Κοινωνικό συμβόλαιο για δικαιότερο εμπόριο ζητεί Γάλλος επιχειρηματίας

Κοινωνικό συμβόλαιο για δικαιότερο εμπόριο ζητεί Γάλλος επιχειρηματίας

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Γάλλος επιχειρηματίας Ντενίς Περ πιστεύει ότι μπορεί να διαμορφώσει ένα δικαιότερο πλαίσιο για το διεθνές εμπόριο, βασισμένο σε ένα κοινωνικό συμβόλαιο. Αυτό θα προβλέπει προδιαγραφές για τους εργαζομένους και το φυσικό περιβάλλον και θα γίνονται αποδεκτές από όλους τους συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένης και της Κίνας, την οποία ο Ντενίς Περ θεωρεί ένα ειδικό πρόβλημα. Ο επιχειρηματίας προτείνει να απομακρυνθούμε από την αυστηρή προσήλωση στις αρχές του ελεύθερου εμπορίου, επιβάλλοντας δασμούς σε εισαγωγές από φτωχές χώρες, οι οποίες δεν συμβαδίζουν με τις υψηλές προδιαγραφές. Μήπως αυτό το σχέδιο έχει σοβαρά μειονεκτήματα και λίγες πιθανότητες να εφαρμοστεί; Πιθανώς. Αλλά, όπως διατεινόταν ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, «ένα οποιοδήποτε σχέδιο είναι καλύτερο από ένα ανύπαρκτο σχέδιο».

Συν τοις άλλοις, όπως αναφέρεται σε άρθρο του Bloomberg Businessweek, ο εν λόγω Γάλλος επιχειρηματίας είναι ένας σημαντικός παίκτης τόσο στους γαλλικούς όσο και στους αμερικανικούς κύκλους. Συνίδρυσε την εταιρεία λογισμικού Business Objects και μετά την πούλησε στον γερμανικό κολοσσό SAP. Κατόπιν συνίδρυσε την Κiala, μια εταιρεία διαχείρισης προμηθευτικής αλυσίδας, την οποία εξαγόρασε η αμερικανική United Parcel Service. Ξεκίνησε την πρωτοβουλία Croissance Plus (Ανάπτυξη+) για να διαδώσει την ιδέα της επιχειρηματικότητας και συμμετείχε στη δημιουργία του κεντρώου κόμματος Nous Citoyens (Εμείς οι Πολίτες). Σήμερα διατελεί πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας αποθήκευσης ενέργειας Nature & People First. Στα γραφεία του Bloomberg μίλησε με τον δημοσιογράφο Πίτερ Κόι σχετικά με τις θέσεις του. Μιλώντας για τον αθέμιτο διεθνή ανταγωνισμό στο εμπόριο, ο Περ επισημαίνει ότι η Δύση, εξαιτίας της ακόρεστης δίψας της για βραχυπρόθεσμα κέρδη και της βαθιάς πολιτικής αφέλειάς της αποδύθηκε σε μια σαρωτική μεταφορά της παραγωγικής δραστηριότητάς της σε χώρες χαμηλού εργατικού κόστους – ως συνέπεια, η Κίνα απέκτησε τεράστια δύναμη ή τείνει να αποκτήσει σε στρατηγικής σημασίας τομείς, όπως τα δίκτυα 5ης γενιάς, τα συστήματα ηλιακής ενέργειας, οι μπαταρίες λιθίου και οι σπάνιες γαίες.

Ο Περ έθιξε ειδικά τις μπαταρίες, ένα από τα πεδία δράσης του. «Στην Κίνα, όπου κατασκευάζονται οι περισσότερες μπαταρίες, η παιδική εργασία είναι κάτι συνηθισμένο, τα εργατικά δικαιώματα καταπατούνται, ο συνδικαλισμός είναι αδύνατος, η συλλογική διαπραγμάτευση δεν γίνεται αποδεκτή και, όσον αφορά την πρόσβαση σε περίθαλψη και σύνταξη, αυτή είναι στην καλύτερη των περιπτώσεων πολύ κάτω του μέσου όρου», λέει. Εχοντας ως έμπνευση το «Κοινωνικό Συμβόλαιο» του Γάλλου φιλοσόφου Ρουσσώ, προτείνει ειδικό δασμό 10% ή και πιο χαμηλό σε μη στρατηγικής σημασίας αγαθά που φθάνουν στις ανεπτυγμένες οικονομίες. Το ήμισυ θα χρηματοδοτεί την αναβάθμιση προγραμμάτων και οργανώσεων στις αναπτυσσόμενες χώρες για τη μείωση της διαφθοράς και το άλλο μισό θα συνδράμει περιφέρειες του ανεπτυγμένου κόσμου που επλήγησαν από την παγκοσμιοποίηση. Τέλος, τα στρατηγικά αγαθά θα δασμολογούνται περισσότερο. Η τελική τιμή ενός κινεζικού αμαξιού στις ΗΠΑ, όπως επεξηγεί, θα είναι τόση όση θα ήταν εάν το εργατικό κόστος έφθανε τα 50 δολ. την ώρα, όπως είναι στις ΗΠΑ, και όχι στα 8 δολ. την ώρα, όπως ισχύει στην Κίνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή