Οι 10 startups με την υψηλότερη χρηματοδότηση

Οι 10 startups με την υψηλότερη χρηματοδότηση

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δέκα ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις έχουν κατορθώσει να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να αντλήσουν μερικά από τα πιο υψηλά ποσά χρηματοδότησης. Από την ίδρυσή τους μέχρι και σήμερα, οι 10 ελληνικές startups που έχουν λάβει την υψηλότερη χρηματοδότηση, έχουν συνολικά συγκεντρώσει κεφάλαια που αγγίζουν τα 365 εκατ. ευρώ, όταν πέρυσι αυτά κυμαίνονταν περίπου στα 287 εκατ. ευρώ. Η σχετική λίστα (top 10 most funded greek startups, all time) περιλαμβάνεται στην ετήσια έκθεση που δημοσίευσε πρόσφατα το Found.ation σε συνεργασία με το ΕΙΤ Digital (τμήμα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας) με την υποστήριξη του επενδυτικού κεφαλαίου Velocity.Partners.

Οπως καταδεικνύει η έκθεση, την πρώτη θέση, όπως και πέρυσι, συνεχίζει να καταλαμβάνει η εταιρεία Persado, η οποία έχει αντλήσει μέχρι στιγμής κεφάλαια ύψους 83,6 εκατ. ευρώ. Επειτα, ακολουθεί η Workable, η οποία έχει εξασφαλίσει συνολική χρηματοδότηση ύψους 73,8 εκατ. ευρώ, ενώ την τρίτη θέση καταλαμβάνει η Blueground συγκεντρώνοντας κεφάλαια 70,4 εκατ. ευρώ. Ειδικά, η Blueground, έλαβε μόλις τον περασμένο Οκτώβριο νέα χρηματοδότηση ύψους 50 εκατ. δολ. (45,45 εκατ. ευρώ), επιτρέποντας στην εταιρεία να επεκτείνει τις δραστηριότητές της σε νέες αγορές, όπως το Λονδίνο, το Σιάτλ και το Παρίσι.

Ποιο όμως είναι το κλειδί επιτυχίας;. Οπως επεσήμανε σε δηλώσεις του στην «Κ» ο συνιδρυτής και CEO της εταιρείας, Αλέξανδρος Χατζηελευθερίου, «μία εξαιρετική ομάδα και ένα ελπιδοφόρο επιχειρηματικό πλάνο δεν μπορούν από μόνα τους να εξασφαλίσουν σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια. Ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος, και τα funds άκρως επιλεκτικά στις επιλογές τους. Συνεπώς, είναι αναμενόμενο να προηγείται σειρά απορρίψεων μέχρι την επιτυχία. Η Blueground έχει κατορθώσει να λάβει χρηματοδοτήσεις παρουσιάζοντας ένα καινοτόμο επιχειρηματικό μοντέλο το οποίο καλύπτει ένα σημαντικό κενό στην αγορά του real estate». Υπενθυμίζεται ότι η Blueground δραστηριοποιείται στην εκμίσθωση επιπλωμένων κατοικιών. Αφού έρθει σε συμφωνία με τους ιδιοκτήτες για τη μίσθωση των ακινήτων τους, προχωρεί στην επίπλωση και στον εξοπλισμό τους, ώστε να τα μετατρέψει σε χώρους υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών. Στη συνέχεια, τα υπενοικιάζει για ένα μήνα, ένα χρόνο ή και περισσότερο. Επειτα, στη σχετική λίστα, ακολουθεί η εταιρεία Balena (Resin.io), συγκεντρώνοντας μέχρι στιγμής 28,2 εκατ. ευρώ, ενώ στην 5η θέση εντοπίζεται η Hellas Direct αντλώντας συνολικά 23,8 εκατ. ευρώ. Στην 6η θέση «φιγουράρει» η Softomotive εξασφαλίζοντας συνολικά 21,8 εκατ. ευρώ και έπεται η εταιρεία τεχνολογίας Netdata, η οποία έχει συγκεντρώσει 18,9 εκατ. ευρώ.

Την 8η θέση καταλαμβάνει η Metamaterial Technologies, αντλώντας μέχρι στιγμής 16,2 εκατ. ευρώ, ενώ η Pollfish ανεβαίνει στην 9η θέση από 10η πέρυσι, εξασφαλίζοντας 15,5 εκατ. ευρώ. Τέλος, στη 10η θέση βρίσκεται η Viva Wallet, η οποία ιδρύθηκε το 2000 και στην οποία επένδυσε 15 εκατ. ευρώ η Deca Investments, αποκλειστικός διαχειριστής του Diorama Investments Sicar, το 2018. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Foud.ation, 8 από τις 10 εταιρείες έχουν κάποια παρουσία στις ΗΠΑ, ενώ αρκετές από αυτές διατηρούν γραφεία στο εξωτερικό, γεγονός που συμβάλλει αφενός στην επέκτασή τους σε άλλες αγορές, αφετέρου στην άντληση και άλλων επενδυτικών κεφαλαίων. Παράλληλα, ο χρόνος που έχει παρέλθει μέχρι να εξασφαλίσουν την πρώτη χρηματοδότηση υπολογίζεται περίπου στα 4,5 χρόνια, ενώ ήδη οι περισσότερες μετρούν κατά μέσον όρο 8 χρόνια λειτουργίας. Σημειώνεται ότι ορισμένες από αυτές, και πιο συγκεκριμένα, η Blueground, η Netdata αλλά και η Balena εντοπίζονται και στη λίστα με τις 12 εταιρείες που έχουν λάβει την υψηλότερη χρηματοδότηση μέσα στο 2019. Μάλιστα, συνολικά και οι 12 άντλησαν περί τα 130 εκατ. ευρώ από τα 150 εκατ. ευρώ που διοχετεύθηκαν συνολικά φέτος από τους επενδυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή