Το χρονοδιάγραμμα του σχεδίου διάσωσης της Creta Farms

Το χρονοδιάγραμμα του σχεδίου διάσωσης της Creta Farms

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντός του πρώτου διμήνου του 2020 επιθυμούν πιστωτές, προτιμητέος επενδυτής, αλλά και η κυβέρνηση που παρακολουθεί στενά την υπόθεση από την πρώτη στιγμή, να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της συμφωνίας εξυγίανσης της Creta Farms. Χθες οριστικοποιήθηκε το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών, το οποίο είχε τεθεί επί τάπητος στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την παραμονή των Χριστουγέννων με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων πλευρών, ενώ οι πιστωτές φαίνεται ότι συμφώνησαν τελικά να ασκήσουν τα δικαιώματα ψήφου –και σε ό,τι αφορά την έγκριση της συμφωνίας εξυγίανσης– χωρίς τον ορισμό ειδικού εντολοδόχου. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», μετά τη σύγκληση της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων, η οποία έχει ήδη ανακοινωθεί ότι θα γίνει στις 14 Ιανουαρίου 2020 και η οποία έχει ως μοναδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης την εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου, θα υπογραφεί η συμφωνία εξυγίανσης και θα κατατεθεί στο δικαστήριο. Στόχος είναι να μην υπάρξει καμία νέα καθυστέρηση και δη να υπογραφεί ει δυνατόν στις 15 Ιανουαρίου 2020 και να κατατεθεί στο δικαστήριο άμεσα. Το γεγονός ότι η αίτηση θα υποβληθεί στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου, μια και εκεί είναι η έδρα της Creta Farms, και όχι στο Πρωτοδικείο Αθηνών, όπου υπάρχει μεγάλος φόρτος εργασίας, επιτρέπει την εκτίμηση ότι μπορεί να ορισθεί δικάσιμος για τη συζήτηση της αίτησης εντός του Φεβρουαρίου.

Τελικώς, η φόρμουλα που επελέγη είναι η έγκριση της συμφωνίας από τη γενική συνέλευση των μετόχων –όπου πλέον την πλειονότητα των δικαιωμάτων ψήφου έχουν οι τράπεζες– μετά την κατάθεσή της στο δικαστήριο, αλλά πριν από την επικύρωσή της από αυτό. Η γενική συνέλευση που θα εγκρίνει τη συμφωνία εξυγίανσης αναμένεται να προγραμματισθεί 20 ημέρες μετά τη συζήτηση της αίτησης στο δικαστήριο. Υπενθυμίζεται ότι αρχικά οι τράπεζες εμφανίζονταν αρκετά επιφυλακτικές στο να ασκήσουν τα δικαιώματα ψήφου για την έγκριση της συμφωνίας και πρότειναν τον ορισμό ειδικού εντολοδόχου. Το σενάριο αυτό όμως προσέκρουσε, σύμφωνα με πληροφορίες, στην Impala Invest που αποτελεί τον προτιμητέο επενδυτή για την απόκτηση της Creta Farms. Το γεγονός δε ότι η νέα συμφωνία θα εγκριθεί από γενική συνέλευση, η οποία θα συγκληθεί από το νέο διοικητικό συμβούλιο και όχι από την προσωρινή διοίκηση, θεωρείται ότι ξεπερνά το νομικό εμπόδιο που υπήρχε. Ποιο ήταν αυτό; Η προσωρινή διοίκηση, η οποία είχε ορισθεί με δικαστική απόφαση, δεν είχε αρμοδιότητα σύγκλησης γενικής συνέλευσης μετόχων με θέμα την έγκριση της συμφωνίας εξυγίανσης.

Το πόσο, βεβαίως, γρήγορα θα προχωρήσει και πρακτικά η σωτηρία της Creta Farms εξαρτάται αφενός από την ταχύτητα έκδοσης της σχετικής δικαστικής απόφασης για την επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης και αφετέρου από τη στάση που θα τηρήσουν οι παλιοί μέτοχοι, οι αδερφοί Δομαζάκη. Για παράδειγμα, ο Κωνσταντίνος Δομαζάκης δεν φαίνεται διατεθειμένος να παραιτηθεί της αξίωσης που έχει από την εταιρεία και δη τα 11,6 εκατ. ευρώ που ισχυρίζεται ότι την έχει δανείσει. Σε εξέλιξη, τέλος, βρίσκεται ακόμη η έρευνα του οικονομικού εισαγγελέα που ερευνά το ενδεχόμενο κακοδιαχείρισης αλλά και υπεξαίρεσης στην κρητική αλλαντοβιομηχανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή