Νίκη Νετανιάχου για την αρχηγία του Λικούντ

Νίκη Νετανιάχου για την αρχηγία του Λικούντ

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Αποφασιστική νίκη κατήγαγε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου επί του εσωκομματικού αντιπάλου του Γκιντόν Σάαρ, εξασφαλίζοντας ποσοστό 72,5% των ψήφων για την εκλογή νέου ηγέτη του Λικούντ. Ο Νετανιάχου ανακοίνωσε τη νίκη του λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, ενώ ο Σάαρ παραδέχθηκε την ήττα του μία ώρα αργότερα. «Πρόκειται για τεράστια νίκη! Ευχαριστώ τα μέλη του Λικούντ για την εμπιστοσύνη, τη στήριξη και την αγάπη τους», είπε ο Νετανιάχου στο μήνυμά του, για να δεσμευθεί ότι θα ηγηθεί του Λικούντ με στόχο μια «τρανή» νίκη στις βουλευτικές εκλογές της 2ας Μαρτίου.

Μιλώντας σε συγκεντρωμένους υποστηρικτές του, ο Σάαρ είπε ότι «το αποτέλεσμα είναι ξεκάθαρο», για να υποσχεθεί ότι θα στηρίξει τον Νετανιάχου με όλες του τις δυνάμεις. «Η εσωκομματική μάχη ήταν αναγκαία για το Λικούντ και τον δημοκρατικό χαρακτήρα του. Η απόφασή μου να διεκδικήσω την αρχηγία ήταν ορθή και επιβεβλημένη», είπε ο αντίπαλος του πρωθυπουργού. Η εκστρατεία του Γκιντόν Σάαρ ήταν η πρώτη αξιόλογη αμφισβήτηση της κυριαρχίας του Νετανιάχου στο Λικούντ εδώ και μία δεκαετία. Παρότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εξασφάλισε μεγάλη πλειοψηφία, το ποσοστό 27,5% του αντιπάλου του θεωρείται ιδιαίτερα υψηλό σε ένα αρχηγικό κόμμα, όπως είναι παραδοσιακά το Λικούντ.

Σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή του κυβερνώντος κόμματος, ο Νετανιάχου εξασφάλισε σημαντική πλειοψηφία στις περισσότερες μεγάλες πόλεις του Ισραήλ, όπως τη Χάιφα, την Ακρα, τη Ρισόν Λεζιόν και την Ασντόντ, ενώ ο Σάαρ εμφανίστηκε ισχυρός στις μικρότερες πόλεις της Σοχάμ και της Νταλιγιάτ αλ Καρμέλ.

Ο Νετανιάχου βρίσκεται στην ηγεσία του Λικούντ από το 2005, ενώ, σύμφωνα με τις σφυγμομετρήσεις, το Λικούντ αναμένεται να εξασφαλίσει πλειοψηφία στις εκλογές του Μαρτίου, χωρίς ωστόσο να έχει τη δυνατότητα σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή, τρεις υποθέσεις διαφθοράς και δωροδοκίας εκκρεμούν εις βάρος του Νετανιάχου, με τον πρωθυπουργό να επιθυμεί την επανεκλογή του, που θα του προσφέρει ασυλία από την ποινική δικαιοσύνη. Ο Νετανιάχου έχει αποπειραθεί να εμφανίσει τον εαυτό του ως αναντικατάστατο ηγέτη του Ισραήλ και θύμα «κυνηγιού μαγισσών» από πολιτικούς αντιπάλους, την αστυνομία, μερίδα της Δικαιοσύνης και των «αριστερών μέσων ενημέρωσης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή