνας – ΗΠΑ και ορισμένα θετικά σχόλια αναφορικά με το εμπόριο». Στο κλίμα αισιοδοξίας συνέδραμαν τα τελευταία στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα και φέρουν τα κέρδη των κινεζικών βιομηχανιών να έχουν αυξηθεί τον Νοέμβριο με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων οκτώ μηνών. Η είδηση έδωσε ώθηση στις μετοχές των ευρωπαϊκών ορυχείων.

Οπως επισημαίνει το Reuters, μέχρι το τέλος του έτους δεν αναμένονται μείζονες εξελίξεις ούτε στο μέτωπο του εμπορικού πολέμου ούτε αναφορικά με το Brexit, και ο όγκος των συναλλαγών αναμένεται να παραμείνει περιορισμένος μέχρι το τέλος της πρώτης εβδομάδας του Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Deutsche Bank, το έτος που λήγει οι διεθνείς αγορές αύξησαν το σύνολο της αξίας τους κατά 17 τρισ. δολάρια. Στις αρχές του 2019 η αξία του συνόλου των τίτλων ανερχόταν σε λιγότερο από 70 τρισ. δολάρια, ενώ τώρα έχει υπερβεί τα 85 τρισ. δολάρια. Η άνοδος προήλθε κυρίως από την αμερικανική αγορά, με τους βασικούς δείκτες S&P 500, Dow Jones και Russell 2000 να έχουν όλοι σημειώσει άνοδο πάνω από 20% στη διάρκεια του έτους. Το 2019 ήταν, άλλωστε, έτος μεγάλων κερδών για τους κολοσσούς της τεχνολογίας, όπως οι Apple και Facebook.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή