Αιχμάλωτη του προέδρου Τραμπ

Αιχμάλωτη του προέδρου Τραμπ

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκείνο το πρωινό του Δεκέμβρη, ο Μοχάμεντ Χαφάρ περίμενε βουρκωμένος και με ανυπομονησία τη μοναχοκόρη του στις αφίξεις του διεθνούς αεροδρομίου «Τζον Φ. Κένεντι» της Νέας Υόρκης. Στα χέρια του κρατούσε ένα μικρό δώρο: ένα βαζάκι με γλυκά κι ένα μπαλόνι σε σχήμα καρδιάς, με τη φράση «Ι love you» γραμμένη πάνω του. Η δεκαπεντάχρονη Τζάνα, βγαίνοντας από την πύλη, χώθηκε στην αγκαλιά του. Αυτό το «σ’ αγαπώ» του, όμως, το ήξερε καλά. Της το είχε, άλλωστε, αποδείξει με τον καλύτερο τρόπο. Το ότι εκείνη είχε καταφέρει να φτάσει στις Ηνωμένες Πολιτείες από τη Συρία ήταν αποτέλεσμα της δικής του επιμονής, του δικού του άοκνου αγώνα.

O Χαφάρ, κάτοχος της αμερικανικής υπηκοότητας από τα τέλη της δεκαετίας του ’90, ζούσε με την οικογένειά του στη Δαμασκό όταν ξέσπασε ο πόλεμος. Οταν όλα γύρω τους άρχισαν να καταρρέουν, αποφάσισαν να φύγουν για τις ΗΠΑ, ελπίζοντας σε μια καλύτερη ζωή. Δεν ήταν τόσο απλά τα πράγματα… Η σύζυγός του και ο δεκάχρονος γιος τους μπόρεσαν να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα. Αλλά οι διαδικασίες έκδοσης βίζας για την Τζάνα «σκόνταψαν» στη γραφειοκρατία και, στις αρχές του 2017, στο διαβόητο διάταγμα του προέδρου Τραμπ, το οποίο περιόριζε την είσοδο στη χώρα για ταξιδιώτες από επτά χώρες με κυρίως μουσουλμανικό πληθυσμό.

Εκτοτε η Τζάνα παρέμενε εγκλωβισμένη στη Δαμασκό, μαζί με τη γιαγιά και τον παππού της. «Δεν καταλάβαινα γιατί μου το έκαναν αυτό. Είχα κάνει κάτι κακό;» λέει σήμερα από την ασφάλεια πλέον του σπιτιού της στο Μπλούμφιλντ του Νιου Τζέρσι.

Σχεδόν τρία χρόνια έμεινε χωρισμένη η οικογένεια. Αλλά ο Χαφάρ δεν το έβαλε κάτω. «Το είχα υποσχεθεί στην κόρη μου: θα έκανα οτιδήποτε χρειαζόταν για να τη φέρω εδώ». Αυτό που χρειάστηκε ήταν να προσφύγει σε ομοσπονδιακό δικαστήριο. Είχε τις γνώσεις αλλά και την οικονομική δυνατότητα να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις μιας τέτοιας δικαστικής αναμέτρησης. Χιλιάδες είναι οι αντίστοιχες περιπτώσεις για τις οποίες εκκρεμούν αποφάσεις δικαστηρίων. Αλλά και χιλιάδες οι μετανάστες για τους οποίους το να προσλάβουν δικηγόρο και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Η ψηλόλιγνη Τζάνα, με το ροδαλό πρόσωπο και τα μαύρα αμυγδαλωτά μάτια, πέρασε φέτος τα πιο ευτυχισμένα Χριστούγεννα της ζωής της, με τους γονείς και τον αδελφό της. Με τη νέα χρονιά θα επιστρέψει στο σχολείο· στη Δαμασκό, η φροντίδα του καρκινοπαθούς παππού της την κρατούσε στο σπίτι. Ισως με τον καιρό ξεχάσει την περιπέτειά της. Ηταν αιχμάλωτη του προέδρου Τραμπ – όπως μια ολόκληρη χώρα, η νέα της πατρίδα. Εκείνη ελευθερώθηκε…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή