Θαλάσσιος καύσωνας στη Νέα Ζηλανδία

Θαλάσσιος καύσωνας στη Νέα Ζηλανδία

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απότομη αύξηση της θερμοκρασίας των θαλάσσιων υδάτων, περίπου κατά 6 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσον όρο, που παρατηρήθηκε σε έκταση του Ειρηνικού Ωκεανού ανατολικά της Νέας Ζηλανδίας, κατά πάσα πιθανότητα προκλήθηκε από ένα μετεωρολογικό  σύστημα αντικυκλώνα, όπως επισήμανε ο Τζέιμς Ρένγουικ, επικεφαλής του τμήματος Επιστημών Περιβάλλοντος, Γεωγραφίας και Γεωλογίας του πανεπιστημίου Βικτόρια, στο Ουέλιγκτον της Νέας Ζηλανδίας.

Η έκταση της υπερθέρμανσης των υδάτων, που εμφανίζεται με βαθύ πορφυρό χρώμα στους θερμικούς χάρτες, προσεγγίζει το 1 εκατ. τετραγωνικά χλμ. στον Ειρηνικό Ωκεανό. Οπως επεσήμανε ο Ρένγουικ, η κλίμακα αύξησης της θερμοκρασίας κοντά στο αρχιπέλαγος των αραιοκατοικημένων Νησιών Τσάταμ, είναι εντυπωσιακή και εξελίχθηκε σε διάστημα λίγων εβδομάδων.

Συνήθως, η θερμοκρασία στα νερά της περιοχής τέτοια εποχή είναι περίπου 15 βαθμοί Κελσίου. Τώρα, όμως, προσεγγίζει τους 20 βαθμούς. Σύμφωνα με τον Νεοζηλανδό ερευνητή, η υπερθέρμανση των θαλάσσιων υδάτων σε τέτοια κλίμακα πιθανώς να συνδέεται με την αύξηση των εκπομπών αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και να είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, ο ίδιος πιστεύει ότι για το φαινόμενο ευθύνεται η φυσική διακύμανση των μετεωρολογικών συνθηκών, δηλαδή ένα ισχυρό υψηλό βαρομετρικό σύστημα και η απουσία ανέμου.

«Δεν είναι ασυνήθιστο, ορισμένα τμήματα του ωκεανού στα ανοικτά της Νέας Ζηλανδίας να έχουν υψηλότερες θερμοκρασίες. Ωστόσο, μια τόσο μεγάλη αύξηση, της τάξεως των 6 βαθμών, είναι πραγματικά σπάνια», τόνισε ο Ρένγουικ. «Προφανώς, ένα πολύ λεπτό στρώμα του ωκεανού υπερθερμάνθηκε και η απουσία ανέμου δεν του επέτρεψε να ψυχθεί» εξήγησε, προσθέτοντας ότι τα πράγματα μπορεί να γίνουν πολύ δύσκολα για διάφορα είδη θαλάσσιας ζωής, εφόσον η υπερθέρμανση έχει φθάσει και σε μεγαλύτερα βάθη.

Τις επόμενες εβδομάδες, οι επιστήμονες θα μελετήσουν ενδελεχώς το φαινόμενο της υπερθέρμανσης των θαλάσσιων υδάτων, προκειμένου να εξιχνιάσουν τα αίτια και τις επιπτώσεις του. Πριν από δύο καλοκαίρια, τέτοιοι θαλάσσιοι καύσωνες αποτέλεσαν οιωνό για το θερμότερο θέρος στα χρονικά της Νέας Ζηλανδίας, όταν η μέση θερμοκρασία αυξήθηκε κατά 3 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσον όρο, προκαλώντας την έλευση τροπικών ψαριών από την Αυστραλία, στις νεοζηλανδικές ακτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή